Les entitats analitzen els programes electorals dels partits en clau ambiental

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La XCN i SEO/BirdLife han analitzat més de 860 propostes recollides en els programes electorals dels partits. Font: Mati Mango/Pexels
La XCN i SEO/BirdLife han analitzat més de 860 propostes recollides en els programes electorals dels partits. Font: Mati Mango/Pexels
 Font: Ultra Clean Marathon
No tots els partits proposen desenvolupar l'Agència Catalana de la Natura, fins al punt que algunes formacions parlen de revisar-la. Font: Ultra Clean Marathon
Cada entitat ha expressat les seves denúncies ambientals i les propostes de cara al futur. Font: CC
Cada entitat ha expressat les seves denúncies ambientals i les propostes de cara al futur. Font: CC

Les entitats analitzen els programes electorals dels partits en clau ambiental

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La XCN i SEO/BirdLife celebren el gran nombre de propostes ambientals presents als programes electorals, i reclamen compromís polític per a que aquestes es duguin a terme un cop format el nou govern.

L'emergència ecològica i climàtica que viu el planeta, i que es fa cada dia més evident amb l'alarmant pèrdua de biodiversitat, els alts nivells de contaminació o la proliferació de desastres naturals, hauria de ser suficient perquè el medi ambient esdevingués un dels grans temes a debatre entre els partits que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya que se celebren el 14 de febrer. A més, dins d'un context de pandèmia, el medi ambient hauria de ser primordial, sent exigible que el món polític proposés mesures per la cura d'aquest.

Davant la proximitat dels comicis, i amb l'objectiu d'estudiar les propostes ambientals dels polítics, la Xarxa de Conservació de la Natura (XCN) i SEO/BirdLife, dues entitats de referència dins del sector ambiental, han analitzat els programes electorals dels vuit partits que actualment tenen representació parlamentària. Les dues entitats han repassat així les més de 860 propostes ambientals recollides als programes electorals de les principals formacions polítiques.

Les dues entitats que han dut a terme l'anàlisi referencien l'informe 'Estat de la Natura 2020', de l'Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, per recordar l'estat alarmant de la biodiversitat a Catalunya. Tal com assenyalen, en els darrers vint anys, les poblacions de vertebrats i invertebrats autòctons dels quals es tenen dades han perdut de mitjana el 25% dels seus individus, afectant sobretot a rius, llacs i aiguamolls, però també a ambients agrícoles, prats, boscos, matollars i al mar.

En l'anàlisi de les propostes ambientals, les dues entitats paren atenció, sobretot a aquelles mesures relacionades amb la conservació del patrimoni natural i de la biodiversitat, així com aspectes més concrets, com ara la creació d'un Departament de Medi Ambient i l'aprovació d'una Llei del Patrimoni Natural i Biodiversitat, entre d'altres.

Propostes ambientals

Tant la XCN com SEO/BirdLife valoren positivament l'elevat nombre de propostes ambientals presents als programes electorals dels principals partits polítics. Tot i això, les dues entitats ambientals consideren que encara estem lluny de trobar el medi ambient traslladat de forma transversal a tots els àmbits dels programes electorals.

De fet, les dues entitats extreuen de l'anàlisi que la CUP i COMUNS són les formacions polítiques que presenten més aspectes ambientals de forma transversal en les diferents polítiques, seguits del PSC, JUNTS, ERC i PDeCAT i de forma molt més puntual CD's i PP.

Excloent les propostes que tenen un efecte negatiu, les mesures, segons les entitats, se centren en la transició ecològica en un 55%, amb mesures concretes d'energia, canvi climàtic, aigua, aire, residus i economia circular. De la resta, un 18,9% correspon a mesures sobre el sector primari que poden beneficiar la biodiversitat i el patrimoni natural; un 16,8% són mesures directes sobre el patrimoni natural i la biodiversitat; i el 9,5% restant, mesures que recullen la governança, la fiscalitat ambiental o el rol de les entitats ambientals.

Valoració dels programes

En l'apartat relatiu a la governança, el desenvolupament de l'Agència de la Natura de Catalunya, és una de les més esperades per les entitats. No obstant això, no tots els partits la proposen desenvolupar, fins al punt que algunes formacions parlen de revisar-la. D'altra banda, sobre la indispensable recuperació d'un Departament de Medi Ambient, segons les entitats només la proposen crear amb diferents fórmules. Més suport (CUP, COMUNS, JUNTS, PDeCAT, PSC) té l'aprovació d'una Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat en els pròxims quatre anys.

Moltes d'aquestes mesures són prioritàries per la XCN, compartides amb altres entitats del sector ambiental, tal com ja van traslladar a tots els partits durant les reunions que van tenir amb ells durant les setmanes anteriors.

Tot i la crisi de biodiversitat i la seva situació a Catalunya, XCN i SEO/BirdLife tan sols identifiquen un partit que especifiqui al seu programa aprovar el Catàleg de fauna amenaçada, mentre que cap d'ells inclou l’aprovació dels Plans de Conservació i de Recuperació de les espècies més amenaçades.

Mesures prioritàries pel medi natural.

Tot i que la transició energètica és present als programes dels partits, destacant que les energies renovables són una solució a la dependència dels combustibles fòssils, no tots els programes proposen mesures que encaminen cap a un sistema energètic que eviti monopolis energètics i que faciliti l’autoconsum.

D'altra banda, les dues entitats destaquen que la reducció de consums tan sols la contemplen partits com la CUP, i en menor mesura COMUNS, amb propostes clau per reorganitzar la política en clau ecosocial. Aspectes com la sobirania alimentària i el consum de producte ecològic i de proximitat, referències a la salut i la natura, o a la importància de l'educació ambiental, també estan recollits als programes de la CUP, COMUNS, PDeCAT i el PSC, tot i que en menys mesura.

"Tot i trobar mesures referents a la disminució de la contaminació atmosfèrica i els seus efectes nocius en la salut, pocs partits aposten per l’accés equitatiu a la natura per tal de promocionar entre la població els seus beneficis en la salut", lamenten.

Altres mesures ambientals urgents.

Compromís polític, és el que demanen les entitats ambientals, davant la situació d'emergència ecològica i climàtica que patim, així com que les mesures es desenvolupin de forma molt més transversal i que el medi ambient "es consolidi com l'única resposta eficaç per a fer front a l'actual situació econòmica, social i ambiental".

Si vols veure l'anàlisi més detallada, ho pots fer accedint al portal de la XCN o al portal de SEO/BirdLife.

Afegeix un comentari nou