Amb dret a transformar: guia per impulsar projectes educatius per la justícia global
Aquesta guia vol ajudar a aconseguir, mitjançant l'acció educativa, el compromís de “deixar el món millor de com l’hem trobat”.

Aquesta guia vol ajudar a aconseguir, mitjançant l'acció educativa, el compromís de “deixar el món millor de com l’hem trobat”.
La crisi econòmica i social arran del Covid-19 està ampliant el perfil de família que sol·licita les beques per a les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés. el 30% de les famílies que han estat becades no havia demanat ajuda abans.
Es tracta d'una eina pràctica de consulta ràpida i de maneig fàcil, a l'abast de tots els monitors i monitores del món del lleure. Aporta un seguit d'idees que poden ajudar a establir criteris de sostenibilitat en l'acció de les entitats que actuen en aquest àmbit.
Recull de vivències que pretenen servir d’inspiració i referència per a totes aquelles entitats, institucions o espais educatius que treballin amb infants i joves que vulguin millorar els seus processos participatius.
En el document s’estableixen les pautes que han de permetre que les activitats d’educació en el lleure que es realitzen durant el curs escolar continuïn essent, com ho han estat durant l’estiu, unes activitats segures (i fins i tot protectores) enfront de la pandèmia COVID-19.
La Fundació Pere Tarrés ha elaborat un informe amb la participació dels equips de coordinadors i monitors de les colònies i casals, en el qual fa un balanç dels principals encerts i dificultats en la gestió de la campanya d'estiu durant la crisi sanitària de la covid-19.
L'aprenentatge de vida que defineix el lleure ha quedat totalment alterat amb l’arribada d'aquest virus. Però malgrat la complexitat de la conjuntura, la Fundació Pere Tarrés ha prioritzat, en tot moment, continuar amb les activitats d’estiu amb l’objectiu de propiciar una experiència educativa, inclusiva i de reconnexió i socialització per als infants, adolescents i joves després d’un confinament llarg.
El lleure era més necessari que mai i amb un esforç col·lectiu per poder organitzar les activitats ha estat possible. La coordinació entre els agents implicats, doncs, ha estat clau per poder preservar i cuidar el lleure com un dret per als infants i les seves famílies.
Aquest informe, de caràcter bianual, pretén descriure l’estat de l’associacionisme educatiu de base comunitària a la ciutat de Barcelona. Elaborat amb la col·laboració de les federacions de l’associacionisme educatiu, permet observar, analitzar i fer un seguiment de l'evolució d'aquest. La seva finalitat és la d’esdevenir una font de treball per tots els agents municipals. L’informe s’ha elaborat durant 2019 a partir de dades recollides en relació al curs 2017/18 de les 138 entitats de base (caus, esplais i centres juvenils) integrades en les federacions que participen en el Grup de Treball d'Associacionisme Educatiu del CJB.
En aquesta publicació trobareu recomanacions i normatives facilitades per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, que us seran d’utilitat a l’hora d’organitzar activitats d’associacionisme educatiu amb menors de 18 anys.
Aquesta publicació constata que les 7 macro-competències base del currículum definides per l’UNESCO també s’aprenen en el lleure educatiu.
Guia adreçada a entitats d’associacionisme educatiu, com ara caus i esplais, però també a qualsevol entitat juvenil que organitzi acampades i excursions, o a persones
joves que acampin en el seu temps lliure, plena de consells per tal que les estades a la natura siguin el més sostenible possible.