6 plataformes en línia per fer una compra sostenible i de proximitat
Comparteix
Tot i que l'ideal seria comprar de proximitat de manera presencial, a mercats o comerços de barri, hi ha molt bones alternatives en línia que et poden facilitar el tediós acte de fer la compra.
Cada cop és més evident que el comerç realment just és l'ecològic i de proximitat. L'agricultura i ramaderia tradicionals tenen molt a dir en la lluita per la millora i cura del medi ambient, i en la batalla contra el canvi climàtic. A més a més amb l'òbvia repercussió de la guerra de Rússia als preus dels productes bàsics com el blat o els greixos, es posa en evidència que s'ha de potenciar la compra de productes locals, i a productors locals.
La Generalitat va impulsar un pla per protegir la denominació d'origen catalana i el producte de proximitat, i també per fomentar el benestar de la vida rural. Aquest pla denominava dues condicions per al comerç de proximitat. La primera és la venda directa, volent dir el que significa, que la venda es fa directa entre les persones productores i les consumidores finals, sense intermediaris. I l'altre sent el circuit curt, fent referència a la venda amb el mínim nombre possible d'intermediàries.
Es coneix com a circuit curt a aquella venda que duen a terme productores o agrupacions de productores en favor del consumidor final, amb la intervenció del mínim nombre d'intermediàries. La venda en circuit curt es pot fer en establiments minoristes, agrupacions de productores o d'altres establiments. Tot seguit t'oferim un llistat d'eines per comprar aliments de proximitat:
El projecte 'Km0, fet al costat de casa' és una iniciativa de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) per promocionar la compra i el consum de productes agrícoles i ramaders de proximitat produïts a Catalunya. En aquesta botiga en línia pots comprar tota classe d’aliments: fruita, verdura, carn, peix, làctics...
Realitzar una comanda és ben senzill: només t'has de donar d’alta i començar a afegir articles al carret de la compra. Un cop enllestit, es paga de manera virtual i, els dijous, et porten la comanda a casa, arreu de Catalunya, amb l’import mínim de quaranta euros.
Aquest és un portal d’allò més complet, ja que compta amb un apartat de notícies per trobar novetats relacionades al consum de proximitat i a la mateixa pàgina web. També inclou un altre apartat d’experiències per fer tast de productes, maridatges, visites... Aquesta pàgina és un exemple de venda de proximitat de circuit curt.
Si el que vols és un contacte més directe amb pagesos, pageses, ramaders i ramaderes, aquesta és la teva pàgina. A Pagesia A Casa és una plataforma d’Unió de Pagesos, nascuda arrel del confinament per la pandèmia de la Covid-19. Es tracta d'una eina en la qual només es poden comprar productes de temporada, que tinguin disponibles les pageses, respectant així els cicles climàtics.
El procés per fer la compra és el següent: primer de tot hauràs de seleccionar la comarca on vols rebre la comanda i veuràs un catàleg amb tots els productors que pots comprar. Hi ha una fitxa de cada productor amb informació com què és el que venen, els municipis on ho venen, on es troben i informació addicional. Les compres no es poden fer directament a través de la plataforma, sinó que s'han de comprar al pagès o la pagesa. Aquesta pàgina és un exemple de venda de proximitat directa.
El 85,6% dels consumidors catalans voldrien que els aliments de la seva cistella de la compra fossin de #proximitat, i prop del 50% ja intenten que sigui així.
— Terra Pagesa (@TerraPagesa) March 31, 2022
Font: https://t.co/TZkJycc7oL#SiguesTerraPagesa#Prodeca pic.twitter.com/iF2KmXn6vq
Aquesta eina és una iniciativa que facilita i fomenta la comercialització i el consum de productes de proximitat i de temporada provinents de la petita i mitjana pagesia de Catalunya. Terra Pagesa aposta pel circuit curt de comercialització. Hi podeu trobar els comerços que aposten per aquest tipus de producte a través del mapa de comerços adherits aquí.
La plataforma inclou tota la informació per saber qui hi ha al darrere de cada comerciant, garantint que aquells aliments que compres venen de molt a prop. El projecte facilita la connexió entre productores i comerciants per aportar el producte el màxim fresc possible.
Aquesta associació neix de la solidaritat amb els pagesos catalans que es trobaven dificultats per donar sortida als seus productes a causa de la crisi de la Covid-19. Havia de durar tan sols una temporada, però ha acabat donant fruit al que és avui dia.
Es tracta d'una pàgina web per comprar productes de proximitat on pots descobrir tota mena d’aliments, des de carns i embotits, mel i confitures, formatges... A més fan lots de productes per fer de la cuina una experiència gastronòmica.
Aquesta és una plataforma que recull les iniciatives de comercialització agroalimentària per apropar els aliments de proximitat a les cases de les persones consumidores. El funcionament és similar a d'altres plataformes: selecciones la comarca a la qual anirà destinada la comanda, selecciones el tipus d'aliment que vols comprar i aquest et redirigeix a la pàgina directa de les productores. Així, la usuària compra directament als productors.
És un exemple de circuit de comercialització directa, per fer costat a petites empreses locals. La selecció d'aliments, cooperatives i formats de compra és molt variada en aquesta pàgina.
L'última opció té un funcionament similar a les anteriors. Es tracta d'una plataforma en la qual és possible comprar directament als productors mitjançant una compra i pagament en línia. Hi ha molta diversitat de productes: fruites, verdures, llegums, arròs, carn... així com plantes vives, menjar preparat, embotits, formatges i dolços. Inclús venen cosmètica ecològica. Fan cistelles amb varietat de verdures i fruites de temporada, de diferents mides.
A més d'aquestes sis plataformes que us presentem, hi ha moltes altres altres, com per exemple Arrels, que a més és una plataforma de divulgació d’informació i coneixements d’un estil de vida basat en els valors de la natura i el món rural.
La vostra llista és incompleta. Us falta, si més no, una plataforma; Arrels redaccioarrels@som.cat