Àmbit de la notícia
Social

Amèlia Clara: "Cal conscienciar de la necessitat de minimitzar despeses i millorar hàbits de consum"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Amelia Clara, Presidenta de Femarec
  • Persones treballadores del Centre Especial de Treball a la cinta de triatge de la secció de Gestió de Residus
    Persones treballadores del Centre Especial de Treball a la cinta de triatge de la secció de Gestió de Residus
  • L’Hortet de l’Espai Femarec, gestionat per persones usuàries del Servei Prelaboral i el Servei d’Integració Sociolaboral
    L’Hortet de l’Espai Femarec, gestionat per persones usuàries del Servei Prelaboral i el Servei d’Integració Sociolaboral
  • Façana verda a l’Espai Femarec
    Façana verda a l’Espai Femarec
  • Etiqueta ECO dels nostres vehicles
    Etiqueta ECO dels nostres vehicles
  • Plaques solars de l’Espai Femarec
    Plaques solars de l’Espai Femarec

Hem entrevistat a la presidenta de Femarec sobre reduir, reciclar i reutilitzar i sobre Covid-19.

Quin és el posicionament de Femarec com a entitat?

Femarec des de sempre ha vinculat la tasca d’inclusió social, laboral i cultural de col·lectius en risc d’exclusió amb la cura del medi ambient entenent que, a més d’ésser perfectament compatibles, un projecte és més beneficiós per a la col·lectivitat si resol alhora més d’una problemàtica.

Som pioners en el disseny de projectes d’inserció laboral dirigits a persones amb discapacitat intel·lectual i especials dificultats, dins l’àmbit de la gestió i la recollida selectiva de residus.

Vau aturar l'activitat durant el confinament?

No. La nostra planta de recollida selectiva, considerada un servei essencial, va haver de continuar la seva activitat. Alhora que vam mantenir aquesta activitat productiva, vam prioritzar amb èxit la protecció de les persones amb discapacitat que treballen a Femarec, enviant-les a casa i gestionant la seva baixa laboral preventiva per tal que poguessin seguir cobrant el seu salari.

Amb quines problemàtiques us heu trobat a causa de la Covid-19?

La crisi ha afectat l’activitat de la nostra entitat però no l’ha aturat. L’hem adaptat al confinament i a l’estat d’alarma reduint-ne el volum, limitant les accions presencials i implementant mesures especials de seguretat, seguint en tot moment la normativa i legislació de l’Administració competent.

L’eclosió de la pandèmia ha condicionat molt la nostra tasca productiva. El fet de treballar amb materials susceptibles d’estar contaminats ens ha obligat a adquirir i familiaritzar-nos en molt poc temps amb uns estrictes protocols de seguretat i elements de protecció imprescindibles per poder desenvolupar-la amb el mínim de riscos possible.

Com us vau reinventar durant els primers mesos de la pandèmia per continuar amb la vostra tasca?

Vam haver d'adaptar en poc temps la majoria dels llocs de treball presencials al teletreball i redissenyant la formació i l’atenció social en format virtual.

Vam desenvolupar en un temps rècord un espai virtual per tal de seguir oferint serveis d’atenció i orientació cap aquests col·lectius en situació de vulnerabilitat molt vinculats al nostre recurs, a qui cal un seguiment periòdic per mantenir-se estables i acompanyats.

Com veieu que la Covid-19 pot suposar una millora respecte la realitat abans del confinament?

Aquesta situació insòlita i inesperada ens ha agafat desprevingudes i ha provocat molta incertesa i preocupació. Però també ha fet aflorar la nostra part més positiva i creativa amb sinergies que ens han permès superar els moments més crítics. L’esclat de la pandèmia i el confinament han evidenciat i agreujat la problemàtica de l’escletxa digital.

Volem que les persones puguin desenvolupar les competències TIC a la seva vida quotidiana i les puguin aplicar en els àmbits que formen part del procés d’emancipació. A més, les TAC faciliten el desenvolupament de competències transversals com el treball en equip, la capacitat crítica, la disposició a l’aprenentatge, la gestió de l’estrès, les habilitats comunicatives, aprendre a aprendre, l’organització i la planificació.

Quines oportunitats poden sorgir a causa de la Covid-19 per millorar la realitat respecte a com vivíem abans del confinament?

Hem d’aprendre de com les TIC i les TAC ens han mostrat que tenim de transformar-nos per treballar conjuntament pel benestar de totes les persones que fem Femarec. Cal que en fem una oportunitat. Altrament, la resistència per si sola no és cap solució.

