Àmbit de la notícia
Comunitari

10 propostes per treballar el consum conscient amb infants i joves

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Meri Mir
  • L’any passat, la cooperativa va recollir més de 13.900 tones de roba a través dels seus contenidors taronges.
    La importància d'educar en el consum conscient s'enfila proporcionalment amb l'emergència climàtica. Font: Pexels (Llicència CC)
  • La importància d'educar en el consum conscient s'enfila proporcionalment amb l'emergència climàticaFont. Font: Pexels (Llicència CC)

Proposta de 10 recursos per treballar el consum conscient i responsable amb els infants i joves dins o fora de l’aula.

Treballar la sostenibilitat amb els infants és essencial per a la conservació del medi ambient, la comprensió de l'emergència climàtica, la promoció de la responsabilitat social, l'adopció d'hàbits de vida sostenibles, l'empoderament i la preparació dels nens per afrontar els reptes futurs. Aquesta educació els capacita per ser conscients, responsables i agents de canvi en la construcció d'un futur més sostenible.

Cada vegada més s’està posant en valor la importància del comerç just, tant per la nostra pròpia salut com per l’impacte ambiental que genera. En aquest llistat es proposen deu propostes per treballar el consum conscient i responsable amb els infants i joves dins o fora de l’aula.

Propostes audiovisuals

  •  '¿Sabes cómo se han hecho los zapatos que llevas?'. 

Curt per conscienciar sobre la importància de saber com està feta la roba que portem com a part de la campanya Ropa Limpia. Es breu i genera un gran impacte emocional, és ideal per introduir una activitat més extensa sobre el tema.

  

 

  • 'Generació digital - La nova tendència de la roba sostenible'. 

Clip de dos minuts del programa Generació Digital que presenta una empresa de roba sostenible, potser més encararat a infants més grans que puguin tenir un coneixement i consciència previa sobre el consum conscient de la roba.


 

  • 'Consum i producció responsable - Objectiu 2030'. 

Capítol sobre el consum i la producció responsables de la minisèrie divulgativa del canal temàtic infantil de TV3 (SX3) que explica els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU per al 2030. A més de divulgatiu és informatiu, ja que s'entrevista a experts que es comuniquen amb un esti apte per a totes les edats que en facilita la comprensió.


 

  • 'Penjant del Fil - Sense ficció'. 

Programa de la serie Sense Ficció de TV3 que fa ènfasi en l’impacte ambiental de la indústria de la moda, sent la segona més contaminant de totes. Adequat per a tots els públics però especialment per a joves, ja que la presentadora és de la seva generació.

 

 

  • 'Plàstics a la deriva - Quèquicom'. 

Episodi de la sèrie de divulgació de TV3 Quèquicom que analitza l’impacte dels plàstics al nostre entorn més proper. No està fet expressament per a infants però s'utilitza un llenguatge acompanyat d'elements que el fan apte per a tothom. Tot i ser de fa uns anys, continua molt vigent.


 

Propostes musicals

  • 'Com consumeixes - Xiula'. 

Cançó del grup infantil Xiula que la lletra descriu quatre tipus de consumidors que va ser encarregada per l’Agència Catalana del Consum. Està feta expressament per donar a conèixer els tipus de consumidors als infants i joves, tot i que hi ha molta informació condensada en molt poca estona. Val la pena treballar-la per parts i amb algun suport visual on hi hagui escrita la lletra per anar-la comentant.


 

  • 'Un consumo responsable - Flor Amargo'. 

Una altra cançó encarregada per Ñam Mágico y Mexicano, una iniciativa mexicana a favor de la natura. El contingut es troba tant en la lletra com en els elements que van apareixent al vídeo i té un ritme més pausat que la proposta anterior.

 

Dinàmiques

  •  Dinàmica del mapa. 

Consisteix a mirar les etiquetes d’on està feta la roba que porta tothom que participa en l’activitat en aquell moment i marcar-ho en un mapamundi, per exemple, enganxant-hi un gomet o una xinxeta, de manera que al final queda d'una manera visualment molt potent on ha estat fabricada la roba que portem. 

  • Mural d’accions cap al consum responsable. 

Per concloure una activitat sobre consum responsable, es pot fer un mural amb una pluja d’idees d’accions que podem fer individualment en el nostre dia a dia per afavorir-lo i penjar-lo en algun lloc de pas on quedi ben visible. 

Articles

  • '10 secretos oscuros de la industria de la moda que aún permanecen ocultos'.

Article que parla de les condicions amb les quals es produeix la majoria de roba que es ven a les botigues. Es pot treballar després de fer la dinàmica del mapa amb infants més grans o joves, per ampliar el seu coneixement i consciència sobre el tema.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari