En marxa una acció d’emergència per lluitar contra l’Ebola al Congo
Comparteix
ACP durà a terme en els propers mesos un projecte de sensibilització en aquest territori on l’Ebola ha estat declarada el mes de juliol per l’OMS com una ‘emergència de salut pública internacional’.
L’Associació Catalana per la Pau (ACP) acaba d’engegar un projecte d’emergència amb l’objectiu de contribuir a prevenir i a lluitar contra l’Ebola a la regió de Kivu Nord (Republica Democràtica del Congo).
Es durà a terme en els propers mesos a les ciutats de Beni i Butembo en coordinació amb l’entitat local Etoile du Sud i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
L’objectiu principal de l’acció és aconseguir la implicació de la població en la lluita contra l’epidèmia, mitjançant el reforç de les organitzacions de base pel dret a la salut dels barris, pobles i comunitats en què s’intervindrà. Inicialment, ACP identificarà les persones líder i significatives de cada comunitat per formar-les i sensibilitzar-les sobre les característiques de la malaltia i les mesures preventives que hi ha.
La idea és que contribueixin a estendre aquests coneixements entre la resta de població i a facilitar el treball del personal humanitari i sanitari. En aquest sentit, l'entitat vol reforçar el vincle d’aquests professionals amb la població local a partir d’una doble direcció: d’una banda, la població entendrà millor la seva feina i el perquè de la seva presència al territori.
De l’altra, el personal humanitari i sanitari coneixerà les característiques de la població específica a la qual s’adreça i podrà adequar la seva intervenció a les necessitats reals, en funció dels paràmetres socials i culturals de cada lloc.
El projecte també preveu la creació de comitès d’alerta primerenca i acció preventiva immediata quan es presenti algun cas sospitós del virus.
Emergència de salut pública internacional
El passat mes de juliol, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) declarava el brot d’Ebola a la República Democràtica del Congo com una ‘emergència de salut pública internacional’.
Segons les últimes dades del Ministeri de Salut congolès, fins aquesta data, s’havien detectat un total de 2.512 casos (2.418 confirmats i 94 probables) i 1.676 persones mortes a causa del virus. Amb aquestes xifres, tots els organismes nacionals i internacionals coincideixen a considerar-lo el pitjor brot d’ebola que ha patit la RD Congo i el segon més important a nivell mundial, després del que va afectar 18.000 persones a l’Àfrica de l’Oest l’any 2014.
A la regió de Kivu Nord, l’epidèmia es va declarar fa un any i des de llavors la malaltia no ha deixat d’estendre’s per la zona. Si a això hi sumem les dificultats de les comunicacions terrestres i l’aïllament de moltes comunitats, el resultat és que el personal sanitari ho té molt complicat per accedir a la població i realitzar la seva feina.
La informació, la clau per a la prevenció
El nucli principal del projecte se sustenta sobre la feina de sensibilització i formació. En una primera fase, es preveu arribar a una població de 5.000 escolars, 3.000 dones i 160 líders comunitaris.
En una segona fase, amb la creació i posada en marxa d’una clínica d’atenció sanitària, s’ampliarà considerablement l’abast de les persones beneficiàries.
Afegeix un nou comentari