10 documentals imperdibles sobre ecologisme i medi ambient

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Imatge del documental 'Voler fins a poder', que mostra la lluita de No MAT la Selva. Font: 'Voler fins a poder'
Imatge del documental 'Voler fins a poder', que mostra la lluita de No MAT la Selva. Font: 'Voler fins a poder'
L'entitat animalista Faada és la productora del documental 'Empatía'. Font: 'Empatía'
L'entitat animalista Faada és la productora del documental 'Empatía'. Font: 'Empatía'
'#chasingpellets' és un dels dos documentals realitzats per l'entitat Good Karma Projects. Font: '#chasingpellets'
'#chasingpellets' és un dels dos documentals realitzats per l'entitat Good Karma Projects. Font: '#chasingpellets'

10 documentals imperdibles sobre ecologisme i medi ambient

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Les entitats d'àmbit ambiental i ecologista a Catalunya impulsen documentals o col·laboren en projectes audiovisuals per mostrar la seva tasca o denunciar injustícies que s'estan cometent tant al nostre país com a escala internacional.

Les vacances d'estiu són un moment idoni per desconnectar, però qui ha dit que no es pot fer gaudint dels documentals de les entitats del tercer sector català? Et presentem deu continguts i projectes audiovisuals que entitats i moviments de l'àmbit ambiental i ecologista del nostre país han impulsat durant els darrers anys per mostrar les seves lluites, les realitats dels espais naturals o el context climàtic i energètic en el qual ens trobem.

Fa vint-i-cinc anys que No MAT la Selva alça la veu contra els projectes de Molt Alta Tensió (MAT) projectats a la comarca de la Selva, una efemèride que enguany s'ha volgut celebrar amb el documental 'Voler fins a poder', dirigit per la Neus Pagés i l'Adrià Expòsit, dues joves cineastes de la comarca. El documental visibilitza la trajectòria de No MAT Selva i recull el coneixement adquirit durant tots aquests anys per la plataforma ciutadana, a través de testimonis directes de les protagonistes i declaracions d'expertes.

El moviment ciutadà va sorgir arran de l'anunci dels governs francès i espanyol l'any 1998 d'incrementar la interconnexió elèctrica entre els dos països amb la línia MAT Baixàs-Sentmenat i el seu ramal de Riudarenes. Actualment, el projecte del ramal i subestació de 400 kV de Riudarenes, es troba en procés d'aturar-se després del compromís al qual van arribar ERC i PSOE en el marc dels pressupostos generals de 2023.

Els pèl·lets de plàstic són unes partícules molt petites que s'utilitzen, com a matèria primera, per fabricar productes de plàstic. Des de Good Karma Projects, van advertir una gran quantitat d'aquest material a la platja de la Pineda, a Vila-seca. Van investigar per conèixer la seva procedència, donat que la indústria petroquímica de Tarragona es troba molt a prop: els pèl·lets arribaven a la platja a través de les rieres contaminades per un material que, clarament, les empreses no estaven manipulant correctament.

La sorpresa va arribar quan el 2020 es van trobar una gran quantitat de pèl·lets i microplàstics a les illes Balears, una situació estranya, ja que no hi ha una indústria a la zona que tracti aquest material, motiu pel qual es pensava que podia provenir de Tarragona. Així, el documental explica el viatge de l'expedició de Good Karma Projectes pel Mediterrani per seguir els pèl·lets. En arribar a Menorca, es va veure que la platja de Cavalleria, declarada reserva de la biosfera, tenia concentracions de pèl·lets igual o més elevades que a la platja de la Pineda.

Quins residus importa Catalunya per al seu tractament en plantes locals de reciclatge? Aquesta és una de les qüestions que tracta de dilucidar el documental d'investigació 'Insostenible, rere la brossa', de i Rafa Marrasé. Aquest documental, que mostra el descontrol i l'opacitat del tràfic de residus a Europa, destaca que Catalunya ja és el destí d'almenys mig milió de tones anuals de brossa italiana.

La llavor de la investigació que ha resultat en el documental 'Insostenible, rere la brossa', la trobem en una trucada del grup ecologista GEPEC-Ecologistes de Catalunya, alertat de l'arribada de residus italians no reciclats al port de Tarragona.

