Així celebra Sant Jordi l’associacionisme educatiu: roses, llibres i transformació social

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
Una noia amb fulard sosté una rosa Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Caus i esplais aposten per la venda de roses produïdes de forma sostenible i els llibres de segona mà. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Dues roses, una de vermella i una amb el colors del fulard de l'Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
La diada de Sant Jordi no ha estat impermeable als canvis socials i ha evolucionat per qüestionar l’amor romàntic, els rols de gènere i el consumisme. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Així celebra Sant Jordi l’associacionisme educatiu: roses, llibres i transformació social

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Per Sant Jordi, caus i esplais surten al carrer per a participar d'una diada cada cop més compromesa amb la sostenibilitat i el consum responsable.

Queden pocs dies perquè els carrers i les places d'arreu de Catalunya s’omplin de parades de roses i llibres per Sant Jordi. Rius de gent passegant amunt i avall, remenant estands, gaudint de l'ambient i aprofitant el dia per celebrar una de les tradicions més populars de la cultura catalana. Una tradició que no ha estat impermeable als canvis socials i que ha evolucionat per qüestionar l’amor romàntic, els rols de gènere i el consumisme.

Són moltes les entitats que aprofiten la diada per difondre el seu missatge i propòsit, alhora que participen activament de les activitats pròpies de Sant Jordi. I l’associacionisme educatiu no es queda enrere. El pròxim 23 d’abril, caus i esplais d’arreu del territori ompliran les places i els carrers d’estands. Es tracta d’una pràctica habitual en el lleure educatiu de base voluntària i sense afany de lucre, que els permet finançar els seus projectes.

Però l’organització d’activitats per Sant Jordi per part de caus i esplais va més enllà del finançament. Tracten de promoure el consum responsable i sostenible, així com els valors de compromís i transformació social.

Les roses: de proximitat i en quantitats justes

L'any passat, Mercabarna-flor compartia que la majoria de les roses comercialitzades a les seves instal·lacions eren importades. Un 65% provenien de Colòmbia, un 20% d’Holanda i un 15% de l’Equador. Només un 3% de les roses eren d’origen nacional, amb Tarragona i València com a principals regions proveïdores.

Des de la campanya #RosaSenseEspines, promoguda per la Societat Catalana d’Educació Ambiental, calculen que cada any es venen al voltant de set milions de roses a Catalunya i la producció local no arriba a abastir el 10%. Des de l’associacionisme educatiu fa molts anys que es promou la compra local i de proximitat a l’hora d’adquirir les roses, i és el que més es miren caus i esplais a l’hora d’encarregar-les. A més, procuren reduir l’ús de plàstics en l’embolcall i decoracions.

La coordinadora de relacions de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Sandra Ceballos, argumenta que "les flors no són un producte de primera necessitat".Reduir la demanda és un primer i necessari pas per permetre la reestructuració a les zones productores, i per evitar explotacions i formes de comercialització insostenibles”, afegeix.

Des de l’Agrupament Escolta i Guia Can Tona expliquen que enguany han volgut fer un canvi més sostenible a la parada que cada any posen al Passeig Ciutat de Girona de Salt. “A part de treballs manuals fets per nosaltres i llibres, també vendrem roses amb la novetat que aquest any incorporen plàstic biodegradable per aportar el nostre granet de sorra en la cura del medi ambient”.

També és el cas de l’Agrupament Flos i Calcat, d’Arenys de Mar, que també farà servir el mateix recurs, a més d’aprofitar les xarxes socials per a sensibilitzar sobre el consum responsable i local de roses.

Llibres per a un món millor

La venda i intercanvi de llibres, en la seva majoria de segona mà, és l’altre producte estrella de les parades de Sant Jordi de caus i esplais. Per tal de defugir del materialisme, aposten per l’economia circular.

“Creiem que té valor afegit la promoció de la cultura i la literatura des de la sostenibilitat, el consum responsable i la crítica social”, explica Ceballos, i recalca: “Sant Jordi és un moment perfecte per fomentar-ho, tot i que no ha de ser l’únic moment de l’any”.

També guanyen pes els reculls de títols que tracten temàtiques socials per a totes les edats. Des de l'economia social, l’emergència climàtica, temàtiques de gènere, el dol, les migracions forçades, etc.

L’Esplai Xirusplai, que es troba al municipi de Badalona, aprofita la diada de Sant Jordi per presentar el conte il·lustrat en el qual fa tres anys que treballen: ‘Les bombolles del Xirusplai'. Han organitzat un sorteig a xarxes socials per sortejar-ne un exemplar.

Més enllà de les roses i els llibre

Però el 23 d’abril no tot són parades de productes. Caus i esplais aprofiten la data assenyalada per celebrar i organitzar activitats en el seus municipis. Com és el cas de l’Agrupament Escolta i Guia Bisbe Borràs, situat a la Canonja, que des del 1973 organitza el Batibull, un esdeveniment que dura tres dies i que enguany celebra la 50a edició. Es tracta d’una festa que pretén, d’una banda, celebrar la diada de Sant Jordi i, de l’altra, obrir el cau al poble, donant a conèixer la seva tasca educativa a l’entorn més proper.

En la mateixa línia, Agrupament Escolta i Guia Pare Claret de Solsona també ha volgut organitzar un Sant Jordi diferent aquest 2023. “Hem preparat una cursa d’orientació per a tota la canalla i famílies, seguida d’un dinar per tot l’agrupament”, afirmen. L’objectiu és fomentar la cohesió dins de l’agrupament, gaudir de l’entorn i passar una bona estona amb totes les persones vinculades al cau.

L’Esplai Santaka, de Santa Eulàlia de Ronçana, fa una proposta diferent. Enguany ha organitzat un servei d’esmorzars i roses a domicili per a totes aquelles persones que ho demanin abans del divendres 21 d’abril.

Sant Jordi és part de la nostra cultura i tradició i hem de mirar de conservar-la partint d’aquesta mirada no consumista, i reflexionant sobre els canvis socials que l’acompanyen”, remarca Ceballos. La setmana prèvia a la diada, les xarxes socials de caus i esplais s’ompliran amb la promoció de les seves activitats, animant a la participació i a l’activisme en una jornada amb cada cop més consciència social.

Afegeix un comentari nou