Àmbit de la notícia
Cultural

10 actes de cultura popular per gaudir al màxim de la Festa Major de Vilafranca del Penedès

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Míriam Martos
  • La colla participa en el 35è Aplec Internacional que se celebra a Villach.
    La colla participa en el 35è Aplec Internacional que se celebra a Villach. Font: Ball de Pastorets de Vilafranca
  • Un 3de10 dels Verds per Sant Fèlix
    Un 3de10 dels Verds per Sant Fèlix Font: La Fura del Penedès
  • Els Diables de Vilafranca del Penedès en un dels actes festius que organitza
    Els Diables de Vilafranca del Penedès en un dels actes festius que organitza Font: Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Ens acomiadem de l'agost de la millor manera amb les festes de Vilafranca del Penedès, que tindran lloc del 29 d'agost al 2 de setembre. Gaudeix d'un programa d'actes carregat de folklore, música i castells.

La celebració més esperada pels vilafranquins i vilafranquines és a tocar. Considerada Festa Patrimonial d'Interès Nacional, la Festa Major de Vilafranca del Penedès se celebra de forma anual entre l'última setmana d'agost i la primera setmana de setembre. Així doncs, és un bon moment per donar un cop d’ull al programa d'actes, també disponible en l'aplicació per a mòbils i omplir l'agenda d'imperdibles perquè la fi d'agost no ens entristeixi.

Activitats, espectacles, tallers i molta tradició castellera són els elements que descriuen aquest esdeveniment popular conegut arreu amb Sant Fèlix, el patró de la ciutat, com especial protagonista. A més, la celebració popular posa especial èmfasi en el folklore, ja que la representació de balls tradicionals històrics no passa desapercebuda. Des de Xarxanet fem un recull dels deu actes de cultura popular que tindran lloc a la vila i que no pots perdre't.

  • Inici de la Novena i Cant dels Goigs a Sant Fèlix (Del 22 al 30 d'agost)

A l'interior de la Basílica de Santa Maria hi té lloc un acte religiós i històric que, pel sentiment que desperta, s'ha convertit en una activitat imprescindible per a les habitants: la Novena i El Cant dels Goigs. Durant una setmana, es pot gaudir cada dia dels Goigs, cants adaptats pel músic Francesc de Paula Bové el 1905, i basats en la partitura original que el compositor Josep Badia va plasmar sobre el paper el 1857. 

Les melodies i les seves lletres lloen Sant Fèlix, el patró de la ciutat, tot gràcies a l'acompanyament d'un cor popular i una orquestra única. Els dies 29 i 30 són els més especials i els més concorreguts, ja que arriba la figura del sant a la Basílica.

  • Taller de circ (26 d'agost)

El programa de festa major d'enguany compta amb tot un seguit de tallers familiars perquè tant grans com petites puguin disposar d'un espai de diversió únic. El dia 26 d'agost, a les 18 h, al parc del Tívoli, hi ha previst un taller multidisciplinari de circ, on es podrà aprendre a fer malabars de masses, diàbolos, pilotes i monocicles.

No només això, la companyia penedesenca Malabaring Brutal oferirà lliçons de trapezi, slackline i equilibris. En acabar, totes les assistents podran gaudir d'un berenar per carregar energies i continuar gaudint de la festa major i els seus actes.

  • Bateig casteller (28 agost)

Seguint la tradició castellera que tant caracteritza la zona i previ a les mostres de castells, es dona la benvinguda a les noves integrants de la colla. Els fills i filles dels castellers i castelleres nascudes al llarg de l'any són batejades a Cal Figarot, la seu de l’agrupació, a les 18 h. En aquest acte tan especial i emocionant per a les famílies, es fa entrega a cada nadó de la seva corresponent camisa verdosa.

  • Taller d'estampació de mocadors (28 d'agost)

A banda de la camisa i la corresponent faixa, hi ha un altre accessori que sempre acompanya als castellers i castelleres en tots els seus actes: el mocador. En el cas de les colles catalanes, es tracta d'una peça de color vermell amb petits punts blancs. No només les que formen part dels castells el llueixen, és un símbol més de les vilafranquines durant la festa.

Per tal que ningú se'n quedi sense, el Casal Popular ‘La Gueralda’ organitza a la plaça de l'Oli un taller d'estampació de mocadors per als infants, el dilluns 28 d’agost a les 17 h. Posant èmfasi en els balls populars per tal de continuar difonent les tradicions catalanes dansaires, cadascuna de les participants escull el seu ball preferit i el pinta sobre el mocador.

  • Ball de Pastorets de Vilafranca

Durant totes les jornades que comprenen la festa, es podran gaudir en diverses ocasions dels balls que formen part del folklore de la capital de la comarca de l'Alt Penedès. Entre les danses tradicionals s'hi troba el Ball de Pastorets, format per set parelles de nois i noies que llueixen el vestuari tradicional: roba blanca, samarra, bastó, accessoris vermells, espardenyes de set vetes, barret de palla, sarró, fuet i carabassa. 

Les ballarines es mouen al ritme de la melodia i l'acompanyen amb el so dels picarols dels camals. Es tracta d'una dansa imperdible, ja que les primeres referències al respecte daten del segle XVIII. Anys després va desaparèixer i va reprendre's el ball el 1980, fins avui dia.

  • Les tres processons de Sant Fèlix (29, 30 i 31 d’agost)

Un dels punts forts de la festivitat són les processons en honor a Sant Fèlix. En concret, es duen a terme durant les tres jornades més rellevants, resseguint els diversos carrers de la capital amb el seguici. Al vespre, a les 19.30 h, s'engega la primera processó de Sant Fèlix, la imatge del qual presidirà el seguici. El recorregut serà des de la casa de l'exadministrador Raimon Escofet fins a la Basílica de Santa Maria.

Els dies 30 i 31, a la mateixa hora però començant a la plaça de Jaume I, hi tenen lloc les altres dues processons. Durant aquests recorreguts pels carrers de la vila, es podran gaudir dels balls tradicionals, la moixiganga, els Falcons, les colles castelleres i la música de la mà de la Banda de Cardona, acompanyades també de les bèsties, com el drac i l'àliga; i els gegants i capgrossos.

  • Diada castellera de Sant Fèlix (30 d'agost)

Sens dubte, un dels dies claus per a les amants dels castells i les mateixes castelleres és la diada de Sant Fèlix, que anualment se celebra cada 30 d'agost a la plaça de la Vila, l’indret considerat com el més casteller per la tradició que arrossega. És una jornada que compta amb una gran estima nacional, però també és seguida internacionalment per la magnitud que ha aconseguit l'acte, en acollir una gran mostra de castells, torres i pilars. Se celebra a les 12.15 h.

No només la protagonitzen els Castellers de Vilafranca, cada any es conviden altres colles per oferir una jornada carregada de tradició i competició. Enguany participen la Colla Jove Xiquets de Valls, la Colla Vella Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa. Siguis fidel o no a aquest ítem català, és un imperdible si tens previst apropar-te a la vila, ja que la primera diada a la capital data del 1965.

  • Representació dels Quadres de la Moixiganga de Vilafranca (31 d’agost)

La Moixiganga de Vilafranca és coneguda arreu per les múltiples sortides que ha protagonitzat al llarg del territori i, de fet, ja ha celebrat els més de tres-cents anys d'existència des de la primera referència històrica que es conserva. Es tracta de la representació dels misteris de la Passió de Jesús a través de nou quadres, que enguany s'oferirà el 31 d'agost a les 21.30 h, al carrer del Cid, 40.

La moixiganga compta amb gairebé una trentena de participants, que són les encarregades d’encarnar els misteris de l'Oració a l'Hort, l'Assotament, La Coronació, El Camí del Calvari, La Creu, La Figuereta, El Davallament de la Creu, La Palma del Martiri i La Resurrecció. El vestuari que llueixen és semblant al dels Pastorets, una vegada més amb el vermell com a protagonista, a excepció de la persona que representa Crist, qui duu elements de color morat.

  • Actuació de lluïment de tots els balls i Falcons (31 d’agost i 1 de setembre)

Tot i que les mostres dansaires es poden gaudir durant cada jornada, els dies 31 i 1 es fa un racó especial a tots els balls tradicionals. A la plaça de la Vila, el públic assistent podrà gaudir de les representacions del Ball de Diables i Tabalers, de l'Àliga i Els Vinardells, de les Panderetes i Filibusters i dels balls parlats de Gitanes i els Diables, a més d'una llarga llista de danses.

A tot això, cal sumar l'actuació dels Falcons i de la Banda de l'Escola Municipal de Música de Maria Dolors Calvet. El primer dia, l'acte començarà a les 11.15 h, mentre que la segona mostra tindrà inici una vegada acabi la Cercavila de la Festa Major dels Petits.

  • Ball de Foc (1 setembre)

Molta música, focs i criatures dels boscos són els elements claus que diferencien el Ball de Foc de la resta de correfocs coneguts. La llegenda vilafranquina narra la història de l'Alquimista, habitant de l'Olèrdola Ibèrica, qui desitjava per sobre de tot el 'Foc Infernal' dels diables, ja que era el més poderós de tots. En aquesta lluita per fer-lo seu, va comptar amb l'ajuda dels ‘Nyokis’, les criatures que li van atorgar els secrets del foc verd a canvi d'una poció per convertir-lo en una bèstia forta per poder derrotar als diables.

Des de fa anys, cada 1 de setembre l'Alquimista es transforma en el monstre Silè i, amb l'ajuda dels ‘Nyokis’, intenta assolir el seu objectiu, però sense resultats, comptant també amb el suport dels Erudits. Tot i millorar la seva poció, mai ho ha aconseguit, però tampoc s'ha rendit i està disposat a seguir la batalla. Per saber-ne el final, apropa’t a la plaça Penedès, a les 21.30 h i forma part de la desfilada.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari