Àmbit de la notícia
Econòmic

Oriol Illa: “El preacord de la renda garantida és la notícia de l’àmbit social més important dels últims anys”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector
    Font: Viquipèdia
  • La renda garantida té l'objectiu de garantir que la ciutadania de Catalunya té uns ingressos mínims
    L'ajut té l'objectiu de garantir que la ciutadania de Catalunya disposi d'uns ingressos mínims Font: Taula del Tercer Sector
  • Diosdado Toledano, un dels impulsors de l'ILP de la renda garantida
    Diosdado Toledano, un dels impulsors de l'ILP per a la renda garantida Font: Comissió promotora de l'ILP per a la Renda Garantida Ciutadana
  • Logotip de la comissió promotora de l'ILP per a la renda garantida
    Logotip de la comissió promotora de l'ILP per a la renda garantida Font: Comissió promotora de l'ILP per a la Renda Garantida Ciutadana

El president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, considera que la prestació, que es començarà a concedir al setembre, reduirà la pobresa i l'exclusió cronificada.

De la reunió del 10 d’abril entre representants de la comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la renda garantida de ciutadania (RGC) i del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies n’ha sortit un preacord perquè la Generalitat complementi els ingressos de les persones amb contractes a temps parcial que no arribin als 664 euros mensuals. Fins ara, l’Executiu català no acceptava compatibilitzar feina i RGC. Si finalment s’aprova la llei, l’ajut econòmic es començaria a concedir el 15 de setembre.

Primer es planeja donar 564 euros, però l’objectiu és arribar a donar 664 euros l’any 2020, xifra equivalent a l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC). La Generalitat estima que la mesura beneficiarà 36.000 persones: les 29.000 que fins ara estaven rebent la Renda Mínima d’Inserció (RMI) i que passaran a rebre l’RGC automàticament, i unes 7.400 persones pertanyents al col·lectiu de familiars monoparentals.

Progressivament, es vol estendre el dret a l’RGC a la resta de persones amb contractes a temps parcial i al llindar de la pobresa. El càlcul oficial preveu que la xifra total de famílies beneficiàries ascendiria a les 62.000 l’any 2020.

 

 

Per accedir a l’ajut, cal ser més gran de 23 anys, tenir dos anys de residència a Catalunya, no tenir propietats excepte el primer habitatge, haver esgotat totes les prestacions possibles i que faci sis mesos que no es tinguin ingressos ni prestacions. L’RGC serà compatible amb els ajuts de la llei de Dependència i les beques de transport i de menjador escolar.

La negociació per a l’RGC ja dura quatre anys, des que es va presentar a la Cambra catalana a través d’una ILP subscrita per més de 120.000 persones. Diosdado Toledano, un dels impulsors, aclareix que “el tema no està tancat”: “Fins que no s’aprovi la llei, res és definitiu”.

Per la seva banda, Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector, considera que el preacord és la notícia de l’àmbit social “més important dels últims anys”.

A efectes pràctics, què notaran les persones actualment beneficiàries de l’RMI quan se’ls comenci a concedir la renda garantida?

Les persones beneficiàries de l’RMI estan rebent una prestació vinculada a un procés d’inserció laboral. En canvi, la renda garantida és una garantia d’ingressos. És notarà la no-dependència d’un itinerari laboral –només 150 euros de l’RGC estaran condicionats a la participació en un programa d’inserció social o laboral.

També notaran un increment substancial a final de mes. Passaran de cobrar els 426 euros de l’RMI a, com a mínim, 564 euros. El màxim que pot rebre ara una família són 650 euros i ara serà de 1.060, perquè en una família podrà rebre l’ajut més d’una persona.  

Cada vegada costa més sortir del forat de l’exclusió cronificada i l’RGC pretén donar una tranquil·litat a les persones que pateixen aquesta situació.

Es començarà concedint 564 euros, és a dir, el 85% de l’IRSC. És suficient? Quines són les limitacions de l’acord?

En una llar, una persona rebria el 85% de l’IRSC i la segona persona rebria el 41%. En el cas d’una família amb tres filles o filles sense ingressos, podrien rebre fins a 1.060 euros. El 2020, el límit pujarà als 1.200.

Al final, la quantia s’ha fixat a partir del que ja existeix, de l’RMI i la disponibilitat pressupostària. En tres anys s’arribarà al 100% i la quantia anirà canviant amb el temps. Trobo raonable que hi hagi un cert trànsit per aconseguir el 100% mentre es veu com evoluciona la mesura.

 

L’IRSC està congelat des del 2010 i és possible que augmenti en els propers anys. La quantia de l’RGC també ascendiria?

L’IRSC s’hauria d’actualitzar ja, però no és condició per a l’RGC. Són dues coses diferents. Al marge de la renda, és veritat que s’hauria d’actualitzar de forma periòdica.

Consideres aquest preacord com una de les decisions més importants en l’àmbit social dels últims anys. Creus que animarà altres comunitats de l’Estat espanyol a implantar mesures semblants?

És un fet molt important perquè passa de ser una prestació a ser concebuda com un dret reconegut que no dependrà ni de governs ni de capacitat pressupostària. Serà un dret subjectiu i personal.

Una de les fortaleses de l’RGC és que gaudeix d’un consens molt ample entre entitats, grups parlamentaris... S’hauria d’anar replicant a l’Estat espanyol, perquè és un tipus de prestació que permet reduir la pobresa.

A quins altres països està funcionant la mesura de la renda garantida?

Hi ha experiències similars a diversos països nòrdics, però la proposta catalana és bastant capdavantera. La idea d’una renda garantida ja existeix des de fa molt temps: una eina necessària per evitar situacions d’exclusió permanents i una garantia d’ingressos mínims només pel fet de ser ciutadà o ciutadana. Posar-ho a la pràctica ja és menys freqüent. Només falta voluntat política per aplicar la idea.

 

 

Informacions relacionades:

La renda garantida serà compatible amb feines a temps parcial

Diosdado Toledano: “Hi ha hagut un gir positiu en la negociació per a la Renda Garantida”

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari