Àmbit de la notícia
Comunitari

Adrià Serarols: “S’hauria d’haver explicat i justificat millor el perquè del canvi en la factura de la llum”

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • L'Adrià Serarols és consultor energètic a Ecoserveis.
  • La nova factura de la llum comporta un canvi d'hàbits per a les persones usuàries.
    La nova factura de la llum comporta un canvi d'hàbits per a les persones usuàries. Font: Pixabay (Llicència CC).
  • Ecoserveis promou un model energètic més just i sostenible per donar resposta a les necessitats de la societat.
    Ecoserveis promou un model energètic més just i sostenible per donar resposta a les necessitats de la societat. Font: Pixabay (Llicència CC).

Conversem amb el consultor energètic d’Ecoserveis sobre el nou model de facturació elèctrica.

 

La nova tarifa de la llum que ha entrat en vigor aquest mes de juny ha contrariat i generat desconcert en bona part de les persones usuàries. La idea que ha quallat és que haurem de canviar d’hàbits, amb la consegüent complicació pel que fa a l’organització de les llars, si no volem que la factura s’enfili fins a nivells poc desitjables per a la nostra butxaca. 

Per analitzar el que comporta aquest canvi, parlem amb l’Adrià Serarols, consultor energètic d’Ecoserveis, una entitat que promou un model energètic més just i sostenible per donar resposta a les necessitats de la societat.

Quina valoració feu de la nova metodologia de tarifació per trams horaris?

El primer que cal destacar és que aquest canvi farà que la factura sigui més complexa del que ja era, i tenint en compte que molta gent ja tenia dificultats per entendre-la, tot plegat es complica encara més. Pel que fa als trams horaris, d'entrada sembla que puguin ser perjudicials perquè ens obliguen a fer tasques domèstiques en cap de setmana o en hores de la nit que no convenen tant, però si ho mirem des d'un altre punt de vista, també és cert que es generen oportunitats per estalviar. 

La idea és desplaçar el consum al tram vall, el més econòmic, doncs?

Si podem fer-ho amb consums com el del rentaplats o la rentadora, per exemple, sí que el consumidor pot beneficiar-se d’aquest canvi. Al final, les hores més barates representen més d'un 50% de les hores de l'any, i això es pot notar positivament pel que fa a aparells i electrodomèstics que tenim sempre endollats. Però és cert que tot plegat ho veurem millor a final de mes, quan arribi la factura. Qui també pot beneficiar-se’n són les persones que tenen un cotxe elèctric i que puguin aprofitar per carregar-lo de nit.  

La nova tarifa també afecta pel que fa al cost de la potència contractada?

Sí, és un fet positiu d’aquest canvi. De fet, passarem a tenir dues potències quan fins ara era quelcom de fix, és a dir, que tots pagàvem sense que tingui relació amb si gastem molt o poc. Que hi hagi menys participació dels costos fixos i més dels variables és positiu i es pot notar. De fet, sobretot en el període vall, el cap de setmana i la nit, baixarà molt el cost de la potència contractada. 

També pot ser un estímul per l’ús d’energies renovables?

Aquest és un punt interessant atès que, com ara les hores de sol són més cares, pot fer que les renovables siguin una opció més atractiva i fer que la gent s'animi més a posar plaques solars a casa perquè en aquest tram, el més car, no pagarà si es genera la seva pròpia energia. 

La idea que ha quallat entre la població és que caldrà desplaçar el gruix del consum a la matinada, és aquest el missatge que es vol donar amb el canvi de model?

Les empreses han dit que el consum més elevat es concentrava en hores punta i això generava pics de demanda que eren difícils d'assolir i d’aguantar per a la xarxa elèctrica. Així, l’objectiu del canvi és aplanar la corba de demanda i intentar desplaçar-la a les hores vall. Ara bé, pensem que si hi ha problemes a la xarxa elèctrica perquè no pot aguantar segons quina demanda, el que s'hauria de plantejar és resoldre-ho, fer un millor manteniment de la xarxa o adaptar-la, més que demanar als usuaris que canvïin d’hàbits.

Atès el gran desconeixement del model energètic i el sector elèctric que hi ha entre la ciutadania, s’hauria d’haver explicat molt millor aquest canvi?

Creiem que sí, tothom s'ha quedat molt amb la idea que hi ha uns horaris més cars i uns altres més barats, però s’hauria d’haver justificat millor el perquè d’aquest canvi, no s'ha explicat prou. 

El mes de maig vam pagar una de les factures més alta de la història. Amb el canvi de metodologia, quin escenari preveieu a curt termini?

Si som conscients de com consumim, pot ser que l’impacte no sigui molt gran. Un dels punts clau durant aquests primers mesos serà estar pendents de com podem ajustar les potències als nostres horaris. En aquest sentit, quelcom de positiu és que a les tarifes del mercat regulat (PVPC) s’inclourà un maxímetre, que és una lectura del comptador que fa visible quina potència màxima s'ha registrat durant el mes. De manera que, si tenim contractada més potència de la que realment utilitzem, sabrem que la podem baixar sense risc.

Tanmateix, fins que ens adaptem a la nova tarifació tot plegat ens pot sortir molt car. 

