El Parlament proposa instar al Congrés a incorporar el crim d'ecocidi en el Codi Penal
Comparteix
La proposta impulsada per entitats ecologistes com Stop Ecodicio, la Xarxa per la Justícia Climàtica i SETEM Catalunya, i presentada per la CUP, supera el debat inicial sense cap esmena a la totalitat.
La Fundació Stop Ecocidi, entitat que impulsa el reconeixement de l’ecocidi com a crim a escala internacional, va convocar un grup de persones expertes per proposar una definició jurídica d'ecocidi com un possible crim a l'altura dels crims de guerra o de lesa humanitat. Així, segons la seva definició, enllestida el juny de 2021, es proposa determinar com a ecocidi "qualsevol acte il·lícit o arbitrari perpetrat sabent que existeixen grans possibilitats que causi danys greus o que siguin extensos en el medi ambient".
Aquesta definició, però, encara no s'ha incorporat a la legislació internacional, ja que requereix una majoria d'almenys dos terços dels països signants de l'Estatut de Roma, el tractat que regeix el Tribunal Penal Internacional. Diverses potències mundials com la Xina i els Estats Units no subscriuen el tractat. Això sí, altres estats, com Bèlgica, França, Escòcia, Vietnam, els Països Baixos i alguns estats de Mèxic, sí que han introduït l'ecocidi al seu ordenament jurídic.
Amb l'objectiu que l'Estat espanyol continuï les passes d'aquests països, des de diverses entitats ecologistes han impulsat una campanya per aconseguir reconèixer el crim d'ecocidi a l'ordenament legal espanyol. El primer pas per assolir-ho ha estat presentar al ple del Parlament de Catalunya la proposta per dur a la Mesa del Congrés dels Diputats la Proposició de llei de modificació de la Llei de l'Estat 10/1995, una iniciativa que és pionera a l'Estat espanyol.
La proposta, escrita i presentada per la CUP, va superar el debat inicial sense cap esmena a la totalitat, i amb el suport d'ERC, JuntsxCat, En Comú Podem i PSC.
@parlamentcat ha decidit avui presentar al Congreso la proposta de llei per incloure l'ECOCIDI al codi penal.
— SETEM Catalunya (@setemcat) July 26, 2023
Gràcies a @cupnacional per defensar-la i a @EnComu_Podem @socialistes_cat @Esquerra_ERCi @JuntsXCat#ProuEcocidis pic.twitter.com/k0NlQwih72
Amb el debat a la totalitat superat, la tramitació de la proposta continuarà el seu curs amb un període de compareixences en els pròxims mesos i la votació definitiva de la proposta al ple del Parlament. Un cop votat, la proposta ja es podrà presentar en el Congrés. Si s'aprova la proposta de llei a Madrid, a banda de sumar-se a altres països que ja reconeixen l'ecocidi en els seus ordenaments legals, l'Estat espanyol haurà seguit les recomanacions del Parlament Europeu de donar suport a la llei d’ecocidi a través de l’aprovació de l’Informe sobre drets humans i democràcia.
Des de Catalunya, la proposta presentada al Parlament ha estat impulsada per Stop Ecodicio; la Xarxa per la Justícia Climàtica, una organització que inclou més de trenta entitats i moviments, com ara l'Observatori DESC, Ecologistes en Acció o Entrepobles, i SETEM Catalunya. La campanya 'Prou Ecocidis', que lideren aquestes entitats, compta amb un manifest per donar suport a la proposta i al qual ja s'han adherit més de setanta entitats. El manifest elaborat a escala estatal ja compta amb més de tres-centes adhesions.
Un petit avenç per acabar amb la impunitat de les grans empreses
El reconeixement de l’ecocidi com a crim permetria culpabilitzar les transnacionals responsables que, amb la seva activitat, provoquen grans danys ambientals. Parlem de greus conseqüències relacionades amb les activitats extractives, la contaminació del sòl i l’aire per l’activitat productiva, les proves i desastres nuclears, els efectes de les armes químiques, els vessaments de petroli o la contaminació dels oceans pels plàstics, entre d’altres.
Aquest fenomen, però, no és una cosa que ens quedi lluny, sinó que a Catalunya i a l'Estat espanyol també la patim. Des de les entitats impulsores de la campanya recorden que diverses empreses destrossen ecosistemes a canvi de beneficis privats amb total impunitat. El runam salí de Sallent, l'abocador de Vacamorta, el parc de Doñana o el Mar Menor són alguns dels casos més paradigmàtics d'actuacions d'empreses que afecten greument el medi ambient a casa nostra.
Afegeix un nou comentari