L’economia social resisteix la crisi. Un nou model econòmic que va sorgir als anys 80 i que des d’aleshores no ha parat de créixer.
Durant la crisi dels anys 80 va haver-hi un augment considerable de cooperatives que creaven els mateixos treballadors d’empreses que tancaven a causa de les dificultats econòmiques.
Però l’economia social engloba altres tipus d’entitats i formes jurídiques, les més conegudes són les cooperatives, però en els últims anys han proliferat d’altres com les empreses d’inserció laboral, els centres especials de treball i les associacions o fundacions i han sorgit nous tipus com els grups de consum.
A Catalunya hi ha hagut un augment de cooperatives en els últims anys, creades des de zero amb projectes petits i que segons el president de la Federació de Cooperatives de Treball Associat de Catalunya, Perfecto Alonso, amb una dinàmica molt creativa i emprenedora.
Pel que fa als centres especials de treball i les empreses d’inserció laboral, durant els últims anys han disminuït les vendes i les subvencions rebudes, però han mantingut els llocs de treball i segons Anna Carballo, directora de l’Observatori d’Economia Social els contractes amb altres empreses està augmentant i cada cop es depèn menys dels ajuts de les administracions.
Aquestes entitats estan afrontant la crisi i inclús estan sortint reforçades gràcies a la seva capacitat de resistència que ve donada principalment per la prioritat en mantenir els llocs de treball davant de l’obtenció de beneficis i per altra banda pel canvi de mentalitat dels consumidors, que desencantats amb el funcionament empresarial i financer, cada cop estan més sensibilitzats amb l'oferta d’aquest tipus d’entitats.
Des de la Direcció d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom es constata aquest creixement i es plantegen reptes de futur, donant més visibilització, dimensionament i internacionalització, fent que la gent vegi que el cooperativisme està present en tots els àmbits i normalitzar-lo.
Afegeix un nou comentari