‘Fes teva la cultura popular’, el programa educatiu de les Cases de la Festa
Comparteix
La xarxa d’espais de cultura popular i tradicional dels diferents barris de Barcelona, Cases de la Festa, oferirà cinc tallers pedagògics per a infants i jovent durant el pròxim curs.
La cultura popular catalana ha anat passant de generació en generació fent-nos saltar, riure i ballar a les places i carrers dels pobles i ciutats de Catalunya. Però, perquè aquest patrimoni cultural continuï viu, cal apropar-lo als més petits.
A Barcelona -que té 90 entitats i associacions de castells, música, dansa, imatgeria festiva i del món del foc repartides pels diferents barris-, les Cases de la Festa han elaborat el programa educatiu ‘Fes teva la cultura popular’, que pretén fer entrar aquest patrimoni cultural a les aules d’escoles i instituts durant el curs 2020/21
Es tracta d’un programa que apropa a l'alumnat la cultura popular a través de tallers que es desenvolupen amb una metodologia participativa i experiencial per donar-los protagonisme.
Tal com expliquen al seu fullet informatiu, dins d’aquestes activitats fomentaran “l’educació en valors, el coneixement i el reconeixement del patrimoni i les tradicions com a expressions de memòria i d’identitat col·lectives, enfortint la relació de l’alumnat amb el seu entorn més proper”.
A més, els tallers els duran a terme persones educadores vinculades a entitats culturals de la ciutat, que promouran entre els infants i el jovent l’actitud de solidaritat, respecte i interès pel bé comú, tan pròpia del patrimoni cultural català.
L’objectiu final, com indiquen des de Cases de la festa és que el jovent “valorin la cultura popular catalana a partir d’una experiència emotiva que els permeti descobrir com aquest patrimoni cultural viu enriqueix la vida dels ciutadans”.
Els tallers
El programa educatiu de ‘Fes teva la cultura’ es divideix en cinc activitats adreçades, segons la tipologia, a l’alumnat d’educació infantil, primària, secundària, secundària postobligatòria i de centres d’educació especial.
Cada taller té una durada de dues hores i s’estructura en dues parts. A la primera, s’expliquen les característiques a través d’activitats participatives i preguntes. I a la segona, l’alumnat passa a l’acció i viu en primera persona l’experiència de construir un gegant, fer un castell o formar part d’una colla de diables.
Cada taller s’acompanya d’un dossier per al professorat amb propostes per seguir treballant la cultura popular a l’aula.
Els cinc tallers disponibles són els següents:
- ‘On dormen els gegants?’, activitat en la qual els alumnes d’educació especial, educació infantil i cicle inicial d’educació primària descobriran el món dels gegants i dels capgrossos tot visitant-los a les cases on dormen.
- ‘Curts i llargs a pas de sardana’, un viatge a través de la història, la música i el ball, adreçada als alumnes d’educació especial, cicle mitjà i superior d'educació primària.
- ‘Bateig de foc’, un taller en el qual els alumnes de cicle mitjà i superior d’educació primària descobriran el correfoc i la seva simbologia.
- ‘Quin bestiari!’, activitat que ajudarà als alumnes de cicle superior de primària i primer cicle d’educació secundària a descobrir tots els secrets de les bèsties que surten a passejar quan és Festa Major.
- ‘Un quatre de vuit amb folre i…?’, taller pels alumnes més grans, de cicle superior de primària, educació secundària i educació secundària postobligatòria. Els infants i joves es posaran a la pell dels castellers durant un dia.
Cases de la festa
Les Cases de la Festa és una xarxa que acull algunes de les colles de cultura popular i tradicional repartides pels diferents barris de la ciutat de Barcelona. Un conjunt d’equipaments que serveix com a espai de trobada on les persones que integren les colles s’organitzen, assagen i guarden el material festiu.
L’objectiu de les Cases de la Festa és “promoure la cultura popular i tradicional, formar sobre ella i fer-ne recerca”.
Afegeix un nou comentari