Àmbit de la notícia
Cultural

S’estrena l’exposició ‘Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya’

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Nil Cervera
  • La comissària de l'exposició, Neus Moran
    La comissària de l'exposició, Neus Moran. Font: Fotografia presa per Toni Galitó
  • Un dels moments de la presentació de l'exposició
    Font: Fotografia presa per Toni Galitó
  • Fotografia dels plafons que composen l'exposició.
    Font: Fotografia presa per Toni Galitó

L'exposició està composta per tretze plafons i tindrà un caràcter itinerant entre tots els ateneus que formen part de la Federació i la vulguin acollir.

La Federació d’Ateneus conjuntament amb el magazín La Mira, van estrenar la setmana passada l’exposició ‘Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya’, un treball comissariat per la doctora en Història Neus Moran, que s’ha basat en una recerca sobre l’espoli patrimonial a molts ateneus durant i després de la Guerra Civil. En la presentació, també van parlar el president de la Federació, Pep Morella i el director de La Mira, Francesc Canosa.


L’objectiu d’aquesta exposició és posar de manifest els greuges i saquejos sistemàtics que va patir la cultura catalana des del moment en que acabà la Guerra Civil, tal com indicava la pròpia comissària de l’exposició, Neus Moran: “L’espoli patrimonial fou un mecanisme repressiu de primer ordre en el qual confluïen la voluntat política de càstig als “enemics” i l’interès econòmic del Nuevo Estado sorgit de la victòria de la Guerra Civil”.


Segons la comissària, un dels aspectes més interessants de l’exposició és poder prendre els casos dels ateneus com a eina de mesura i analítica d’aquest espoli: “Des de l’inici de la insurrecció, el Movimiento Nacional buscà consolidar l’espoli sobre una sòlida base legal, construïda expressament per legitimar la usurpació patrimonial generalitzada a totes les persones físiques i jurídiques, vives o mortes, que qualificà d’enemics polítics. Centenars d’immobles foren espoliats a les entitats del moviment associatiu de Catalunya”.


L’exposició es composa de tretze plafons que recullen amb precisió diversos capítols d’aquesta època fosca de l’associacionisme, amb proves documentals detallades i un llistat complert dels estatges confiscats tant a les entitats actualment adherides a la FAC com altres, algunes desaparegudes. L'exposició serà itinerant per tots els ateneus federats.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari