Habilitats trenta punts a la costa catalana per facilitar les donacions de sang

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Aquest estiu, hi ha la possibilitat de donar sang en una trentena de municipis turístics del país. Font: Banc de Sang i Teixits
Aquest estiu, hi ha la possibilitat de donar sang en una trentena de municipis turístics del país. Font: Banc de Sang i Teixits
Cartell de la campanya d'estiu perquè les persones que ho poden fer pensis a donar sang. Font: Banc de Sang i Teixits
Cartell de la campanya d'estiu perquè les persones que ho poden fer pensin a donar sang. Font: Banc de Sang i Teixits
Mapa amb els poblacions de la costa catalana on hi haurà punts per fer donació de sang. Font: Banc de Sang i Teixits
Mapa amb les poblacions de la costa catalana on hi haurà punts per fer donació de sang. Font: Banc de Sang i Teixits

Habilitats trenta punts a la costa catalana per facilitar les donacions de sang

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

'Toca donar sang, toca rebre vida. Somriu, el teu gest salva moltes vides a l'estiu' és el lema del Banc de Sang i Teixits perquè a l'estiu no es deixi de donar sang.

El canvi de rutines i sobretot les vacances fan que cada estiu caigui el nombre de donacions de sang. També passa per Nadal i per Setmana Santa. El Banc de Sang i Teixits fa una crida perquè tothom que pugui vagi a donar sang abans de marxar de vacances als punts habituals del seu municipi o comarca, però també anuncia que hi ha possibilitat de donar-ne en una trentena de municipis turístics del país.

"Avui tenim sang per a cinc dies i la situació òptima seria tenir-ne per a vuit dies", explica una portaveu del Banc de Sang i Teixits. I hi afegeix: "Per aquest motiu, engeguem campanyes a prop de les zones turístiques, on es concentra més gent. També animem tothom que pugui a apropar-se a donar-ne als principals hospitals catalans".

Amb el lema 'Toca donar sang, toca rebre vida. Somriu, el teu gest salva moltes vides a l'estiu' es recorda que la sang és essencial i que en el dia a dia dels centres de salut no existeixen les vacances. Hi haurà col·lectes especials a vint-i-tres platges de la costa de Barcelona, Girona i Tarragona. A indrets com l'Escala, Blanes, Palamós, Cunit o Cambrils s'hi repetiran les col·lectes en diferents dates.

Es calcula que a l'agost faran falta unes vint mil donacions a tot Catalunya per cobrir les necessitats dels centres de salut, tant per atendre les persones amb malalties cròniques com les urgències que sorgeixin.

No és ben bé nou. Cada estiu, el Banc de Sang i Teixits engega campanyes de sensibilització i fa crides de donacions a les zones on es concentra més gent. "Els altres anys no ho havíem fet públic com una ruta de donació a les platges, però sempre ens acosten on estan els i les donants", explica la portaveu. Al web de l'entitat es poden consultar els punts de donació i triar el que sigui més còmode.

Les necessitats dels hospitals

Pel que fa a tot l'estiu, es calcula que caldran unes quaranta mil donacions per respondre les més de trenta mil transfusions previstes de sang, plasma o plaquetes que necessiten les pacients dels hospitals catalans.

Com a contrapartida, els i les donants de juliol i agost reben un val de descompte 2x1 per visitar les instal·lacions del Poble Espanyol, a Barcelona, un espai històric amb més de cent edificis representatius de l'arquitectura popular del país.

A més de posar el màxim de facilitats perquè tothom pugui donar sang, un dels projectes del Banc de Sang i Teixits és atraure noves donants i persones joves. "Cal que més persones -indica la portaveu- s'animin a donar sang per primera vegada, perquè cada dia n'hi ha que deixen de donar sang per temes de salut i d'edat". Una de les estratègies per arribar al jovent és treballar amb la complicitat de persones influents, universitats i també escoles.

Es pot donar sang si:

  • Es tenen entre divuit i setanta anys i es pesa més de cinquanta quilos.
  • Encara que s'hagi patit hepatitis abans dels dotze anys.
  • Encara que no s'estigui en dejú.
  • Encara que es tingui el colesterol elevat.

Afegeix un comentari nou