Àmbit de la notícia
Econòmic

Consumir conscientment i fer-ho online és possible?

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Carla Fajardo Martín
  • Il·lustració de compra per internet.
    Il·lustració de compra per internet. Font: Mohamed Hassan (Pixabay)

Sovint la logística és el principal repte al qual s'enfronten les economies de plataforma pel que fa a la sostenibilitat.
 

El comerç online creix, s'accelera amb el confinament, i ens deixa hàbits que freguen la perversitat com la compra compulsiva de productes sovint innecessaris que fan milers de quilòmetres i els enviaments ràpids independents sense cap cost. "Reps un cúmul de missatge que t'indueixen a un major consum. Comprar és molt fàcil, no hi ha esforç", apunta l'expert en economia de plataforma i logística de la UOC Eduard J. Alvarez.

També creixen, però, les plataformes de consum conscient com La Zona, Mercat Arrels, Mengem Ponent o l'Associació de Productors Catalans. Ara bé, poden ser aquestes plataformes realment una opció de consum conscient i de proximitat?

En primer lloc, això dependrà dels nostres hàbits de consum i de l'ús que en fem, i en segon, del nostre context. Així, Alvarez explica que no és el mateix fer un enviament de productes que deu enviaments, un amb cada producte; que no és el mateix fer un enviament ràpid que donar marge per adaptar la cadena de subministrament; i que no és el mateix viure a la ciutat que en zones rurals.

Per això, considera que a zones rurals amb menys serveis, on s'agafa el cotxe per anar a comprar, les plataformes de consum conscient són una opció més sostenible, mentre a la ciutat "estem canviant un viatge a peu per un viatge en cotxe". Ara bé, "si l'alternativa és comprar en un macrosupermercat mandarines que venen d'un altre continent, també continua sent una opció més sostenible".

El principal problema és "voler implantar un model logístic massa tensionat", diu Alvarez. Iniciatives com Mercat Arrels o Mengem Ponent ho tenen en compte a l'hora d'organitzar la distribució, amb enviaments setmanals o compres mínimes. L'ús dels vehicles elèctrics també podria ser una opció per reduir les emissions.

Tot i que l'arrel del problema va més enllà de les opcions ètiques. "La logística hauria de ser un servei públic. No tota la cadena, però la logística urbana hauria d'estar més intervinguda i regulada. Seria un xoc frontal contra el mercat, però si no es fa això a mig termini no serem mai capaços d’assolir els objectius mediambientals de la Unió Europea del 2050", conclou Alvarez.

Un repte logístic

Un dels principals reptes del supermercat cooperatiu online La Zona és la logística. Mentre que han resolt satisfactòriament la sostenibilitat de la feina de les productores que centralitzen i miren d'ajustar els preus perquè els surti a compte, consideren que la gestió del transport ha sigut complicada.

Procuren posar en valor aquesta part de la cadena per visibilitzar que el cost ha de ser just, i exploren fórmules com crear punts de recollida o centralitzar els productes en magatzems que optimitzin la distribució i redueixin emissions, com fan plataformes capitalistes com Amazon.

Ferran Dalmau, responsable d'IT d'Opcions, la cooperativa de serveis de la qual forma part la Zona, assenyala que aquesta centralització podria ser mancomunada en diferents punts del territori aprofitant xarxes de distribució com fa la iniciativa Rutes Compartides. Admet que sovint s'assimilen les estructures de les plataformes capitalistes perquè han invertit en trobar les millors opcions, tot i que hi posen la mirada d'enxarxament i intercooperació entre entitats.

Assumeixen que tenen un paper en la sensibilització. Des de La Zona, que va començar a caminar tot just l'any passat, estan fent un estudi sobre el seu públic per generar canvis en el seu patró de consum. Per ara, s'han trobat amb un primer perfil més vinculat a l'economia social i solidària que opta per la compra presencial i desconfia de la compra en línia, però també amb un segon perfil d'un públic que comença a estar sensibilitzat i en el qual se centren per apropar les alternatives de consum.

Al cap i a la fi, volen ser una porta d'entrada a l'economia social i solidària i al consum conscient, com una prolongació més d'aquest ecosistema que pot servir per descobrir productores que tenen en compte l'impacte social, tant de forma virtual com presencial.

 


 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari