Àmbit de la notícia
Cultural

10 activitats culturals per viure un juliol diferent

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Imatge de colles de diables, un dels elements de la nostra cultura que fascinen més
    Les colles de diables és un dels elements de la nostra cultura que fascinen més
  • Fins al 12 de juliol es podrà gaudir de la 31a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona.
    Fins al 12 de juliol es podrà gaudir de la 31a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona.
  • Santa Coloma de Gramenet ha estat escollida Ciutat Gegantera 2023, un títol concedit per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC).
    Santa Coloma de Gramenet ha estat escollida Ciutat Gegantera 2023, un títol concedit per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC).

L’equador de l’estiu passa pel mes de juliol, el qual arriba carregat de propostes cinematogràfiques, de cultura popular i de circ, entre altres, i amb la celebració de diferents festivals d’estiu.

El bon temps sempre convida a sortir de casa per gaudir i descobrir les experiències que se’ns presenten al nostre voltant. L’estiu és sinònim de gresca, goig i diversió, i sembla que l’afany d’aprofitar els dies i els moments a l’aire lliure s’intensifica. L’agenda cultural d’enguany arriba plena de celebracions ben variades, les quals ofereixen activitats per als gustos de tothom.

A la programació cultural no poden faltar les festivitats de cultura popular, per als fidels amants de la tradició, com l’Escaldàrium o la Trobada dels Gegants de Sant Jaume, però també es podrà gaudir d’iniciatives com l’Aniversari del Cor Ciutat de Reus, el Sitges ReciclArt 2023, la Musicata Solidària Pau Torres i de l’àmplia oferta de festivals d’estiu que inunden Catalunya. A continuació us presentem les deu activitats culturals que no et pots perdre aquest juliol:

El bestiari festiu de foc de Catalunya es prepara per a una de les cites més importants de l’any: el Festival d’Enceses de Catalunya. Enguany, el primer dissabte de juliol se celebra la catorzena edició, sempre acollida a la població d’Artesa de Lleida de la mà de la colla el Griu d’Artesa de Lleida. És a partir de les 20.30 h del vespre que començarà el concurs i les bèsties participants hauran de lluir les millors actuacions de les seves enceses.

L’estímul de la imaginació i l’enginy, segons afirmen des de l’organització, és la clau per lluir el bestiari de foc. Enguany participen: l’Aligot de Bonastre, el Banyut de la colla dels Diables de Solivella, els Bous de Foc de Santpedor, el Pau de Foc de la colla de l’Agrupació de Balls Populars d’Hostalets de Pierola, la Vírbola de la colla de Diables les Vírboles, de Riells i Viabrea, i el Griu d’Artesa de Lleida, com a amfitrió. A les 16 h se celebra la Trobada del Bestiari de Foc d’Artesa de Lleida.

La Fundació Miquel Valls presenta una nova edició d’aquest especial concert, enguany protagonitzat per la Banda Simfònica de Reus, la qual compta amb quaranta professionals de la música i amb la direcció de Ramon Reverté. És el Celler Mas Foraster on se celebrarà l’actuació, i les assistents podran gaudir de la vesprada tastant diferents vins dels cellers Josep Foraster i Ilusión+, les quals també formen part de l'organització de l'esdeveniment.

L’obertura de portes és a les 18.30 h, i a les 19 h comença el concert. L’objectiu principal és recaptar fons per a la Fundació Miquel Valls, la qual centra la seva tasca en el suport a pacients d'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) i a les seves famílies. Les entrades ja estan disponibles, i tenen un preu de quinze euros, si és anticipada, i de vint euros si es compra a taquilla. L’acte fa homenatge a Pau Torres, un pacient d’ELA que ens va deixar el passat mes de juliol del 2022.

El festival de cultura popular i tradicional de Girona engega motors el primer cap de setmana del mes, amb una programació que engloba activitats de cultura popular, com la Trobada Gegantera de Caixa de Trons, el taller de cançons del Piemont o el taller de danses de Bretanya; i també activitats de descoberta, com l’itinerari guiat per la Vall de Sant Daniel i la visita guiada ‘La Girona de l’aigua’.

Diferents entitats del territori són les que col·laboren en l’organització i l’objectiu principal és promoure la cultura popular i tradicional catalana i occitana, a més d’incloure altres tradicions d’Europa. El festival pretén posar Girona al centre de l’euroregió definida pel triangle Barcelona-Tolosa-Montpeller. Cada activitat compta amb un formulari d’inscripció, que queda enllaçat al programa.

Aquesta festa d’estiu ret homenatge a les aigües termals, un element simbòlic del municipi de Caldes de Montbui que, any rere any, és protagonista d’aquesta celebració, la festa de l’aigua i el foc. El segon cap de setmana de juliol concentra l’activitat, la qual és organitzada per l’associació cultural Ball de Diables de Caldes de Montbui, la Forca i l’ajuntament i l’equip de bombers de la població.

