Entitats catalanes i aragoneses s'agermanen per una transició energètica respectuosa

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Grup de participants del Volt5 durant una de les parades. Font: Xarxa per la Sobirania Energètica
Grup de participants del Volt5 durant una de les parades. Font: Xarxa per la Sobirania Energètica

Entitats catalanes i aragoneses s'agermanen per una transició energètica respectuosa

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La 'Declaració de Teruel' és el manifest resultant de la parada que el Volt5 va realitzar a Alcorisa, al Baix Aragó, on es rebutja, entre altres coses, l'absència de participació efectiva de les comunitats i territoris afectats.

Una de les parades de la cinquena edició del Volt, la caravana d'activistes per la sobirania energètica i el clima que recorre el territori per tal de conèixer els moviments de resistència local de la mà d'entitats ambientals del territori, va resultar en un manifest conjunt d'entitats catalanes i aragoneses anomenat 'Declaració de Teruel'. El text recull els principals eixos sobre els quals dur a terme una transició energètica respectuosa, que permeti satisfer les necessitats col·lectives i socials, i garantir la disponibilitat d’energia per a totes les persones.

Va ser durant el primer cap de setmana de juny quan es va celebrar el Volt5. Amb l'objectiu de visibilitzar els territoris que sofreixen els impactes de megaprojectes renovables, la caravana es va aturar a Alcorisa, al Baix Aragó. Va ser allà on, conjuntament amb la Plataforma a favor de los paisajes de Teruel, i d'altres plataformes i moviments locals, les entitats participants van elaborar aquest manifest similar al resultant de la segona edició del Volt, l'any 2015, amb la 'Declaració de Capella' en resposta als megaprojectes energètics.

Davant el gran nombre de projectes que es proposen instal·lar a la província de Terol, l'energia dels quals es destinaria a Catalunya, organitzacions, col·lectius i plataformes locals van mostrar unitat, evidenciant que el camí no és enfrontar persones i territoris, com tracten de fer els poders econòmics. El camí és apostar per models de generació distribuïda i consum de proximitat, fomentant la democratització energètica i la participació activa de les persones del territori a través de les Comunitats Energètiques i l'autoconsum compartit.

Diàleg social i processos participatius

El manifest es va elaborar a través d'una dinàmica en què, tant persones participants, com plataformes i moviments locals, van fer aportacions al voltant de tres línies d'acció. Entre les propostes més destacades, el rebuig a un model energètic centralitzat i mercantilitzar basat en l'especulació i el negoci; la denúncia de l'impacte al territori dels projectes allunyats dels nuclis urbans que consumeixen l'energia, o l'absència de participació efectiva de les comunitats i territoris afectats per decidir al voltant de la implementació de projectes renovables.

"Durant la caravana, no només a l'Aragó, sinó també a la Terra Alta i altres territoris afectats, vam poder veure la preocupant manca de participació del territori en la decisió dels projectes", explica Josep Nualart, investigador en energia i clima a l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG). "Les empreses proposen projectes als ajuntaments, i fins que el projecte no està tancat no es comunica al territori", lamenta, i considera que no es compta amb la ciutadania en cap aspecte del plantejament de la transició energètica que cal fer.

D'aquesta manera, a través d'aquest agermanament es tracta de sortir del debat sobre les afectacio a Catalunya o l'Aragó, ja que tots els territoris afectats tindran les mateixes conseqüències. Així, el text tracta d'aportar el seu gra de sorra a aquesta lluita per demostrar que la millor transició energètica s'ha de fer amb diàleg social i processos participatius que recullin les necessitats i prioritats de la població.

Nualart valora molt positivament l'existència d'una caravana d'activistes per la sobirania energètica i el clima com és el Volt. "Moltes vegades no som conscients dels impactes que té la instal·lació de projectes en les persones que viuen en territoris afectats, i tot el moviment que es genera, entitats i col·lectius que neixen com a resposta a aquesta situació", manifesta, que lamenta la impotència amb la qual viuen aquesta situació, quelcom que remou molt a escala emocional, afirma.

El Volt5 va realitzar parades a llocs com Fatarella, a la Terra Alta; Alcorisa al Baix Aragó; Fórnoles, Valjunqueras i Valdetormo (Matarranya); a Miralcamp, a l'Alt Camp o Manresa, Bages.

Afegeix un comentari nou