Tot i que cada cop són més les persones que es decideixen per adoptar una forma de vida responsable amb els animals, la major part de la societat encara no ho fa i, conscientment o inconscientment, manté hàbits que són perjudicials per als animals. L'objectiu del documental 'Empatia', produït per l'entitat animalista Faada, té com a objectiu conscienciar la societat sobre la importància de fer aquests canvis, un fet que es mostra a través de la visió de cinc persones que han adoptat el mateix estil de vida, així com l'opinió de persones expertes.

Així mateix, l'Ed, el protagonista del documental, cerca dur a terme aquest mateix canvi, motiu pel qual tracta de trobar respostes i resoldre alguns dubtes al respecte. En definitiva, es trobarà amb una sèrie de preceptes que afectaran, no només la seva forma d'alimentar-se, sinó que també la manera de vestir-se, el consum de productes o l'entreteniment. Tot això, amb la dificultat afegida de xocar amb l'entorn més proper, com ara la família, els amics i amigues les companyes de feina. El documental mostra

El documental 'Aigua tèrbola, el negoci d’Agbar a Mèxic', produït per Enginyeria Sense Fronteres (ESF) en el marc del projecte 'El negoci de l’aigua: la gestió d’un dret humà', finançat per la beca DevReporter, explora el paper de transnacionals com Agbar als països del Sud global, i "com està aprofitant la feblesa normativa del context per maximitzar els seus beneficis en el negoci de l’aigua", expliquen des d'ESF. El documental també mostra el moviment per una aigua pública i democràtica a Catalunya.

A finals de l'any 2022, la Fundació Trifolium va assolir l'objectiu fixat en la campanya de micromecenatge que havia engegat per fer realitat el documental 'Canòpolis, más allá de la ciudad de los perros'. Aquesta peça audiovisual, que es podrà veure properament, i que ja compta amb un tràiler, explica la història d'aquest espai de Castelldefels, Canòpolis, un refugi d'animals sense gàbies on aquests mengen aliments naturals i es tracten amb teràpies naturals.

Què suposa el canvi climàtic i les amenaces que se'n deriven? Això és el que pretén respondre i visibilitzar el documental d'Entrepobles i SICOM, '50 graus', que va comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament per impulsar-lo. La idea és que aquest projecte tingui un segon capítol que permeti aprofundir en els temes tractats en aquest primer documental.

​El primer dels dos documentals realitzats per l'entitat Good Karma Projects, en aquest cas molt centrat en la situació en la qual es troba el mar Mediterrani, el qual és considerat com el mar més contaminat per aquest material del món, i la problemàtica generació d'aquest residu tan present, malauradament, als nostres espais naturals. A més, el documental explica la història de l'entitat, que va néixer com a un projecte per tractar de fer més sostenible el món del surf.

Fa anys que des de les entitats del tercer sector català treballen per aconseguir caminar cap a un model energètic just, democràtic i sostenible. Així ho demostra el documental 'Les nostres energies', d'Enginyeries Sense Fronteres, que l'any 2014 denunciava el sistema energètic a Catalunya, tant des del punt de vista de la seva escassa sostenibilitat com de la seva concepció poc democràtica. El documental vol fer visible, també, el conjunt d'impactes ambientals que un sistema extractivista té sobre el conjunt del territori.

Un altre documental que celebra una efemèride, en aquest cas els vint anys del Parc Natural de l'Alt Pirineu, l'espai natural protegit més extens de Catalunya. Situat al Pallars Sobirà i a l'Alt Urgell, el Parc Natural de l'Alt Pirineu és una reserva del patrimoni natural i cultural pirinenc que cada any visiten prop de 350.000 persones.

'20 anys del Parc Natural de l'Alt Pirineu' recull la història i la trajectòria del parc al llarg d'aquestes dues dècades de vida. Des del parc remarquen que durant aquest temps han aconseguit fer compatible la preservació natural i cultural de l'entorn amb l'activitat humana. En aquesta línia, identifiquen un dels reptes més importants que tenen al davant: obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible.

Afegeix un comentari nou