Àmbit de la notícia
Ambiental

Un joc de taula per moure fitxa en la sensibilització sobre la crisi climàtica

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'objectiu principal del joc és sensibilitzar a la població sobre l'emergència climàtica i fer reflexionar les jugadores perquè aportin possibles solucions.
    L'objectiu principal del joc és sensibilitzar a la població sobre l'emergència climàtica i fer reflexionar les jugadores perquè aportin possibles solucions. Font: Enginyeria Sense Fronteres
  • ESF ha engegat una campanya de micromecenatge per aconseguir fons per imprimir professionalment el joc i poder-lo repartir i distribuir a gran escala.
    ESF ha engegat una campanya de micromecenatge per aconseguir fons per imprimir el joc i poder-lo repartir i distribuir a gran escala. Font: Enginyeria Sense Fronteres Font: Enginyeria Sense Fronteres
  • El joc és cooperatiu, es necessita la col·laboració de diverses jugadores per completar-lo, i les partides tenen una durada aproximada d'una hora.
    El joc és cooperatiu, es necessita la col·laboració de diverses jugadores per completar-lo, i les partides tenen una durada aproximada d'una hora. Font: Enginyeria Sense Fronteres

Enginyeria Sense Fronteres engega una campanya de micromecenatge per a promoure el seu joc de taula ‘Horitzó 2080: amb el clima ens la juguem!’, el qual pretén conscienciar de l’actual situació d’emergència climàtica.

Temperatures que no concorden amb l’època de l’any, mesos de sequera sense precedents, incendis forestals d’extrema virulència i forts temporals que provoquen inundacions són alguns exemples del que Catalunya ha patit els últims anys, fruit de la greu situació d’emergència climàtica.

La biodiversitat i els ecosistemes també es veuen ressentits, amb l’increment de les espècies amenaçades o en regressió i els espais naturals que pateixen les conseqüències climàtiques. Encara que aquesta enorme problemàtica estigui present a l’agenda social actual, la seva sensibilització i conscienciació continua considerant-se clau per a la transformació cap a un model centrat en la justícia climàtica.

Una manera diferent d'arribar a la població

Per fer créixer el moviment en defensa del clima, Enginyeria Sense Fronteres (ESF) ha creat el joc de taula ‘Horitzó 2080: amb el clima ens la juguem!’ amb l’objectiu d’educar la ciutadania, des de les joves fins a les adultes, sobre els problemes i accions que causen la crisi climàtica, ambiental i social i les respostes que la poden combatre.

“Ens vam adonar que no hi havia cap joc que abordés la temàtica. Volem mostrar que no tot es queda en reciclar, les accions que podem fer van més enllà”, explica Aura Vidal, membre de la Campanya d’Aigua i Justícia Climàtica d’ESF.

La responsabilitat d’actuar contra l’emergència climàtica

El joc de taula és cooperatiu i l’objectiu principal que tenen les jugadores és implementar mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic, tot col·laborant entre elles. “La part de mitigació seria fer front al problema i cercar mecanismes per aturar l’emergència climàtica, com intentar reduir les emissions, per exemple”, detalla Vidal. Afegeix que, per la part d’adaptació, el que cal trobar són mesures per conviure amb les conseqüències del canvi climàtic com, per exemple, habilitar les zones urbanístiques per amainar les onades de calor.

“Un cop s’acaba el torn de les jugadores, és la tanda de la crisi. En aquest moment, es treu una carta que mostrarà una problemàtica. Tot això queda enregistrat al comptador de crisi climàtica”, destaca la membre d’Enginyeria Sense Fronteres.

De moment, alguns instituts del territori han acollit proves del joc, en les quals les alumnes han pogut experimentar-ne el funcionament i endinsar-se en la resolució de la crisi climàtica. “Són temes molt interessants a treballar entre el jovent, però si es fa de manera teòrica és molt més difícil que hi connectin”, opina Aura Vidal.

Gràcies a l’estona de joc, es permet a les participants debatre i treballar un ampli ventall de temes d’una manera més activa i directa. Les partides tenen una durada aproximada d’una hora i la missió és viure la responsabilitat de decidir quines mesures cal implementar i dissenyar per afrontar la crisi ecosocial. “Repensar els sistemes productius i de governança, des d’una perspectiva ecofeminista i de transició ecosocial”, és un dels propòsits principals, segons destaquen des d’ESF.

Una iniciativa de micromecenatge per fer realitat el joc

L’entitat ha engegat una campanya de micromecenatge a Goteo per poder fer difusió del joc i comptar amb un volum elevat d’exemplars impresos per posar a la disposició de totes aquelles persones interessades a obtenir-lo.

“La valoració de les joves que han provat el joc és molt positiva. Com que va agradar molt i hi havia molta demanda, creiem oportú iniciar la campanya de Goteo per finançar la impremta professional de les unitats”, explica Vidal.

A més, si des d’Enginyeria Sense Fronteres, tenen el repte de configurar el joc en altres idiomes, si assoleixen la xifra òptima de finançament. De moment, el joc només està en català, però preveuen traduir-lo al castellà, el gallec i l’anglès.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari