El 20,7% de la població espanyola es troba en risc de pobresa

L’Informe Sobre el Empleo 2011 adverteix que el 20,7% de la població espanyola es troba en risc de pobresa alhora que entitats com ara Càritas i Creu Roja alerten sobre el retrocés en l’estat del benestar que pateix l’estat.

Segons l’Informe Sobre el Empleo 2011 presentat el dia 15 d’aquest mes, Espanya és un dels països de la Unió Europea (UE) amb un major nivell d’ocupats en risc de pobresa, és a dir, amb uns ingressos inferiors al 60% de la mitjana espanyola. El percentatge a Espanya és del 12,7% en el 2010, molt superior al 8,5% de la mitjana europea i només superat per Grècia i Romania, amb un 13,8% i 17,3%, respectivament.

L’informe també destaca que Espanya té un dels nivells de desigualtat salarial i d’ingressos més pronunciats de la UE. A més, el sistema tributari espanyol és el que menys corregeix aquestes desigualtats en ingressos. L’efecte redistributiu a Espanya és de només el 7%, mentre que a Alemanya és del 20%. Així mateix, el salari mínim interprofessional espanyol, 641 euros mensuals, "és el tercer més baix de la UE si es compara amb els ingressos mitjos".

Una altra dada que ens proporciona l’informe és el nivell d’atur de llarga duració que arriba ja al 40% de l’atur total, provocant que el 20,7% de la població espanyola es trobi en risc de pobresa.

D’altra banda, Creu Roja amb el seu Informe Anual sobre Vulnerabilidad Social de Cruz Roja Española i Càritas amb la seva Memòria del 2011 posen de manifest també aquest retrocés en l’estat del benestar.

La Creu Roja ha atès 2 milions de persones durant el 2011, cosa que suposa un augment del 120% respecte l’any 2008. De l'informe es desprèn que el 70% de les persones ateses més vulnerables es troben en situació d’atur.

Per la seva banda, Càritas ha atès a 55.000 persones fins al 30 de novembre, un 5% més respecte l’any anterior. El 72% d’aquestes atencions han estat a persones que van rebre ajuda fa tres o quatre anys i havien aconseguit sortir de la pobresa.

Càritas Espanyola ha llençat la seva campanya institucional de sensibilització 2011-2012 sota el lema “Viu senzillament perquè altres, senzillament, puguin viure”. En aquestes dates nadalenques, Càritas ens insta mitjançant el Decàleg de la senzillesa a “no caure en el consumisme, a solidaritzar-nos amb els que viuen injustament a la pobresa, a treballar per viure i no viure per treballar i a utilitzar els diners per poder viure amb dignitat i perquè els altres també ho puguin fer, comprant i exigint productes que provinguin del comerç just i del comerç local”.

La coordinadora de la campanya, Eva San Martín, considera que “el Nadal es una oportunitat perquè cada persona reflexioni sobre les seves decisions quotidianes sobre el consum, ja que tenen conseqüències directes sobre el planeta i la resta de persones”.

Afegeix un comentari nou