A mitjanit, la plaça de la Font del Lleó s’omplirà d’espurnes i foc, de personatges tradicionals, ginys, i bèsties que ballaran al ritme de la música i narraran una història a través de nou danses, sis de foc i tres d’aigua, com són el Salt de les Bruixes, el Bram de la Quimera, les tres tempestes… que passa entre el cel i l’infern. Una jornada mística, envoltada d’una aura lúgubre que immergeix completament les espectadores en aquest món d’aigua i foc.

El teatre i les arts escèniques són els eixos principals del Fastt, un esdeveniment que defensa la descentralització dels actes culturals i l’apropament les arts escèniques a les zones rurals, motiu pel qual se celebra a diferents micropobles de l’Alt Empordà, com Agullana, Garrigàs, Ordis, Sant Mori i Vilamacolum, entre altres.

La programació que ofereixen enguany aplega deu obres teatrals, una per a cada municipi, que pretenen convertir els micropobles en un punt d'interès cultural i turístic de la comarca per garantir l’equilibri territorial. Les representacions estan programades, majoritàriament, entre les 20 h i les 22.30 h, a l’aire lliure, i les entrades ja estan disponibles per a la seva compra. L’Associació de Micropobles de Catalunya, en col·laboració amb els diferents ajuntaments, són l’equip organitzador.

El festival de reciclatge i art responsable aterra amb la seva setena edició, celebrada al Centre Cultural Miramar de la població garrafenca. La mostra de més de quaranta obres, creades per vint-i-tres artistes especialitzats en reciclatge i art responsable, s’exposa amb l’objectiu de promoure els conceptes de l’ecologia i el canvi climàtic, expressats a través de les obres artístiques.

També pretén convidar a reflexionar sobre el paper de l’art en la transformació social cap a la sostenibilitat, en els diferents àmbits mediambientals, socials i econòmics. L’horari de visita és de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, i els caps de setmana i festius, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. L’entrada és gratuïta. A més, en el marc del ReciclArt, s’han dut a terme accions a altres espais de Sitges, com la decoració del pati de l’Hospital Sant Joan Baptista.

La cooperativa audiovisual Drac Màgic és l’encarregada de portar-nos, un any més, aquest festival que té com a objectiu la promoció del cinema dirigit per dones, per fomentar la cultura audiovisual femenina a través de la reproducció d’una àmplia cartellera de pel·lícules de directores d’arreu del món.

El festival es divideix en quatre categories i tres espais: ‘Persistències fílmiques’ i ‘Retrospectiva a Yvonne Rainer’, a la Filmoteca de Catalunya; ‘Cinema fora de lloc’, a diverses places de Barcelona, i ‘Sessions especials’, a La Bonne Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, al Centre d’Art Santa Mònica i a Zumzeig Cooperativa. La programació és extensa i les entrades es poden adquirir a taquilla. Es podrà gaudir del festival fins al 12 de juliol.

La població baix-empordanesa s’omplirà d’espectacles de circ i teatre de carrer durant el tercer cap de setmana de juliol. La Fira de Circ al Carrer, organitzada per l’entitat Fira de Circ i l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, té com a objectiu aportar una programació diversa, engrescadora i variada per a tots els públics, per promoure aquesta branca de les arts escèniques.

A més, el municipi es converteix en un punt de trobada entre companyies, professionals, artistes i ciutadanes, que incentiva el sentiment de comunitat i enforteix la xarxa de persones interessades en aquest món. Espectacles de diàbolo, de música, de malabars, de pallassos, de trapezi, d’equilibri i molt més, és el que ofereix la variada programació d’enguany. Les entrades ja estan disponibles.

El festival de cultures del Pirineu apropa diferents propostes de dansa i música d’alta qualitat mesclades amb versions contemporànies, per promoure les obres de nova creació que inclouen traços de la cultura d’arrel. La població d’Esterri d’Àneu és la que acull el festival, amb trenta-dos espectacles programats, alguns d’ells amb accés gratuït i d’altres amb requisit de comprar entrada.

Des del divendres 21 de juliol i fins al diumenge 30, la petita població del Pallars Sobirà s’omplirà de dansa, música, cultura, literatura, audiovisual, teatre i natura. A més, enguany se celebra el quaranta aniversari de la fundació del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, l’entitat organitzadora.

En Ferran i la Mercè celebren, un juliol més, la jornada d’aplec geganter que els agrupa amb diferents companyes de colles de Barcelona i voltants. El dia escollit per celebrar aquesta 15a Trobada dels Gegants de Sant Jaume, organitzada per la colla que dona nom a l’acte, és el dissabte 22 de juliol, amb inici a les 17.30 h de la tarda, a la plaça Ramon Berenguer de Barcelona.

Enguany participen els Gegants de la plaça Nova, els Gegants del Raval, els Gegants del Casc Antic, els Gegants de Sant Pere de les Puel·les, els Gegants de Badalona i els amfitrions, els Gegants de Sant Jaume. L’esdeveniment s’inicia amb una plantada dels gegants, continua amb la cercavila pels carrers del centre històric de la capital catalana i conclou amb una mostra dels balls de cada colla.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari