A l'Òmnia Sant Roc recuperen les veus del barraquisme

Colectic - Comunitari
Foto antiga del barri de barraques de Montjuïc
Foto antiga del barri de barraques de Montjuïc

A l'Òmnia Sant Roc recuperen les veus del barraquisme

Colectic - Comunitari

Resum: 

Els i les participants més joves de l'Òmnia Sant Roc de Badalona entrevistes persones que van viure a les barraques de Montjuïc i Somorrostro, amb l'objectiu de recuperar la memòria d'aquests barris.

L'any 1957, 30.000 persones vivien en la muntanya de Montjuïc, en més de 6.000 barraques. Carrers, bars, horts, fonts, botigues... era com un poble, però no hi havia clavegueram i quan plovia era un fanguer. Als anys seixanta i principis dels setanta, es van derrocar la majoria de barraques i van reubicar els veïns i veïnes als barris de Sant Cosme (El Prat del Llobregat), Camps Blancs (Sant Boi de Llobregat) i Pomar (Badalona). Les famílies que hi van viure es van retrobar el passat 7 d'octubre per commemorar el 50è aniversari de la seva marxa.

Algunes de les persones que van participar en aquesta trobada històrica (era el primer cop que es convocava plegades les persones que van marxar a Sant Cosme, Camps Blancs i Pomar) són alumnes de l'Òmnia Casal Cívic Sant Roc de Badalona. Arran de la trobada, en aquest espai, on es fomenta l'ús de les tecnologies des d'un enfocament comunitari, s'han proposat recuperar la memòria d'aquest barri de barraques i la del Somorrostro.

La idea és desenvolupar diferents activitats. El primer pas ha estat començar a buscar informació sobre el fenomen del barraquisme i les condicions de vida fins al període 1966-1968. Consulten i recullen notícies i fotos, les comparteixen i fan difusió d’aquest aniversari.

A més, els/les participants més joves entrevisten persones que van viure en aquests barris, per conèixer així les seves històries de vida en primera persona. Ara com ara, han realitzat dues entrevistes. En una d'elles, Youssef entrevista el José, que va viure primer al Somorrostro i després a Montjuïc. En una altra, en Juan Antonio aporta el seu testimoni sobre la seva vida com a pescador al Somorrostro.

Volen seguir fent més entrevistes i fan una crida a totes aquelles persones que van viure en aquests dos barris a posar-se en contacte amb l'Òmnia Sant Roc i compartir els seus relats i records.

Afegeix un comentari nou