Noves formes de treballar, l’expansió de les plataformes d’atenció i aprenentatge virtual i, per damunt de tot, la constatació del valor dels productes propers i dels serveis d’atenció a les persones. Femarec aposta fermament per l'economia circular i la sostenibilitat en les seves actuacions, vinculant la producció amb el benestar de la comunitat.

En quin projecte sobre reutilitzar, reciclar i reduir treballeu actualment a Femarec?

A l'entitat portem trenta anys treballant per la cura del medi ambient, oferint diversos serveis com la recollida selectivai gestió de residus, la recuperació i reparació de màquines i dispositius varis i la confecció de productes propis com regals solidaris i bouquets per a nadons.

Aquests projectes s’alineen amb la regla de les 5R de l’ecologia: reduir, reparar, recuperar, reutilitzar i reciclar en què oferim a més de 1.500 empreses un total de 12 serveis industrials. Tota l’actuació de Femarec gira entorn a la sostenibilitat i l’economia circular.

En què consisteix el projecte de gestió de residus?

Som centre autoritzat per la gestió de residus perillosos com envasos contaminants, pots de pintura i de neteja o medicaments caducats. Classifiquem i gestionem residus afavorint la sostenibilitat del medi ambient amb el seu reciclatge o, quan no és possible, amb la seva adequada eliminació.

Treballem per oferir les màximes garanties de qualitat d’acord amb la normativa ambiental vigent. Els residus que més gestionem són paper, cartró, ferralla, fusta, vidre, plàstic o tòner. Anualment gestionem al voltant de 3.000tones a més de 800 empreses. A més, oferim una àmplia gamma de papereres i contenidors per tal d’ajustar-nos a les seves necessitats d’emmagatzematge.

Com treballeu per la recuperació i reutilització de dispositius?

Recuperem i reparem màquines i dispositius per a la seva reutilització com màquines d’auto venda, fonts d’aigua, cafeteres professionals, manoreductors, capçals i moto agitadors per al subministrament de begudes gasificades com la cervesa de barril a tot el territori espanyol.

Tenim l’únic taller de Nespresso al món que és un Centre Especial de Treball. Recuperem i reparem més de 2.700 cafeteres a l'any. Treballem per la Damm allargant la vida dels elements que composen un barril dispensador de cervesa. Al nostre centre vam començar a reparar-los i restaurar-los íntegrament deixant-los com nous. Restaurem al voltant de 25.000 unitats a l'any.

Algun projecte més que vulguis destacar?

Sí. Dos projectes que es fonamenten en la lògica de l’economia circular cercant generar menys residus a base d’utilitzar-ne més. Oferim un servei comunitari gratuït de préstec de vaixella a totes les entitats i associacions de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, proveint materials i netejant-los després del seu ús per a la seva reutilització.

També treballem en el projecte la 'Biblioteca de les coses' de Sant Andreu. Consisteix en un servei de préstec de petits electrodomèstics, eines i elements de la llar, a disposició de qui ho necessiti. Recuperem coses que serien residu per a la seva reutilització comunitària. En fem manteniment i les reparacions necessàries i les posem a disposició de la comunitat.

Com contribueix a millorar el món el vostre compromís social i mediambiental?

Femarec és una entitat adherida des de l’any 2008 al Compromís Ciutadà per a la Sostenibilitat-Agenda 21 de Barcelona i el nostre Centre Especial de Treball està especialitzat en tasques de cura mediambiental com la recollida, gestió i reciclatge de residus i en la recuperació i reparació de dispositius i maquinària industrial.

Ens alineem amb els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030, que pretenen posar fi a la pobresa, reduir la desigualtat, protegir el nostre planeta, vetllar per la salut i el benestar de les persones i per la igualtat de gènere, fomentar l’energia assequible i no contaminant, propiciar el treball decent i creixement econòmic i apostar per ciutats i comunitats sostenibles.

De què creus que cal conscienciar de manera global a la societat?

Cal conscienciar de la necessitat de minimitzar despeses i millorar hàbits de consum. Reduir la utilització del paper implementant l’ús de les noves tecnologies i dels suports digitals a les activitats d’aprenentatge.

Potenciar un model de mobilitat que redueixi el consum d’energia i els nivells de contaminació, fomentant la utilització de la xarxa pública de transport metropolità i afavorint la mobilitat a peu o la utilització del transport no contaminant. Informar les persones de les polítiques d’estalvi energètic que duem a terme a Femarec per tal de tenir cura del medi ambient.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari