Àmbit de la notícia
Comunitari

La Traginera ha impactat 1600 persones en el seu primer any d’activitat

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Sara Jaramillo, de Colectic, i Carolina Rodríguez, de Tot Raval, durant la presentació dels impactes del primer any de La Traginera. Font: Colectic.
    Sara Jaramillo, de Colectic, i Carolina Rodríguez, de Tot Raval, durant la presentació dels impactes del primer any de La Traginera. Font: Colectic. Font: Colectic

La comunalitat urbana de Ciutat Vella treballa sobre tres eixos: l’habitatge, els espais comuns i l’alimentació.

La setmana passada es va presentar el balanç del primer any d'activitat de La Traginera, la comunalitat urbana de Ciutat Vella, en el marc de la jornada 'Com fer comunitat amb la comunalitat?'. L'acte va comptar amb la intervenció de la fundació Tot Raval i la cooperativa tecnològica Colectic, dues de les entitats promotores de la iniciativa, juntament amb Impulsem, la Fundació Surt i La Boqueria Taller d'Arquitectura.

La Traginera té el seu origen al barri del Raval, territori on s'han focalitzat la majoria de les seves intervencions durant aquest primer període d'activitat. "És el territori on les cinc entitats tenim la nostra seu i expertesa", va explicar Carolina Rodríguez, de la fundació Tot Raval, "però ens plantegem les activitats del segon any de cara a tot el districte".

Sobre el treball dut a terme durant el primer any, Sara Jaramillo, de Colectic, va destacar la importància que té "el procés com a resultat", és a dir, que "més enllà dels números i de què fem, la importància està en com ho fem". I és que La Traginera busca aprofitar el teixit veïnal local d'entitats, projectes o col·lectius del territori per vincular a les persones com a participants directes de la comunalitat.

A més, Jaramillo va destacar també el paper de la comunalitat com a "espai de participació i de coneixement mutu entre organitzacions, col·lectius i veïnatge "que ha permès "l''acompanyament i col·laboració amb iniciatives que ja es desenvolupaven al territori a partir d'estratègies plantejades de manera conjunta".

En el primer període de la comunalitat, s'han treballat tres àrees específiques que es van identificar com a crítiques i claus per al desenvolupament del projecte d'acord amb les necessitats del territori. Els tres eixos són habitatge i cooperació, espais comuns i participació i alimentació i suport mutu.

Aterrar el debat de l’habitatge a través de la diagnosi comunitària

L'eix d'habitatge i cooperació ha comptat en aquest primer any amb més de quaranta persones participants i deu entitats vinculades. Les principals accions d'aquest eix han estat la diagnosi de l'estat de l'habitatge al districte, a través del disseny d'una fitxa de diagnòstic i la posterior recollida de dades.

En aquest sentit, des de l'equip tècnic de la comunalitat es va destacar la importància de la formació de les professionals que recullen dades i que s'han d'adreçar a persones en situació de vulnerabilitat. "Hem volgut generar la consciència de saber que quan entrem a l'habitatge d'una persona, som privilegiades pel sol fet que ens obrin la porta, ja que és molt difícil que algú en situació de vulnerabilitat ens vulgui atendre", va comentar Carolina Rodríguez, de Tot Raval, que també va explicar que la comunalitat està començant a treballar amb Serveis Socials fent visites a habitatges de persones que en venen derivades.

Altres accions dutes a terme per La Traginera són la creació d'un grup de treball en matèria d'habitatge format per representants del tot el districte, a més del desenvolupament d'una brigada mancomunada per fer el manteniment d'habitatges i locals d'entitats del districte.

"És necessari aterrar el debat teòric sobre l'habitatge per poder trobar respostes factibles a les necessitats del territori a través de la comunalitat", va comentar Rodríguez, que també va assenyalar que, a més de la concreció del debat, alguns dels reptes que queden per entomar són el desenvolupament de noves fórmules per garantir l'accés a l'habitatge o l'obtenció d'una mostra significativa de l'estat de l'infrahabitatge al districte mitjançant una diagnosi coordinada.

Il·luminació artística de proximitat com a alternativa econòmica sostenible

L'eix de treball d'espais comuns i participació ha comptat en aquest primer any amb més de 350 persones participants i catorze entitats vinculades. En aquest àmbit s'han dut a terme diversos tallers de sensibilització de gènere en espais comuns, a més de l'acompanyament a projectes per fomentar la contractació de monitoratge intercultural.

Però, l'acció més significativa ha estat el desenvolupament d'una línia d'activitat econòmica sostenible a través del projecte d'il·luminació artística de proximitat. Aquest projecte ha generat ja dues intervencions que han tingut un impacte directe sobre el territori. La primera d'elles va ser la il·luminació de Nadal al barri del Raval, en el marc de la campanya #RavalKm0. A més, La Traginera també va dinamitzar la producció i posada en marxa de l'obra 'Liberty and Light', Chila Burman, exposada durant el Festival Llum BCN, que va generar ocupació per a cinc persones.

Tot plegat, tal com va explicar Sara Jaramillo, de la cooperativa Colectic, amb l'objectiu d'"entendre la cultura popular com a espai de socialització per a les entitats que hi participen".

Berenars saludables i tallers de sensibilització

El tercer eix de treball de La Traginera ha estat el d'alimentació i suport mutu, que ha comptat amb més de cinquanta participants, deu entitats vinculades a l'eix i 600 berenars compartits. Els berenars són precisament una de les principals accions desenvolupades en aquest eix, on es busca conscienciar sobre la importància dels hàbits saludables, a través de tallers de sensibilització a centres escolars i un cicle de sessions participatives.

Ara, La Traginera vol continuar la seva feina en pro de la sobirania alimentària cercant un espai de cuina que pugui permetre la creació d'un obrador comunitari, a més d'ampliar les possibles respostes i oportunitats de càtering comunitari.

En total, durant el seu primer any d'activitat, La Traginera ha comptat amb 1.600 participacions, ha propiciat més de trenta-cinc insercions laborals al territori, de les quals set són contractes indefinits, i ha acompanyat a tres projectes amb mirada comunitària.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari