Àmbit de la notícia
Ambiental

Un ramat de cabres i ovelles pastura a Barcelona per prevenir incendis

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • El ramat que pastura Barcelona en aquesta prova pilot està format per cabres i ovelles, i compta amb dos pastors, dos gossos de vigilància i un gos mastí.
    El ramat que pastura Barcelona en aquesta prova pilot està format per cabres i ovelles, i compta amb dos pastors, dos gossos de vigilància i un gos mastí. Font: Cooperativa Can Pujades
  • La prova pilot té una durada de tres mesos i ha començat a Horta-Guinardó, un dels districtes dels quals forma part del parc natural de Collserola.
    La prova pilot té una durada de tres mesos i ha començat a Horta-Guinardó, un dels districtes dels quals forma part del parc natural de Collserola. Font: Cooperativa Can Pujades
  • El 60% dels incendis que ha patit Barcelona en els últims anys han estat a Horta-Guinardó i Nou Barris, regions on predomina un tipus de vegetació que crema amb facilitat.
    El 60% dels incendis que ha patit Barcelona en els últims anys han estat a Horta-Guinardó i Nou Barris, regions on predomina una vegetació que crema amb facilitat. Font: Cooperativa Can Pujades Font: Cooperativa Can Pujades

El districte d’Horta-Guinardó de la capital catalana és l’escollit per la prova pilot de tres mesos, de la qual la Cooperativa Can Pujades n’ha estat una de les principals impulsores.

El 60% dels incendis que ha patit Barcelona en els últims anys s’han localitzat a la zona d’Horta-Guinardó i Nou Barris, una regió on predomina un tipus de vegetació que crema amb facilitat i on la ciutadania aprofita per fer activitats de lleure, esport i passejar els animals de companyia. “Els que vivim als barris de la muntanya som coneixedors de totes les problemàtiques, com la hiperfreqüentació o la pèrdua de biodiversitat”, afirma Salva Ferran, membre de la Cooperativa Can Pujades, principal impulsora de la iniciativa de pastura.

Amb inici al mes d’abril, aproximadament dos-cents caps de bestiar, ovelles i cabres, han arribat a Barcelona des de la Serra de l’Obac amb l’objectiu principal de prevenir els incendis i cuidar el parc natural de Collserola i la seva biodiversitat, una zona que abasta vuit mil cinc-centes hectàrees i forma part de nou municipis, pels quals ja treballen alguns ramats en zones que no formen part de la capital catalana. Es tracta d'un projecte de pastura que, des del 2014, la cooperativa lluita perquè sigui una realitat.

Els barris de la muntanya, focus de l'actuació

Juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci del Parc de Collserola, es dona per iniciada una prova pilot que tindrà una durada de tres mesos, en els quals el ramat pasturarà pels voltants del barri de la Font del Gos, a Horta-Guinardó. Segons ens detalla Salva Ferran, la ramaderia està prohibida a Barcelona des del 2001 a causa d’unes ordenances municipals d’activitats ambientals de l’administració. “La ramaderia està a alçada de les activitats que no es poden exercir a Barcelona: nuclears i mineres”, reivindica Ferran.

Des de Can Pujades comprenen la dificultat d’exercir la ramaderia a la ciutat, per una sèrie de problemàtiques que ho evidencien, com una ciutadania poc acostumada i infraestructures de grans dimensions. Però defensen que dins d’un parc natural que ocupa el 10% del territori de Barcelona, i que forma part de la Xarxa Natura 2000, cal prendre mesures orgàniques de prevenció d’incendis i defensa de la biodiversitat.

Necessitat de mètodes compromesos amb el benestar del medi ambient

Per actuar a favor de la prevenció d'incendis, la tasca principal de la qual s'encarrega el ramat de bestiari és la neteja de les herbes, el matollar i els arbusts de les zones forestals, mitjançant la menja d'aquest sotabosc. Des de Can Pujades afirmen que la combinació de cabres i ovelles és positiva, ja que cada animal consumeix un tipus de vegetació i plantes diferents situades a alçades desiguals.

Fins ara, els mètodes utilitzats per reduir la vegetació perillosa eren a través de maquinària. Però cal tenir en compte que els períodes de funcionament eren curts, ja que de març a juny no es permetia l’entrada de màquines desbrossadores al parc. El motiu és que coincideix amb l’època en la qual els ocells construeixen els nius. D'altra banda, de juny a octubre tampoc se’n permet el funcionament pel propi perill d’incendi. “És molt important treballar en aquesta zona”, afirma Ferran.

La prova pilot també té com a objectiu observar l’adaptació de la ciutadania a comptar amb un ramat de bestiari pasturant per les zones de muntanya: “Veurem com es consciencia la gent a portar els gossos lligats, com actua la Guàrdia Urbana a comprovar accessos, col·locar un seguit d’indicacions…”, expliquen des de Can Pujades.

La projecció de futur és positiva, ja que es dona per fet que hi haurà una continuïtat i el ramat podrà arribar als barris que, segons l’estudi de pastures, necessiten d'aquest servei: Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Nou Barris i Horta-Guinardó.

El ramat té un radi d’actuació i de treball, el qual ha de comptar amb unes adaptacions. Primer de tot, corredors o espais per on travessi el bestiar, amb visibilitat per les carreteres i infraestructures. A més, cal habilitar un espai segur perquè aquest descansi a la nit, a resguard i amb aigua. En aquest cas, és l’antic camp de futbol del barri de la Font del Gos l’escollit com a zona de descans pel bestiar. S’hi ha col·locat una caseta-magatzem pels pastors, un tancat electrificat i un dipòsit d'aigua per als abeuradors.

Una iniciativa amb futur

El ramat que pastura Barcelona en aquesta prova pilot compta amb dos pastors, dos gossos de vigilància i un gos mastí, un animal que ha estat criat amb les ovelles i les cabres per defensar-les davant de qualsevol enemic. “No és el mateix que pasturar en un espai obert, agrari, on normalment només aniria un pastor amb el gos”, matisa Salva Ferran. 

“Haurem de fer molta pedagogia, hem treballat molt els valors del parc natural i la prevenció d’incendis, però les persones no estan acostumades a veure ramats”, afirma Ferran i afegeix que els toca augmentar la feina de conscienciació, a més de donar vida al parc i a la seva agricultura. La pastura amb la qual compta el vessant barceloní és de qualitat, un territori positiu pel bestiar, però cal treballar la problemàtica associada, ja que no hi ha cultura o tradició ramadera en aquest entorn.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari