Àmbit de la notícia
Formació

Núria Vega: “Aquest joc fomenta l’intercanvi d’experiències al voltant d’un consum més sostenible”

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Joan Rosinach
  • Núria Vega
    La Núria creu que cal aplicar una visió holística des de l'àmbit de l'agroalimentació Font: Associació (des)vestint aliments
  • El joc de (des)vestint aliments a l'aire lliure
    El joc fa visible la traçabilitat dels aliments i el model de consum existent Font: Associació (des)vestint aliments
  • Carta formatge joc (des)vestint aliments
    Hi ha dos tipus de cartes, les de productes i les del comprador/a Font: Associació (des)vestint aliments
  • Carta persones participants joc de (des)vestint aliments
    El joc de (des)vestint aliments es presenta com un espai de trobada intergeneracional Font: Associació (des)vestint aliments

La presidenta de l'Associació (des)vestint aliments ens parla del recurs educatiu que han creat per reflexionar sobre què hi ha darrere dels aliments.

La Núria es defineix com una apassionada amb tot allò que té a veure amb Internet, tecnologia, tendències i comunicació. Col·labora amb la plataforma cooperativa Katuma, i és sòcia de FemProcomuns i els Borronets de Sant Andreu. El divendres 29 de juny, l'Associació que presideix organitza una gran festa per donar a conèixer ‘El joc de (des)vestint aliments’. Mentre aprenem a jugar-hi, conversem una estona amb ella.

En què consisteix exactament el joc?

El joc de (des)vestint aliments és un recurs educatiu que convida a reflexionar sobre què hi ha darrere dels aliments. Per fer-ho, hi ha dos tipus de cartes, per una banda trobem les cartes de productes i, per l’altra banda, les cartes del comprador/a...

Fins aquí, fàcil!

Sí! Veuràs que a les cartes de productes n’hi ha 4 tipus: formatge, avellana, pera i carxofa, tots ells fàcilment representats al territori. És en aquestes cartes on trobem diverses icones que indiquen al jugador/a si està davant d’un producte de proximitat, de producció ecologia, amb preu pactat -justícia social- i/o comercialitzat en una botiga barri, per exemple. 

I les cartes de comprador/a...

Recullen diferents hàbits i comportaments, com poden ser per exemple ‘comprar lo just’  versus ‘comprar per impuls’ o les ‘cartes d'incidència’, amb consells del venedor/a, suggeriments de canvi de productes o missatges al mòbil.

Un cop sabem això, quina és la dinàmica del joc?

Aquests dos tipus de cartes, de comprador i d'incidència, seran amb els quals jugarem mentre sobre la taula es mostren 4 de les cartes d'aliments, triades a l'atzar. La partida finalitza una vegada s'esgotin els aliments a triar. En el recompte guanyarà qui hagi fet una compra més justa, ecològica, saludable i solidària possible. Ho sabrem sumant les característiques en color verd, groc i vermell -de major i menor puntuació- de les cartes dels aliments.

Per cert, per què vau escollir un joc per donar a conèixer el projecte?

Des de l'Associació (des)vestint aliments volem explorar noves formes d'expressió i relació creativa que fomentin l'intercanvi d'experiències i coneixements al voltant d’un consum més sostenible i, en aquesta línia, la dinàmica del joc ens semblava un bon recurs.

En concret, què preteneu amb aquesta iniciativa?

La voluntat és oferir una eina que ajudi a sensibilitzar sobre els valors d'un consum de proximitat, conscienciant dels beneficis tant socials com econòmics.

Perquè hi pot jugar gent de totes les edats...

I tant! ‘El joc de (des)vestint aliments’ es presenta com un espai de trobada intergeneracional, que convida a professors/es, pares i mares, avis i àvies -i a tothom qui ho vulgui!- a jugar.

Anant una mica més enllà, en quina mesura considereu que aquest joc pot esdevenir una eina de transformació social?

Des del moment en què el joc fa visible la traçabilitat dels aliments, les persones, el model de consum existent i promou una reflexió individual i col·lectiva al voltant d’aquesta activitat i els valors vinculants, considerem que és una eina “cap a” la transformació social. Sens dubte, es tracta d’un mecanisme per apoderar-nos com a consumidors i consumidores.

Parlant d’això, creus que les persones cada cop estan més conscienciades per saber d’on venen els aliments que compren?

Potser hi ha una part important de la societat que ha pres consciència sobre la procedència, potser actuen en conseqüència o no veuen la diferència, només la distància, entre comprar un pebrot del Prat a un italià. Cal aplicar una visió holística des de l'àmbit de l'agroalimentació. Cal fer una (altra) revolució.

Aquesta i et deixo. Què li diries a una persona per convèncer-la d’adquirir ‘El joc de (des)vestint aliments’?

Que amb el joc podràs gaudir d'una bona estona, explorar els diferents vestits que l'aparença dels aliments amaga, i (re)conèixer l’impacte vinculat a cada decisió de consum. Si vols aconseguir-ho, només has d’escriure’ns a hola@desvestintaliments.cat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari