‘Aturem les guerres’ redobla la pressió per exigir accions per la pau a Ucraïna, Palestina i arreu
Comparteix
La plataforma es manifesta tots els dijous davant la Delegació de Defensa per demanar resposta a les propostes de la seva iniciativa de pau per acabar amb els conflictes armats.
En un món incendiat per les guerres i els conflictes, massa sovint les iniciatives a favor de la pau i el diàleg queden enterrades sota el soroll eixordador de les bombes i de la metralla. Avui, i per contradictori que pugui semblar, s’ha imposat una analogia perversa que pretén fer-nos creure que a les guerres només s’hi pot posar fi amb més guerra. Ho hem vist a Ucraïna, però també a Palestina, on no s’albira un aturador a l’escalada de violència que castiga la població civil, especialment a la Franja de Gaza.
Per rebel·lar-se contra aquesta lògica militarista, des de fa un any, la plataforma ‘Aturem les guerres’ es concentra davant la Delegació de Defensa de Barcelona i altres ciutats, així com d’una vintena d’ajuntaments, reclamant que es facin passos endavant per cercar la pau i acabar amb les guerres que devasten el món.
Des de fa un parell de setmanes, ‘Aturem les guerres’ ha redoblat la pressió al Govern d’Espanya amb noves accions per exigir que l’executiu doni resposta a la ‘Iniciativa per la pau per aturar les guerres a Ucraïna, Palestina i arreu’, elaborada pel col·lectiu, en què exposa i demana acabar amb “la preocupant dinàmica de guerres, militarització i comerç d’armes que està creixent impunement al nostre país i a molts països del món, i que genera inferns, matances, migracions forçades, destrucció ecològica i perill real d’una guerra nuclear”.
La plataforma, formada per entitats i persones compromeses amb el pacifisme i la no-violència, va enviar la seva iniciativa per la pau al president espanyol i a la ministra de Defensa, exercint el dret de petició que té la ciutadania. La resposta, fins al moment, ha estat el silenci. Des d’‘Aturem les guerres’ denuncien que presidència i Defensa defugen l’obligació de respondre a la iniciativa traspassant-se la responsabilitat.
“No podem acceptar aquest macabre joc de passar-se la pilota entre Defensa i Presidència i no respondre a propostes que busquen la pau, mentre continua la guerra, la mort i la destrucció”, expressen des del moviment, alhora que lamenten que les institucions “es declarin incompetents per buscar la pau”.
Per això, adverteixen que mentre no es doni una resposta, continuaran exercint el seu dret d’expressió i de manifestació, i es reserven el dret “a la desobediència civil no-violenta com a mesura de pressió per acabar amb la reiterada incompetència que han mostrat per respectar els nostres drets”.
Les accions de protesta d’‘Aturem les guerres’ s’han intensificat en les últimes dues setmanes. El passat dijous 19 d’octubre, davant la Delegació de Defensa de Barcelona, activistes de la plataforma es van ruixar amb ‘sang’ –i van acabar sent retirats per la força pels Mossos d’Esquadra– per evidenciar com els governs “s’embruten amb la sang dels innocents” arran de la seva inacció per frenar guerres com la d’Ucraïna o el conflicte entre Israel i Palestina, agreujat durant les últimes setmanes i que està causant una emergència humanitària d’enormes proporcions a la Franja de Gaza.
El 26 d’octubre, han dut a terme una segona acció, en què membres de la plataforma han tornat a plantar-se davant la Delegació de Defensa per presentar una nova petició al president del Govern i la ministra de Defensa, tot reclamant una resposta a les propostes emmarcades a la iniciativa per la pau que van fer arribar a les institucions espanyoles. De nou, han estat desallotjades per la força pels agents de la policia catalana.
Propostes pacifistes per frenar la sagnia a Ucraïna i Palestina
La ‘Iniciativa per la pau per aturar les guerres a Ucraïna, Palestina i arreu’ redactada per ‘Aturem les guerres’ inclou diverses demandes de caràcter general, i altres més concretes amb propostes per aturar els dos conflictes bèl·lics que apleguen tots els focus a escala internacional: la guerra d’Ucraïna i el conflicte que ha revifat entre Israel i Palestina.
Així, a nivell general, el document per la pau urgeix a l’executiu de Pedro Sánchez que activi un pla de reconversió de la despesa en defensa militar cap a sistemes de seguretat humana, de defensa no ofensiva i de defensa civil no-violenta. Alhora, demana que s’afavoreixi l’estudi de viabilitat i posada en marxa de sistemes de defensa civil no-violenta i d’un cos civil de pau; i reclama al govern espanyol que signi, com ja han fet cent vint estats, el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), com a mostra de compromís amb un món lliure d’aquestes armes.
Pel que fa a la guerra d’Ucraïna, la plataforma exhorta que s’aculli i “doni suport a les persones que exerceixen el seu dret a l’objecció de consciència i deserció”, posant especial atenció a les que són perseguides a Rússia, Ucraïna i Bielorússia; i es defensin les iniciatives ucraïneses de resistència civil i pressioni a favor de les “iniciatives diplomàtiques que possibilitin un alto el foc immediat”, com a primer pas per un acord just que doni seguretat i estabilitat a la població de la zona.
Les últimes setmanes, i davant la dramàtica escalada del conflicte entre Israel i Palestina, que fins ara ja ha provocat més de set mil morts palestins i prop d’uns mil cinc-cents israelians, ‘Aturem les guerres’ ha incorporat noves propostes a la seva iniciativa per posar fi a les hostilitats.
Davant d’aquest context, el col·lectiu insta l’Estat espanyol a pressionar Israel “perquè aturi el setge i la massacre a la població de Gaza”, que qualifica de “resposta militar desproporcionada i venjativa”, alhora que considera com “un càstig col·lectiu” i recorda que suposa un crim de guerra. Per això, ‘Aturem les guerres’ demana retirar qualsevol suport econòmic, militar i mediàtic a l’Estat d’Israel fins que no aturi l’ofensiva.
A més, per treballar a favor de la construcció d’un escenari de pau, crida a donar un suport inequívoc als moviments palestins i israelians que estan creant un espai de diàleg, de resistència no-violenta, així com de protecció i interposició civil desarmada.
La idea, doncs, és capgirar la lògica militarista que impera i guanya terreny cada cop que esclata un nou conflicte al món. Com deia a Xarxanet el Martí Olivella, activista històric per la pau i membre d’‘Aturem les guerres’, “hem arribat a un punt en què la gent es pensa que la vida només es transforma gràcies a armes i guerres, i entre la passivitat i les armes, que són les pitjors solucions, hi ha alternatives com la lluita no-violenta, però cal posar-la en marxa”.
Afegeix un nou comentari