Tenim un projecte, quina figura jurídica s'hi escau? (I)

Autor/a: 
David Puerta Sánchez i Gemma Uix Carrión
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Tenim un projecte, quina figura jurídica s'hi escau? (I)

Resum: 

Si volem portar a terme un projecte associatiu, hem de decidir quina fórmula jurídica s’adapta millor a les nostres finalitats, i ho hem de fer d’acord amb les característiques de cadascuna

Les finalitats que els socis volen aconseguir, el capital humà que tenim i l’estructura orgànica que necessitarem són tres dels elements necessaris a tenir en compte. Per això, seguidament exposem què ens demanen al respecte cada una de les figures jurídiques a les que podem optar.

Les finalitats que els socis fundadors volen aconseguir

L'associació: Les associacions són entitats sense ànim de lucre, igual que les fundacions i que algunes cooperatives. La finalitat és unir la voluntat de varies persones que tenen un interès general o particular i volen posar en comú els seus recursos personals o patrimonials per un temps o indefinidament.

La fundació: Les fundacions també són entitats sense ànim de lucre. La seva finalitat també és treballar per un interès general a partir de destinar un bens a fi de complir amb aquest. Igual que les associacions, les fundacions també poden tenir caràcter temporal o indefinit.

La cooperativa: Com les associacions, reflecteixen un projecte d’un grup de persones, tot i que poden ser amb o sense ànim de lucre, les quals sumen esforços per realitzar una o varies activitats empresarials. Els objectius principals són satisfer les necessitats i aspiracions econòmiques, així com també necessitats socials.

Hi ha diverses tipologies de cooperatives: agràries, d’assegurances, consumidors i usuaris, ensenyament, habitatges, serveis, i de iniciativa social. En el transcurs de tot el recurs, parlarem d’aquesta última perquè és la que més s’acosta a la naturalesa dels projectes associatius que podem aplicar a les altres fórmules jurídiques.

Les finalitats que compleixen aquest tipus de cooperatives poden ser:

  • La integració laboral o la plena inserció d’un determinat col·lectiu amb dificultats.
  • La defensa de persones o col•lectius amb dificultats especials d’integració o afectades per qualsevol classe d’exclusió social o limitació de llurs drets socials.
  • La satisfacció de necessitats socials no ateses o ateses insuficientment pel mercat.

El capital humà

L'associació: Per constituir una associació s’exigeix un mínim de tres persones en el moment de l’atorgament de l’acta constitucional de l’associació. Els socis son l’element fonamental de l’associació. Poden ser sòcies qualsevol persona física o jurídica que manifesta el seu interès per formar part de l’associació i que accepta els seus estatuts, amb els drets i obligacions que comporten.

La fundació: Una fundació es pot constituir amb un únic fundador o amb més d’un fundador. És a dir, a diferència de les associacions o les cooperatives, per constituir una fundació no s’exigeix un mínim de tres persones.

La cooperativa: És obligatori un mínim de tres socis i els estatuts poden preveure un mínim de permanència dels socis a la cooperativa, que no pot superar els 5 anys.

Es preveuen categories de socis diferents:

  • Els socis de treball.
  • Els socis d’excedents: No treballen a la cooperativa per motius justificats.
  • Els socis col·laboradors: que no porten a terme l’activitat principal, però sí que col·laboren amb la cooperativa.

Finalment, hem de destacar que poden participar voluntaris en els projectes cooperatius, els quals poden participar a l’assemblea general, amb veu però sense vot.

L'estructura orgànica que necessitem

L'associació: Està constituïda per una assamblea general, formada per tots els socis i les sòcies. Les funcions bàsiques de l’assemblea general és l’adopció d’acords i la fixació de les línies generals que ha de seguir l’associació. L’assemblea té un gran nombre de competències i pot prendre decisions sobre la majoria d'assumptes relacionats amb l’associació. El seu òrgan de govern és la Junta Directiva, que administra i representa l’associació, a més de vetllar pel compliment de les finalitats que l’associació vol aconseguir.

La fundació: Està constituïda per el patronat, que està format pels patrons de la fundació i és l’òrgan de govern, el qual administra i representa a la fundació i té caràcter col·legiat. L'òrgan de control extern de l'entitat és el protectorat, que vetlla pel compliment de les finalitats fundacionals, les disposicions legals i els estatus de la fundació.

La cooperativa: Té una estructura i funcionament democràtic. Per tant, és obligatòria la presència d’una assemblea general composada per tots els socis i sòcies, i també ha de comptar amb un òrgan de govern que és el Consell Rector, i qui ostenta el càrrec dintre del Consell ho fa amb caràcter gratuït.

Tot i així, de manera potestativa, poden existir altres òrgans, per exemple: direcció, interventors de comptes o comitè de recursos. El primer gestiona el dia a dia de l’entitat, i el segon, de forma gratuïta, controla la documentació de la cooperativa i realitza els comptes anuals i altres documents comptables. Finalment, el tercer, s’encarrega de gestionar els recursos sobre sancions imposades als socis o d’altres tipus de recursos.

Per conèixer la resta d'elements que hem de tenir en compte per saber quina figura jurídica s'escau millor en el nostre projecte, cliqueu en el següent recurs.