Sí, és clar, és una possibilitat. Sobretot perquè el preu de l’energia en les hores és aproximadament el doble de car que ho era abans.

Quines diferències hi ha entre estar al mercat regulat i al mercat lliure?

Bàsicament, la diferència és que al mercat lliure les empreses s’han d’ajustar una mica al que marca la nova tarifa, però poden aplicar els marges de comercialització que ells creguin. Amb la qual cosa, poden existir tarifes que estiguin molt bé i altres que no. També pot ser que algunes empreses, tot i el canvi en la facturació, proposin tarifes amb el mateix preu per a les 24 hores del dia. En aquest cas, el que cal veure és on se situa aquest preu, si està més tirant cap al car o cap al preu pla.

I pel que fa al mercat regulat? 

Aquí el preu va canviant hora a hora, però les empreses no poden aplicar el marge que vulguin, és un preu que ja està establert i, per tant, totes ofereixen el mateix preu. Al mercat regulat pot ser que alguns mesos s’estigui pagant menys que al lliure, però també que si hi ha algun període que, per les circumstàncies que siguin, el preu puja molt, com va passar el passat gener, s’acabi pagant més.

Jo sóc partidari d'evitar les tarifes planes, en què es paga el mateix cada mes, perquè a final d'any es fa balanç i podem acabar pagant una factura molt alta. A banda, aquestes tarifes planes no incentiven l'estalvi perquè sempre paguem el mateix i no ens fixem en el consum.

El nou sistema no carrega massa la responsabilitat sobre les persones usuàries?

Si més no, obliga a seguir uns hàbits que no són els més habituals. No crec que la gent vulgui passar-se el cap de setmana posant rentadores. Ara bé, confiem que en els anys vinents el mix energètic es vagi fent cada cop més renovable i això faci disminuir el preu de l'electricitat a mesura que depenguem menys de les energies no renovables, com el carbó, el petroli i totes les fonts tèrmiques.

Des d’Ecoserveis quines recomanacions feu a les persones usuàries? 

D'entrada, intentar utilitzar l'energia en els períodes vall i pla, i si podem evitar fer-ne un ús intensiu en els períodes punta, molt millor, perquè és considerablement més car. També és interessant ajustar les potències contractades a les necessitats. En aquest sentit, durant un any es podran fer aquests canvis de potència de manera gratuïta.

I a partir d'aquí, caldrà tenir en compte si, per exemple, tenim radiadors elèctrics que funcionen amb acumulació d'escalfor, aprofitar per carregar-los durant la nit. O si l'aigua calenta funciona amb un termo elèctric, mirar de programar-lo perquè només s'engegui en les franges més econòmiques. Es tracta de mirar d’adaptar-nos tot el que puguem.

El canvi arriba amb gairebé un 25% de llars espanyoles en risc de pobresa energètica. De quina manera les afectarà?

Com tots, en la mesura que es puguin adaptar al sistema de franges horàries, millor. Per a les llars amb pobresa energètica, un punt positiu serà que la potència contractada permeti baixar el cost de cada kilowatt. Però el que creiem que és més determinant per a les llars vulnerables és que puguin accedir al bo social, que el demanin perquè és una ajuda que és gratuïta i realment és on poden trobar un estalvi més gran.

La nova tarifa pot incrementar la bretxa de gènere existent, atès que són les dones principalment les que duen a terme les tasques de cures i organització dins l’espai domèstic?

Sí que és cert que, sobretot en els casos de vulnerabilitat, moltes vegades són les dones les que assumeixen el rol de la gestió, no només de les tasques domèstiques sinó també de gestionar els contractes de subministrament. I, és clar, amb aquesta nova casuística és carregar-les d’una responsabilitat extra. Sí, és un factor que cal tenir en compte.

La nova tarifa no és el que va prometre el Govern de l’Estat, que plantejava una tarifa progressiva en què els primers kilowatts consumits serien més barats i el preu s’aniria encarint a mesura s’incrementés el consum. 

És cert que la nova tarifa no va gens en aquesta línia. L'únic aspecte en què sí que es pot considerar és en el bo social, en què hi ha un descompte fins a un cert límit de consum, com es fa amb l'aigua, per exemple. Crec que seria molt interessant avaluar-ho per poder aplicar-ho en un futur.

En un país amb potencial en energies renovables i un clima benigne, com pot ser que estem pagant l’energia sis cops més cara que a Finlàndia o Noruega, per exemple?

És un problema genèric, de model energètic. També cal destacar que aquí, durant molts anys, políticament s’han posat massa barreres a les energies renovables. Afortunadament, sembla que ara estem començant a canviar en aquest sentit.

I és clar, que el sector energètic encara estigui controlat per unes poques empreses és quelcom que no ajuda gens. Malgrat que ara sí que tenim moltes comercialitzadores, si parlem de la distribució i el manteniment de la xarxa, a Catalunya encara ho desenvolupa tot Endesa. Seria molt interessant que les administracions poguessin entrar-hi i encarregar-se també de posar en marxa distribuïdores públiques, quelcom que des d’Ecoserveis fa anys que impulsem i promovem. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari