Persones amb sordesa d’ACAPPS experimenten l’accessibilitat que ofereix el Museu temporal del Barça

ACAPPS
Autor/a: 
ACAPPS
 Font: FC Barcelona
Font: FC Barcelona

Persones amb sordesa d’ACAPPS experimenten l’accessibilitat que ofereix el Museu temporal del Barça

Autor/a: 
ACAPPS
ACAPPS

Resum: 

L’acció s’emmarca en el conveni entre el FC Barcelona i ACAPPS per a la inclusió del col·lectiu

Nou pas endavant per a la inclusió de les persones amb sordesa, promovent l’accessibilitat comunicativa i la seva autonomia. Gràcies al conveni de col·laboració d’ACAPPS amb el FC Barcelona, nascut amb aquest objectiu, el passat dimecres 18 d’octubre un grup de persones amb sordesa voluntàries d’ACAPPS van visitar el museu temporal del Barça amb l’objectiu de valorar i oferir el seu punt de vista de les mesures d’accessibilitat per a les persones amb sordesa.

El departament de Diversitat, Equitat i Inclusió, impulsor d’aquesta iniciativa, parteix de la base de què una societat inclusiva passa per entendre que les persones som diferents i tenim necessitats diferents. En aquest sentit, el Club aposta per promoure la tecnologia que garanteixi que tots els espais, tant físics com digitals, siguin accessibles.

Actualment, el Museu temporal del FC Barcelona compta amb el bucle magnètic al mostrador, una audioguia i subtítols a tots els continguts audiovisuals.

“És la primera vegada que una institució em demana l’opinió per incloure’m”

L'Ariadna Cardelús és una de les persones sòcies i voluntàries d'ACAPPS que ha fet la prova per valorar l'accessibilitat al museu del FC Barcelona. Ella va perdre l'audició als 27 anys i, malgrat els audiòfons, necessita que tots els entorns comptin amb mesures d'accessibilitat per poder-se comunicar de forma autònoma. Mesures com les que ha habilitat el FB Barcelona i que permeten que les persones amb sordesa com l'Ariadna puguin gaudir plenament de la visita al museu: "el bucle magnètic que hi ha al mostrador em va permetre comunicar-me i resoldre els dubtes que tenia abans d'entrar; vaig poder seguir la visita amb els subtítols als vídeos i l'audioguia"

Sense aquesta accessibilitat, els subtítols i el bucle magnètic, les persones amb sordesa no poden participar a les activitats, fet que les exclou. Per això l'Ariadna reivindica una societat que inclogui a tothom i valora molt positivament la tasca que està fent el FC Barcelona, amb la col·laboració d'ACAPPS, per a l'accessibilitat del col·lectiu: "en el meu cas, és la primera vegada que una institució em demana l'opinió amb l'objectiu de poder-me incloure malgrat la meva discapacitat auditiva. Ens van tractar molt bé i tenint en compte en tot moment les nostres necessitats. N'estic molt agraïda i espero que altres organitzacions s'engresquin a treballar en aquesta línia", explica.

Des d’ACAPPS valorem molt positivament el compromís del FB Barcelona per a la inclusió del col·lectiu i confiem que les seves actuacions converteixin el club en un referent d’accessibilitat comunicativa per a altres organitzacions. Una senyal de la seva implicació és la voluntat de comptar amb el feedback real dels usuaris i usuàries per conèixer de primera mà en quin punt es troba l’entitat i seguir treballant així en generar una experiència el més satisfactòria possible per a aquest col·lectiu.

El Barça i el seu compromís amb l'accessibilitat

El FC Barcelona, en el seu compromís per la millora en l'accessibilitat de les seves instal·lacions, compta actualment també amb altres iniciatives com la solució Visualfy a l’Oficina d’Atenció al Barcelonista (OAB). Visualfy, especialitzada a crear solucions tecnològiques per a persones amb sordesa o amb pèrdua auditiva és una start-up participada pel Barça Innovation Hub, la plataforma d’innovació i coneixement del FC Barcelona.

Una realitat, en dades

Catalunya registra actualment 272.300 persones amb pèrdua auditiva, segons dades d’Encuesta Nacional de Salud (INE). I segons la Comissió per la Detecció Precoç de la hipoacúsia, a l’estat espanyol són 2.500 famílies amb un fill o filla acabat de néixer amb sordesa cada any.

Afegeix un comentari nou