El 'ranking' de la pena de mort al món

 Font:
Font:

El 'ranking' de la pena de mort al món

Resum: 

Amnistía Internacional torna a trobar secretisme a Xina, per fer el seu informe mundial de la pena de mort - 2009. I també un petit retrocés global de 'l'assassinat legal'.

L'informe, titulat 'Condemnes a mort i execucions en 2009', revela que almenys 714 persones van ser executades en 18 països i almenys 2.001 persones van ser condemnades a mort en 56 països l'any passat. Aquestes dades no inclouen els varis milers d'execucions que 'amb tota probabilitat', explica AI, es van fer a Xina, on la informació sobre la pena de mort segueix sent secret d'Estat.


“La pena de mort és cruel i degradant, i constitueix un afront a la dignitat humana” ha afirmat Claudio Cordone, secretari general provisional d'Amnistia Internacional. “Les autoritats xineses asseguren que s'estan portant a terme menys execucions. Si això és veritat, per què no diuen al món a quantes persones executa l'Estat?”


La investigació de AI demostra que els països que encara cometen execucions són l'excepció i no la norma. A més de Xina, els principals Estats executors van ser Iran, amb un mínim de 388 execucions, L'Iraq, amb un mínim de 120, Aràbia Saudita, amb un mínim de 69, i Estats Units, amb 52. En 2009, la pena cabdal es va aplicar profusament a Xina, Iran i Sudan per a enviar missatges polítics, fer callar l'oposició o promoure programes polítics, segons l'informe d'AI.En l'informe s'aborda el caràcter discriminatori de l'ús de la pena de mort en 2009, imposada de manera desproporcionada a persones pobres, pertanyents a minories o a comunitats ètniques i religioses, sovint després de judicis manifestament injusts.


Amb tot, les xifres també demostren que en 2009 el món va prosseguir el seu avanç cap a l'abolició. El nombre de països que han eliminat per complet la pena cabdal de la seva legislació es va elevar a 95 quan Burundi i Togo van abolir la pena de mort per a tots els delictes.


Per primera vegada des que Amnistia Internacional documenta les dades sobre la pena de mort en el món, no va haver execucions a Europa en 2009. Bielorússia és l'únic país de la regió que segueix aplicant aquesta pena. Encara que no es va executar a ningú en aquest país el 2009, aquest Estat, però, ha donat mort a dues persones el març de 2010.En tota Amèrica, Estats Units va ser l'únic país que va portar a terme execucions.“El nombre de països que realitzen execucions és menor que mai. Com ja va succeir amb l'esclavitud i amb la pràctica del apartheid, el món rebutja aquest per a la humanitat –assenyala Claudio Cordone–. Cada vegada ens acostem més a un món lliure de la pena de mort però, fins a aquest dia, hem d'oposar-nos a cada execució prevista.”


Execucions conegudes en 2009Aràbia Saudita (mínim 69), Bangla Desh (3), *Botsuana (1), Xina (+), Corea del Nord (+), Egipte (mínim 5), Estats Units (52), L'Iraq (mínim 120), Iran (mínim 388), Japó (7), Líbia (mínim 4), Malàisia (+), Singapur (1), Síria (mínim 8), Sudan (mínim 9), Tailàndia (2), Vietnam (mínim 9), Iemen (mínim 30).

Mètodes emprats: forca, afusellament, decapitació, lapidació, electrocució i injecció letal.

Afegeix un comentari nou