Àmbit de la notícia
Cultural

Els 10 actes de cultura popular de Les Santes de Mataró que no et pots perdre

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • La família Robafaves i els Nans són els Gegants i Capgrossos de Mataró.
    La família Robafaves i els Nans són els Gegants i Capgrossos de Mataró.
  • Els divuit capgrossos, anomenats Nans, acompanyen la família Robafaves.
    Els divuit capgrossos, anomenats Nans, acompanyen la família Robafaves.
  • 'Les Santes' ce celebraran del 25 al 29 de juliol de 2022.
    'Les Santes' ce celebraran del 25 al 29 de juliol de 2022.

Havaneres, sardanes, cercaviles o comparses són només algunes de les activitats que podrem trobar del 25 al 29 de juliol a Les Santes, la Festa Major de Mataró.

Santa Juliana i Santa Semproniana, patrones de Mataró des de 1682, són el motiu d’anomenar a la Festa Major de Mataró Les Santes. Amb la celebració de la seva festivitat el 27 de juliol, la ciutat del Maresme s’omple de cultura durant finals de mes des de la primera meitat del segle XIX.

Són tantes les activitats de cultura popular que conformen Les Santes que estan reconegudes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional i incorporades al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La música d'arrel tradicional, els capgrossos o el bestiari són alguns dels elements clau per a ser considerades part del patrimoni cultural. 

La Festa Major es divideix en quatre etapes: comencen amb El Portal, del 19 al 24 de juliol, amb un recull d'activitats de preparació de les festes. Aquestes donen el tret de sortida a La Crida durant els dies 25 i 26, per donar pas a La Diada, que comprèn del 27 al 28 de juliol i compta amb les activitats centrals. Les festes finalitzen el 29 de juliol amb L’Epíleg i el comiat de l'edició. Aquest és un recull de les activitats de cultura popular més destacades de Les Santes 2022:

El cartell de 'Les Santes' 2022 dissenyat per Sit Cantallops. Font: Ajuntament de Mataró.

1. L’Herald i les Trampes

Per anar obrint boca, des del 19 al 24 de juliol, una sèrie d’activitats aniran preparant el terreny per Les Santes. En un acte institucional a la Sala de Plens de l’Ajuntament, l’alcalde, David Bote, encarrega a l’Herald i les Trampes -figures històriques de les festes- la proclamació de la Festa Major pels carrers de la ciutat.

A aquestes activitats prèvies a les festes se sumen la Colla Castellera de Capgrossos de Mataró, el 35è aniversari de l’Àliga, l’Orquestra, el Cor Madrigalista, els Diables o les Havaneres amb rom cremat, entre altres.

2. La família Robafaves i els Nans

A partir del 25 de juliol, comença la segona etapa de les festes: ‘La Crida’. Aquesta la inicien les comparses institucionals acompanyades de la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme, que van agrupant la gent des de diversos punts de la ciutat fins a arribar al balcó de l’ajuntament.

Durant aquest primer acte de ‘La Crida’, fa la seva primera aparició la família Robafaves, els històrics Gegants de Mataró. El Gegant i la Geganta van acompanyats de la Toneta, la seva filla i del seu marit, en Maneló. Aquests van precedits dels Nans, divuit capgrossos que amenitzen les festes a la mainada.

3. ‘El Bequetero’

La família Robafaves surt de l’ajuntament i baixa per la Riera fins a la plaça de Santa Anna al so de ‘El Bequetero’, l’himne principal de Les Santes. Aquest pasdoble del valencià Gustavo Pascual Falcó -també autor de ‘Paquito el Chocolatero’- es va interpretar per primera vegada durant ‘Les Santes’ del 1983.

Tot i que en un primer moment era la Societat Musical Mestre Orts Gaianes l’encarregada de tocar aquest himne, des del 2004 té el relleu l’Agrupació Musical del Maresme.

4. ‘L’Escapada a Negra Nit’

Tota Festa Major necessita el seu correfoc. En aquest cas, la Momerota, les Diablesses i els Dracs són les figures de foc encarregades de transmetre l’energia pel centre històric de la ciutat.

