Què «xupi-guai» comprar un mòbil fet per un esclau
Comparteix
Una campanya internacional denuncia les males condicions laborals dels treballadors que fabriquen dispositius electrònics. Actualment hi ha alternatives ètiques a les marques que no respecten els drets laborals.
L'organització espanyola Setem, la danesa DanWatch, l'holandesa Somo, l'austríaca Südwin i la britànica People and Planet, han engegat una campanya a Internet per denunciar les males condicions laborals que pateixen els treballadors d'algunes fabriques electròniques. Foxconn, Pegatron i Dongguan Shinyang Electronics són algunes d'aquestes corporacions, on, gairebé, no existeixen els drets laborals.
La campanya anomenada #peoplenotrobot, està basada en un vídeo penjat al Youtube on parodien la campanya promocional de la companyia Pegatron. La campanya original de la companyia xinesa pretenia demostrar el potencial humà que disposa i de lo bé que s'ho passen treballant allà dins. Els ideòlegs de la campanya #peoplenotrobot han afegit uns subtítols al vídeo de Pegatron, on denuncien les males condicions laborals que pateixen els treballadors d'aquestes fabriques.
Amb aquesta denúncia les entitats volen pressionar a les autoritats, sobre els problemes de salut que pateixen alguns treballadors. En els últims mesos han mort 5 persones d'una fabrica on es construïa el model «Iphone». Moltes d'aquestes morts han estat relacionades amb l'exposició constant al benzé, un hidrocarbur utilitzat a moltes fabriques.
En aquestes fabriques electròniques, concentrades sobretot en zones asiàtiques, es fabriquen la majoria de dispositius electrònics que utilitzem a la nostra vida quotidiana: ordinadors personals, tauletes electròniques, telèfons intel·ligents i televisors amb Internet.
Denúncia, conscienciació i alternativa de mercat
Des de fa uns quants anys existeix un cert moviment de consciència en contra d'aquests abusos laborals. Molts portals d'Internet i entitats han denunciat la situació d'aquests treballadors. El documental «Made in China» realitzat per Anne Poiret, Jade Lei i Antoine Demone, emès el 2013 al programa 30 minuts de Televisió de Catalunya, va causar rebombori a la xarxa. Però el problema principal, és que actualment són necessaris aquests dispositius. I al mercat només es troben els dispositius fabricats sota condicions laborals inhumanes.
Des de fa un parell d'anys han començat a emergir solucions tecnològiques que són compromeses, èticament parlant, amb les condicions laborals dels treballadors i el respecte pel medi ambient. Algunes d'elles com Fairphone, estant tenint molt èxit i ja hi ha molts ciutadans que l'han comprat. Però també hi han altres projectes interessants com Astfin o OpenMoko. També hem de destacar el projecte de l'ONG «Ingenieria Sin Fronteras», amb l'intenció de fabricar un mòbil totalment ètic.
Per a més informació: #peoplenorobot
molt interessant