Àmbit de la notícia
Cultural

12 coeteres del delta de l’Ebre, Béns Culturals d’Interès Nacional

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Marta Rius
  • Coetera de Buda (Sant Jaume d’Enveja)
    Font: Generalitat de Catalunya
  • Coetera Cámara (Amposta)
    Coetera de Cámara (Amposta). Font: Generalitat de Catalunya
  • Presentació declaració coeteres Bé d'Interès Nacional.
    Presentació declaració coeteres Béns Culturals d'Interès Nacional. Font: Generalitat de Catalunya

Les 26 coeteres que es conserven avui a municipis deltaics constitueixen un element patrimonial singular en el paisatge català, perquè enlloc més de Catalunya existeixen.

Aprovada pel Govern de la Generalitat el mes de març passat, la declaració de les coeteres del delta de l’Ebre com a Béns d'Interès Nacional s’ha fet oficial aquest dimarts al Museu de les Terres de l’Ebre. El tràmit iniciat el 2013 ha culminat amb la declaració, en la categoria de Zona d’Interès Etnològic (ZIE) de dotze de les 26 construccions conservades a municipis deltaics que havien estat bases per a disparar coets granífugs contra les tempestes de pedra, servei que es va oferir als arrossaires fins a l’any 1985.

Les coeteres del delta són el resultat de la lluita contra les pedregades o calamarsades que la Mutualidad Arrocera de Seguros, a través de la seva Delegación de la Zona del Ebro. El 1948, davant la negativa de les asseguradores privades del moment de cobrir el risc de perdre la collita d’arròs, va iniciar el programa Lucha Antigranizo, realitzat a base de disparar coets granífugs contra les tempestes de pedra, servei que va continuar oferint als seus mutualistes fins al 1985, quan es va liberalitzar l’obligació d’assegurar els cultius. Degut a l’èxit del programa, la Mutualidad va anar aixecant, per tots els municipis deltaics, a un i altre costat de l’Ebre, fins a un total de 38 coeteres, encara avui propietat de la companyia Mutualidad Arrocera de Seguros.

Les coeteres constitueixen un element bàsic per a la interpretació i la valorització de la història i les antigues formes de vida pròpies del delta de l’Ebre, un espai natural d’elevat valor patrimonial. Sumen un element patrimonial singular en el paisatge català, perquè enlloc més de Catalunya existeixen unes construccions així.

La declaració garanteix la seva protecció, valorització i divulgació, tant de la pròpia construcció com dels seu entorn i del patrimoni immaterial (memòria oral) que hi estan vinculats. El reconeixement comprèn les coeteres de Pesigo (l’Ampolla), Piñol (Camarles), Ravanals (l’Aldea), Cámara (Amposta), Tario (Sant Carles de la Ràpita), Lluco (Sant Carles de la Ràpita), Buda (Sant Jaume d’Enveja), Montañana (Deltebre), Paredols (Amposta), Navarro (Sant Jaume d’Enveja), Bombita (Deltebre) i Llupia (Sant Jaume d’Enveja).

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari