Àmbit de la notícia
Ambiental

La Fundació Kilian Jornet i Ecoserveis uneixen forces per fer més sostenibles les curses de muntanya

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • El projecte té l'objectiu de reduir l'impacte ambiental, social i econòmic de les curses de muntanya.
    El projecte té l'objectiu de reduir l'impacte ambiental, social i econòmic de les curses de muntanya. Font: Fundació Kilian Jornet
  • L'estima a les muntanyes ha portat al Kilian Jornet a iniciar aquest projecte per lluitar contra els efectes del canvi climàtic.
    L'estima a les muntanyes ha portat al Kilian Jornet a iniciar la Fundació Kilian Jornet per lluitar contra els efectes del canvi climàtic. Font: Matti Bernitz Font: Matti Bernitz
  • 'Green Trail Concept' és un projecte cofinançat per l'Erasmus+ Programme de la Unió Europea.
    'Green Trail Concept' és un projecte cofinançat per l'Erasmus+ Programme de la Unió Europea. Font: Fundació Kilian Jornet

Les dues entitats impulsen, juntament amb organitzacions internacionals, el projecte 'Green Trail Concept' amb el qual pretenen desenvolupar mesures per reduir l'impacte ambiental, social i econòmic dels esdeveniments de trail running.

Les curses de muntanya han experimentat un auge espectacular en els darrers deu anys. Aquest esport, practicat per milions de persones arreu del món, afavoreix un estil de vida saludable, amb la pràctica d'activitat física, alhora que permet gaudir dels paisatges impressionants que ofereix la natura. L'explosió que està vivint aquest esport queda reflectit amb l'augment del nombre esdeveniments de trail running. No obstant això, aquesta tendència també té conseqüències en el medi en el qual es desenvolupa: els espais naturals.

Conscients d'aquesta situació, la Fundació Kilian Jornet i l'Associació Ecoserveis han impulsat el projecte 'Green Trail Concept'. La iniciativa cerca reduir els impactes que generen les curses de muntanya, tot millorant l'organització d'aquestes activitats amb accions mediambientals, socials i ètiques més sostenibles i sensibilitzant la comunitat de corredors i corredores al voltant de les seves pràctiques, per tal d'estimular un canvi de comportament a la natura.

Quan parlem d'impactes provocats pel desenvolupament, fem referència sobretot a l'afectació al medi ambient. L'erosió, la producció de residus, l'alteració d'espècies animals i les emissions del transport són alguns dels impactes que pot generar el desenvolupament d'aquesta activitat esportiva. Però les conseqüències van més enllà i des del projecte també tindran en compte aspectes socials i econòmics, com la inclusió, la igualtat de gènere i les sinergies amb les comunitats i economies locals, per avaluar els efectes negatius d'un esdeveniment com el trail running.

El projecte està cofinançat per l'Erasmus+ Programme de la Unió Europea (UE), i compta amb la participació d'altres organitzacions internacionals, que acompanyen la Fundació Kilian Jornet i l'Associació Ecoserveis i expertes en diversos àmbits, com ara GRID-Arendal, de Noruega, i ADP Sport Events AB, de Suècia.

"Quan es desenvolupen curses en espais naturals protegits, com ara a Espanya o a Catalunya, sempre hi ha certa regulació que fa que l'impacte sigui menor", explica la Laura Viñals, membre de la Fundació Kilian Jornet. "Tanmateix, això no és habitual, i actualment no hi ha una base homogènia d'accions que garanteixin una pràctica sostenible a les curses de muntanya", afegeix.

Una de les línies de treball principal del projecte és la creació d'un sistema de certificació de sostenibilitat de la UE per planificar, analitzar, supervisar i avaluar l'organització de curses de muntanya, per a proporcionar una avaluació del seu acompliment sostenible i una guia amb les possibles millores. "La idea és que puguem definir una sèrie d'indicadors, d'acord amb els tres pilars, ambiental, social i econòmic, que sustentin una garantia de sostenibilitat quan es desenvolupin aquests esdeveniments", assenyala Viñals.

Voluntat de canvi del món del trail running

L'actual context d'emergència climàtica i ecològica fa que moltes persones, sobretot aquelles en contacte amb la natura, tinguin una sensibilització especial. Per això, Viñals explica que des del món de les curses de muntanya hi ha voluntat de canvi per fer els esdeveniments de trail running més sostenibles. De fet, el naixement del projecte va comptar amb suport de diverses organitzacions, entre elles la International Trail Running Association (ITRA). D'altra banda, l'Associació Pro Trail Runners, que treballa per tenir veu conjunta, també fa pressió per fer més sostenibles aquests esdeveniments.

"Les organitzacions de les curses també estan obertes a fer aquests canvis perquè són necessaris", considera Viñals. "S'ha vist que si continuem amb aquesta tendència, amb un impacte negatiu, a llarg termini el medi quedarà malmès i no es podran tornar a celebrar aquests esdeveniments que tenen, també, un impacte econòmic positiu a l'entorn", explica des de la Fundació Kilian Jornet.

A Catalunya algunes curses estan incidint en aquest aspecte, com ara les Klassmark, que s'enfoquen molt cap a la sostenibilitat, reduir la petjada de carboni, compensar el CO2 inevitable de l'esdeveniment, etcètera. "El que pretén el 'Green Trail Concept', en definitiva, és una mica homogeneïtzar totes aquestes bones pràctiques i a nivell internacional", sentencia.

Els valors d'en Kilian Jornet

Kilian Jornet és un dels esportistes més reconeguts i admirats del nostre territori. Els valors que transmet pel respecte per la natura arriben arreu del món a través dels seus èxits esportius, i l'amor que demostra a la seva feina. Amb l'impuls de la Fundació Kilian Jornet, entitat que té com a objectiu protegir els espais de muntanya del canvi climàtic, l'esportista català demostra que està molt sensibilitzat davant el context actual d'emergència climàtica i ecològica.

"Després d'haver estat viatjant tant, veient de primera mà els canvis que s'estan produint en el medi i el que suposa també per a la pràctica esportiva, la idea és la de treballar per revertir la situació, o almenys, col·laborar en ser part de la solució", afirma Viñals. "Ell està molt involucrat i posa el seu granet de sorra per intentar donar veu a aquest nou paradigma. De fet, quan ell participa en una cursa, és molt conscient de l'impacte que té, així que les escull molt bé i això és un missatge que també intenta transmetre", manifesta.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari