Ultra Clean Marathon: una cursa per a la natura

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
 Font: Ultra Clean Marathon
Font: Ultra Clean Marathon
 Font: Ultra Clean Marathon
Font: Ultra Clean Marathon
 Font: Ultra Clean Marathon
Font: Ultra Clean Marathon

Ultra Clean Marathon: una cursa per a la natura

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

Catalunya celebrarà el Dia Mundial del Medi Ambient amb una marató on les persones que hi participin recolliran residus als espais naturals.

El pròxim 6 de juny, l’endemà del Dia Mundial del Medi Ambient, se celebrarà la tercera edició de l’Ultra Clean Marathon, l'esdeveniment esportiu més gran dedicat al medi ambient. Es tracta d’una cursa que barreja la consciència ambiental i la competició esportiva, i que té com a objectiu visibilitzar tot allò que des del món de l'esport es pot fer per la natura.

Enguany els corredors i corredores participaran en equips de dues a dotze persones i recorreran 60 quilòmetres recollint els residus abandonats als espais naturals -pràctica anomenada ‘plogging’-. L’inici de la cursa es farà a Terrassa i des d’allà els participants es dirigiran al Parc Natural de Collserola. Després passaran pel riu Besòs i el resseguiran fins a la seva desembocadura, a la platja de Barcelona.

La inscripció a l’UCM és gratuïta, però per poder participar s’haurà de fer una donació mínima de 600 €, diners que es destinaran a una de les ONGs ambientals catalanes que treballen per la conservació de la natura a Catalunya. “Volem fer veure que Catalunya és un país amb una biodiversitat excepcional i això es veu representat per les múltiples entitats que treballen per aquestes causes”, explica la Sandra Carrera, de l’organització de l'Ultra Clean Marathon.

El nexe de dos grans esdeveniments

Aquesta marató va néixer de la fusió dels dos grans esdeveniments per la natura que es fan a la primavera: el Let’s Clean Up Europe i la Setmana de la Natura. “Ens vam inspirar en una iniciativa d’Itàlia que es diu Keep Clean and Run, que durant un dia fan també una marató de neteja”, afirmen des de l’UCM.

Les dues primeres edicions de l’Ultra Clean Marathon van durar una setmana. El primer any, els dos ambaixadors, l’Albert Bosch i la Nicole Ribera, “feien cada dia una marató durant set dies”. I el 2019, van combinar-ho amb bicicleta i caiac.

Augmenta la participació

Any rere any, la participació ha anat incrementant. Però, segons explica la Sandra Carrera, “el darrer any hi ha hagut una mica més de consciència ambiental davant de les catàstrofes naturals que fan evident l’emergència climàtica”. S’espera que en aquesta edició hi hagi un gran volum de gent implicada.

A part de la cursa, l’Ultra Clean Marathon també ofereix dos espais per aquells que no són esportistes. Durant el matí hi haurà una desena d’activitats paral·leles a la cursa impulsades per les entitats. Totes aquelles persones que vulguin ser voluntàries, podran participar en accions de neteja de residus al litoral barceloní.

I a la tarda, es farà una gran festa al Moll de la Marina com a colofó de la marató. Els voluntaris i voluntàries portaran allà tots els residus que es recullin -l’any passat van ser dues tones- i rebran les persones que finalitzin l’UCM. “Hi haurà tallers, un cinefòrum, activitats organitzades per les entitats, algun concert i ‘food trucks’ amb menjar ecològic”, expliquen des de l’organització.

Els guanyadors i guanyadores es determinen tenint en compte el temps, la quantitat i tipologia de residus recollits, i les fotografies compartides a Instagram. No obstant això, qui segur que guanyarà serà la natura.

Afegeix un comentari nou