‘Porta-la amb tu’, d'Olivier Marquès, guanya la Supersardana de l'Any
Comparteix
La pandèmia de coronavirus ha fet que s’estrenessin poques sardanes durant el 2020 i el que portem de 2021 i, per això, enguany, s’ha triat la millor producció dels últims setze anys.
La Sardana de l’Any s’ha convertit, aquest 2021, en la Supersardana de l’Any. Enguany, el públic del certamen ha triat la millor sardana entre les guanyadores de les setze últimes edicions i la gran triomfadora ha estat ‘Porta-la amb tu’, del nord-català Olivier Marquès.
L’obra de Marquès va ser la Sardana de l’Any 2016 i ara és “la millor sardana de les millors sardanes dels últims anys”, tal com diu Xavier Tresserras, president de la Confederació Sardanista de Catalunya, qui també recorda que s’ha atorgat la Supersardana de l’Any del premi popular, però que la Sardana de l’Any habitual també té un premi de la crítica i el premi joventut.
L’elecció de la sardana guanyadora es va fer el dissabte 15 de maig a través del vot telemàtic de les persones que van seguir l’esdeveniment de forma presencial i les que van connectar-se per YouTube i la pàgina electrònica del concurs. A la mitja part de la gala l’organització va donar una paraula clau perquè el públic pogués votar entre les vuit obres finalistes i ‘Porta-la amb tu’ va ser la preferida.
Marquès -que no va poder acudir a rebre el premi en persona l’any 2017, però sí aquest 2021- es mostra molt sorprès per haver guanyat la Supersardana de l’Any i assegura que no s’ho esperava. “Per mi era impossible, inimaginable. Competia contra noms molt famosos als quals admiro”, ens explica.
La màgia de la música
Marquès creu que la seva sardana s’ha endut aquest títol “perquè té una mica de màgia gràcies a la raó per la qual va ser escrita”. “La música no és la complexitat, algunes vegades són tres notes que fan una màgia”, afegeix.
La “raó” que va portar l’Olivier a escriure aquesta sardana té nom i cognom: Alain Giro. Es tracta d’un fidel seguidor de les sardanes, que anava allà on hi havia un aplec o un concert i que li agradava discutir sobre la manera que havien de ser les sardanes. “Sovint no estàvem d’acord”, recorda el músic nord-català.
Giro va morir a causa d’una malaltia incurable i Marquès va decidir escriure-li una sardana recordant totes les discussions que havien tingut. “Vaig intentar trobar un punt mitjà entre el que pensava ell i el que soc jo. Així va començar la màgia”. ‘Porta-la amb tu’, va ser escrita en una sola nit i tocada l'endemà.
Un acte amb públic
La gala de la Supersardana de l’Any va aplegar unes cinc-centes persones al Teatre del Casal, a l’Espluga de Francolí. Les persones assistents van poder gaudir del concert del Quartet Mèlt, la cobla Contemporània, la cobla de Reus Jove i el percussionista Jaume Yelo, que van interpretar les vuit peces finalistes.
Des de la Confederació celebren aquesta tornada a la normalitat, ja que, ara fa un any, van celebrar la Sardana de l’Any 2019 sense públic. “La interacció entre artista i espectador és important”, recorda Tresserras.
“Quan sents el fervor de la gent, el cor batega fort”, resumeix sobre el retrobament amb el públic després de la pandèmia el guanyador de la Supersardana.
La pandèmia ha frenat l’estrena de sardanes noves
Aquesta edició especial es deu a les poques sardanes que s’han pogut estrenar durant l’any 2020 i l’inici de 2021. “Com era la segona etapa del certamen, i a la primera ja s’havia fet una Supersardana de l’Any, vam pensar que per concloure estaria bé fer una segona Supersadana de l’Any”, explica el president de la Confederació Sardanista.
La Sardana de l’Any 2021 se celebrarà el mes de maig de 2022 a Sabadell i competiran les obres d’aquests dos anys pandèmics.
Una crida a tornar a conquerir els carrers
Fent balanç de l’últim any, Tresserras recorda que des del sector de la sardana “han patit molt” però que “han après a estimar” els concerts de sardanes. “La gent ha après a sentir les sardanes en lloc de ballar-les”, afirma.
Ara que a poc a poc tot va tornar a la normalitat, el president de la confederació anima als i les sardanistes a “tornar a fer nostres places i carrers”.
Afegeix un nou comentari