Cinquanta anys engranant les cultures populars del món amb la catalana
Comparteix
Les Jornades Internacionals Folklòriques d’Adifolk continuen apropant la cultura popular catalana al món i arriben amb la seva edició més especial, del 2 al 10 de setembre.
Any rere any, diferents poblacions de Catalunya han acollit danses i músiques tradicionals de cultures d’arreu del món, una celebració que permet descobrir tradicions i grups de cultura popular de múltiples procedències, a més d'agermanar-ho amb la cultura catalana. “Ens permet conèixer aquesta gran quantitat de tradicions i folklore d’arreu del món, i poder fusionar-les amb la cultura popular catalana”, d’aquesta manera defineix l’essència de les Jornades Internacionals Folklòriques (JIF) el president d’Adifolk, Ivan Besora.
Enguany, se celebra el cinquantè aniversari de l’associació i d’aquest festival de divulgació folklòrica, que va néixer l’any 1972, de la mà del primer president d’Adifolk, Joaquim Navarro, en el si de l’Esbart Lluís Millet. És per aquest motiu que l’edició d’aquest any és la més especial: “Adifolk viu gràcies a aquestes cinquanta edicions de les JIF. És un reconeixement també cap a la figura de Navarro i el seu equip”, detalla Besora.
50es JORNADES INTERNACIONALS FOLKLÒRIQUES DE CATALUNYA
— Adifolk (@Adifolk_oficial) July 25, 2022
Del 2 al 10 de setembre arriba el festival internacional de folklore del nostre País, un dels més antics i arrelats per tot el territori català.#adifolk #50anysadifolk #jifcatalunya2022 #culturapopular #cioff #catalunya pic.twitter.com/ZbHakWkDeb
L’edició que rep més grups internacionals
Brasil, Kènia, Bulgària, Mèxic i Romania són els cinc grups internacionals que participen en les JIF 2022, que se celebren del 2 al 10 de setembre. Segons plasma l’organització, han dut a terme una cerca de grups autòctons de diferents països amb una trajectòria en el camp de la dansa i la música tradicional, per fer d’aquesta edició una de ben especial i reeixida.
La població maresmenca de Calella acull el divendres 2 setembre l’acte inaugural, on es podrà gaudir de tots els grups internacionals i de Catalunya. La població és considerada com la seu del festival, on està enormement arrelat i consolidat des de fa vint-i-sis anys. “Calella viurà el festival cada dia, durant els matins acollirà tallers, mostres de dansa, conferències, mercats d’artesania…”, explica el president d’Adifolk.
A la tarda, els diferents grups es traslladaran arreu de Catalunya, a les vint-i-cinc poblacions que reben les JIF aquest 2022: Calella, Falset, Les Borges Blanques, l’Hospitalet de Llobregat, Vilanova d’Espoia, Santa Maria de Palautordera, Golmès, Lliçà d’Amunt, Arenys de Mar, Montblanc, Parets del Vallès, Rajadell, Cambrils, Barcelona, Matadepera, Súria, Ripoll, Monistrol de Montserrat, Sant Fruitós de Bages, Perafort, Almacelles i La Llagosta.
Un festival de país
“El nostre festival és diferent de la resta perquè no es localitza en una sola ciutat, sinó que és de país. Hem aconseguit que arribi a vint-i-cinc poblacions, una riquesa de gran importància”, explica Ivan Besora. La cloenda de les Jornades Internacionals Folklòriques serà a Falset, el dissabte 10 de setembre.
El president d’Adifolk expressa que, sense les poblacions, el festival no existiria, i admira que, algunes d’elles, fa més de trenta-cinc anys que acullen anualment les JIF, com és el cas de Rajadell.
Una varietat diversa de recitals
Algunes actuacions d’aquesta edició, per exemple, permetran al públic conèixer la cultura popular autòctona del Brasil, les danses pròpies d’un país amb una gran i rica tradició, més enllà del popular carnaval. També es trobarà Kènia, com a representant del continent africà, que aportarà danses nadiues i un vestuari variat i vistós.
“Han estat cinquanta anys apostant per potenciar la internacionalització de la cultura popular catalana a l’exterior i portant cultures d’arreu del món a casa nostra”, expressa Besora. Més de tres-cents grups són els que han passat per Catalunya al llarg dels anys, un fet que ha permès conèixer les tradicions de vuitanta països. El lema que ha capitanejat les JIF des del primer dia és ‘les danses dels pobles pel nostre poble’.
Amb motiu del cinquantè aniversari d’Adifolk, l’associació ha estrenat l’exposició ‘Adifolk. Cinquanta anys internacionalitzant la cultura popular’, la qual es podrà visitar durant les JIF a l’Ajuntament Vell de Calella. “La mostra recull la vivència i història de les activitats de l’entitat i és un homenatge a totes les persones que han donat vida a la continuïtat d’Adifolk”, conclou Besora.
Afegeix un nou comentari