Després d’un final de foc a l’ajuntament és el torn de la ‘Pujada Tabalada’, on els tabalers de les colles de foc arriben al Parc Central per donar pas a ‘La Ruixada’. Aquí, aspersors i sortidors contraresten el foc amb aigua al ritme de la música.

El correfoc de la Festa Major de Mataró. Font: Ajuntament de Mataró.

Font: Jaume Quílez (Ajuntament de Mataró)

5. Barram i repicada de campanes

El dia 26 de juliol a les dues del migdia, les campanes agafen el protagonisme amb la vigília de la festivitat de les santes patrones. Aquesta se celebra amb el repic i volteig de campanes acompanyades amb el ritme compassat de 25 morterets.

6. Missa de Les Santes

Les Matinades, amb gralles voladors, són les encarregades d’anunciar l’arribada de la tercera part de les festes, ‘La Diada’. A les nou del matí del dia 27 tots els grups de Les Matinades es troben a la plaça de Santa Maria puntuals per escoltar el repic de campanes d’Ofici. Totes les autoritats municipals i les comparses institucionals es reuneixen en l’anada a Ofici junt amb l’Herald, les Trampes i els Macers.

L’Ofici de Les Santes és la missa major, l’acte religiós més important de les festes. L’orquestra, el cor i les solistes toquen en honor a les patrones a la Basílica de Santa Maria de Mataró. La ‘Missa de Glòria’ la va compondre el mossèn mataroní Manuel Blanch l’any 1848. Té una menció especial en la declaració de les festes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, ja que és considerada una de les joies de la música religiosa del segle XIX.

7. La Passada

Una llarga cercavila posarà color a la tarda del 27 de juliol. Seguint el model d’una antiga processó del Corpus, els Cavallets, la Colla Castellera, la família Robafaves i els Nans, els Capgrossos de Mataró, l’Herald i les Trampes, els Macers, etc. recorreran el centre històric de la ciutat. La Banda de l’Agrupació Musical del Maresme afegirà la nota festiva.

8. La Postal de Gegants

La família Robafaves convida a altres gegants d’arreu del territori per fer una diada conjunta. Els Gegants de Mataró reben als convidats i els acompanyen davant l’ajuntament. Allà se celebraran els balls típics acompanyats del bestiari de Mataró. Els Gegants fan un intercanvi de regals i tornen a sortir en cercavila per acomiadar-se dels presents amb un ball amb l'Áliga de Mataró.

9. El Drac i el Dragalió

El vespre del dia 28 és tot pel Ball de Dracs. El Drac i el Dragalió fan dues cercaviles per la ciutat i finalitzen amb un últim ball acompanyat de pirotècnia. Les figures donen pas als 'Requisits de Festa Major' durant la nit. Durant aquests es podrà degustar la beguda creada exclusivament per aquest dia: la Juliana, en reconeixement de la patrona.

Posteriorment, arriba el ‘No n’hi ha prou!’, una comparsa nocturna en què participen les Diablesses, la Momerota, els Dracs, l’Àliga i la família Robafaves per a gaudir de l’última nit de festes.

10. 'L’Epíleg'

L’últim acte de Les Santes és una cercavila la tarda del 29 de juliol des de l’ajuntament fins a Can Marfà. Prèviament a l’anomenada ‘Anem a tancar’, és el torn de ‘l’Enfigua’t’, una activitat per a totes les edats on s'ha d'intentar aixecar una figura i córrer amb una massa encesa.

Els segueixen la ‘Tornada de fi de festa’, el ‘Ball de l’Espetec final’ i ‘l’Albada’, que posaran fi a una edició més de la Festa Major de Mataró.

Totes aquestes activitats compten amb adaptacions de les celebracions per a la mainada de Mataró, que van acompanyades de grups d’animació infantil, galetes, suc de taronja, jocs d’aigua i música. També hi ha un apartat de jocs a la pàgina web de les festes, ‘Les Minisantes’ on els infants poden jugar, pintar i descobrir la història de la ciutat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari