La Caravana Obrim Fronteres arriba a Melilla per denunciar la vulneració de drets humans
Comparteix
Després de la primera Caravana a Grècia, 500 persones i més de 100 col·lectius es mobilitzen a la frontera sud d’Europa per reclamar un passatge segur per a les persones migrades.
La Caravana Obrim Fronteres va arribar el passat 18 de juliol a Melilla per denunciar la violació dels drets humans que segons expliquen practica l’Estat espanyol a la Frontera Sud d’Europa. Unes 500 persones i més de 100 col·lectius van sortir quatre dies abans des de diferents punts, entre ells Catalunya. Parant a Madrid, van fer una cadena humana que començava des del Congrés dels Diputats com a símbol de protesta i exigència perquè el Govern espanyol compleixi amb el compromís d’acollir la seva quota de persones refugiades. El 17 de juliol van arribar a Algesires i Tarifa on van mostrar el seu rebuig als CIE (Centres d’Internament per a Estrangers) on es reclouen persones migrants amb condicions precàries, localitats que compten amb un d’aquests centres.
Fa un any, la Caravana iniciava el seu camí cap a Grècia per reclamar un passatge segur per a totes aquelles persones que fugien de les guerres i les violències a l’Orient Mitjà. Aquesta experiència va comptar amb diferents col·lectius de l’Estat espanyol que han pogut retrobar-se per arribar a Melilla. En aquest sentit, Obrim Fronteres vol denunciar les violències que sofreixen les dones en el procés migratori com el tracte amb finalitats d’explotació sexual, les devolucions en calent i les tanques amb concertines. A més, han volgut assenyalar “les pèssimes condicions del CETI de Melilla i la situació desesperada que viuen les i els menors no acompanyats que malviuen als carrers de Melilla”.
Segons afirmen l’experiència que van viure a Grècia els va servir per reflexionar que hi ha problemes que també passen a les fronteres i que calia denunciar les polítiques migratòries de l’Estat espanyol i la Unió Europea. D’altra banda, també mostren la seva preocupació després de conèixer estadístiques oficials sobre la població de Melilla, que assenyalen que un terç de la població, més de 22.000 persones, es troben en risc d’exclusió social i unes 3.000 persones estan en situació de pobresa extrema.
Els col·lectius que promouen la Caravana des de Catalunya són, per exemple, Stop Mare Mortum, Barcelona Refugi, FAVB o SOS Racisme. Després de l’experiència, han volgut agrair a les persones de Melilla l’acolliment i compartir amb totes les reivindicacions. Per últim, han criticat el model del Govern espanyol i que la UE ha triat com a model, segons afirmen, delegant en les autoritats marroquines la salvatge repressió a les persones migrants que intenten arribar a Europa.
Afegeix un nou comentari