Àmbit de la notícia
Comunitari

'Generació Dones', el projecte d’inserció laboral en la rehabilitació i l'eficiència energètica

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • A la sessió dedicada a les dones interessades, es va presentar el projecte 'Generació Dones' a una dotzena de persones.
    A la sessió dedicada a les dones interessades, es va presentar el projecte 'Generació Dones' a una dotzena de persones. Font: ABD / Ecoserveis
  • Les mesures s'han d'aplicar als edificis de les administracions públiques i els destinats al sector terciari.
    Cada cop és més habitual que els edificis comptin amb aspectes d'eficiència energètica. Font: Freepik. Font: Freepik.
  • S'espera que el 2023 comenci la formació professionalitzadora per a les dones interessades a treballar en el sector.
    S'espera que el 2023 comenci la formació professionalitzadora per a les dones interessades a treballar en el sector. Font: ABD / Ecoserveis

L'Associació Benestar i Desenvolupament i Ecoserveis impulsen la iniciativa destinada a dones en situació de vulnerabilitat que pretén generar un canvi cultural en el sector de la construcció.

El sector de la rehabilitació i l'eficiència energètica es troba en una situació de ple auge. El repunt de l'activitat al sector, sigui propiciat pel desig de la ciutadania d'aconseguir una llar més confortable arran de la crisi de la Covid, o per la necessitat de fer-la més eficient energèticament a causa dels alts preus de l'energia i la situació actual d'emergència climàtica, fa que la rehabilitació i l'eficiència energètica sigui una oportunitat per a persones que es troben cercant feina.

No obstant això, el sector està molt masculinitzat i les dones difícilment tenen accés a feines relacionades amb la rehabilitació i l'eficiència energètica. Per tractar d'oferir noves oportunitats d'inserció laboral a dones provinents de col·lectius en situació de vulnerabilitat, així com generar un canvi cultural en el sector de la construcció que resolgui aquestes mancances, l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) i Ecoserveis, amb el finançament de Barcelona Activa i l'Ajuntament de Barcelona, han impulsat el projecte 'Generació Dones'.

"Fruit d'una diagnosi, detectem que la rehabilitació i l'eficiència energètica, un sector en creixement, té moltes vacants i les empreses tenen dificultats per cobrir-les", explica la Laura Ribes, educadora social i orientadora sociolaboral al projecte 'Comunitat Activa' d'ABD, qui recorda que des de l'entitat s'atenen moltes persones que recerquen feina. "Per aquest motiu, plantegem un projecte enfocat a dones, ja que és un sector on hi ha feina, però que està molt masculinitzat", afirma Ribes. "Valorem trencar aquestes barreres amb les quals es troben moltes dones", afegeix.

Actualment, s'estan duent a terme trobades de cocreació que finalitzaran a principis de desembre i que donaran com a resultat, ja de cara al 2023, una formació professionalitzadora en rehabilitació i eficiència energètica per a dones. D'aquesta manera, s'afavorirà una major contractació de mà d'obra femenina al sector.

 

 

Activitats de cocreació

La iniciativa es va iniciar al mes d'octubre amb les activitats de cocreació, primer amb les mateixes empreses per conèixer quines són les seves necessitats, quins perfils els encaixa i quina formació és necessària per cobrir les vacants; però també per conèixer el motiu que les dones no tinguin accés al sector i si les empreses tindrien cap inconvenient en el fet que fos així. "La conclusió que hem extret és que d'entrada cap empresa ens ha posat un impediment a què es puguin contractar dones", afirma Ribes.

No obstant això, la realitat diu una altra cosa. I és que encara existeixen molts prejudicis, tant de les empreses com de les pròpies dones, que eviten que aquestes tinguin accés a feines en rehabilitació i eficiència energètica. "Sempre surt el tema que no tenen prou força per treballar en aquest sector, però no és així, moltes de les dones treballen com a gericultores", recorda Ribes. "La societat té la idea que hi ha feines enfocades a homes i altres que són per a dones. El projecte també neix per a trencar amb aquesta idea", considera.

La rebuda ha estat molt bona, explica Ribes, que admet que hi havia gran predisposició per part de les empreses a poder col·laborar amb el projecte. No obstant això, queda feina per fer. "D'entrada ningú té cap problema, però la realitat diu una altra cosa i trobar una dona paleta és molt difícil", explica Ribes. Les entrevistes amb les empreses encara continuen actives per tal de recopilar el màxim d'informació possible.

Les sessions de cocreació van continuar amb la presentació del projecte a algunes dones que es troben en situació de recerca de feina. "L'objectiu és que coneguessin el sector de la rehabilitació i l'eficiència energètica, que estiguessin al cas que hi ha vacants que sovint no es cobreixen, i poder valorar el seu interès en aquest àmbit, així com les pors o dubtes", explica Ribes, que manifesta que es van tractar les barreres internes i externes que troben en l'accés a aquestes empreses, la formació que consideren necessària i el que creuen que poden aportar a un sector.

Finalment, la tercera sessió de cocreació, que es realitzarà al desembre, tindrà com a protagonistes les entitats vinculades el sector de la inserció sociolaboral i els centres formatius. "La idea és presentar les conclusions de les entrevistes amb les empreses i la sessió amb les dones i, a partir d'aquí, que les entitats diguessin la seva", expressa l'educadora social i orientadora sociolaboral d'ABD. D'aquesta manera, s'espera crear una proposta formativa adaptada a les necessitats de les empreses i a les aptituds i coneixements de les dones.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari