El CNJC engega un projecte educatiu per abordar les violències masclistes en els entorns digitals

Colectic
Portada de la guia 'Unfollow a les violències masclistes'
Un dels pilars del projecte 'Unfollow a les violències masclistes' és una guia que explica diferents situacions de sexisme a les xarxes
Participants en
En l'acte de presentació del projecte es va fer una primera sessió de formació a professorat i educadors/ores
Fotografia del capítol sobre 'Pressió estètica' de la guia
La guia aborda diferents temàtiques relacionades amb la violència masclista a en els entorns digitals

El CNJC engega un projecte educatiu per abordar les violències masclistes en els entorns digitals

Colectic

Resum: 

La iniciativa pedagògica 'Unfollow a les violències masclistes' s'implementarà a centres de secundària i a entitats d'educació no formal. Inclou formació al professorat per tal que puguin traslladar el debat i la prevenció a les aules.

El 20% del jovent entre 15 i 19 anys pateix assetjament a través de les xarxes socials per qüestions de gènere, orientació sexual, creences i origen. Davant aquesta realitat, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) posa en marxa un projecte educatiu que busca prevenir i abordar les violències masclistes i les relacions abusives que es donen entre adolescents i joves a través de les xarxes socials o altres entorns digitals.

La iniciativa compta amb una guia que explica diferents situacions de sexisme a les xarxes a través de la història fictícia d'una noia que viu un cas de 'sexpreading': difusió sense consentiment de fotografies de caràcter sexual o interpretades com a tal. També inclou unes fitxes de suport destinades a professorat i persones educadores. De fet, un dels pilars del projecte és la formació a persones que treballen amb adolescents i joves en l'educació formal i no formal.

El curs passat es va realitzar una prova pilot a tres centres de secundària de l'Hospitalet de Llobregat, Sabadell i Granollers. Ara, el projecte s'amplia a tots els centres d'educació secundària i entitats d'educació no formal que estiguin interessats a implementar-lo.

El CNJC llança aquest projecte en col·laboració amb entitats expertes en la temàtica, com la Cooperativa Candela Acció comunitària i feminista i Educació per a l'Acció Crítica (EdPAC). Compta també amb el suport de l'Institut Català de les Dones. El passat 4 d'octubre es va fer un acte de presentació, que va incloure una primera sessió formativa.