Àmbit
Jurídic

Anàlisi de les bases del Pacte per a la lluita contra la pobresa (I)

Autor/a
Mireya Ponce Sastre

El Govern de la Generalitat ha presentat el document de bases del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya, on es fixen els eixos principals per a la lluita contra la pobresa i es defineixen les línies d’actuació futures.

Amb l’objectiu de combatre els efectes de la crisi en el benestar de les persones i de lluitar contra l’augment de la pobresa, el Govern vol impulsar el Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya.

El Pacte contra la pobresa vol ser un full de ruta per prevenir l’exclusió social a Catalunya, treballar per solucionar les situacions ja existents i garantir la millora de les persones més desfavorides i el benestar social de la societat catalana.

Índex

Necessitat del Pacte per la Lluita contra la Pobresa

L’estudi per establir les bases del document pel Pacte per a la lluita contra la pobresa afirma que la nostra societat actual és més rica però existeixen més desigualtats.

Els motius principals d’aquestes desigualtats són els processos profunds de canvi  social i de la crisi econòmica actual. Aquest dos factors han estat els detonants perquè tant els perfils socials, com els límits de la vulnerabilitat i l’exclusió social,  canviïn.

Tot i així la pobresa no es pot entendre o mesurar exclusivament des d'un punt de vista econòmic o material. Pobresa social engloba molt més són: les desigualtats en la distribució d’oportunitats i recursos.

Actualment Pobresa és la manca d’oportunitats, l’aïllament social, i la dificultat per gaudir de béns immaterials com ara el benestar personal.

La lluita contra la pobresa ha estat, doncs, una prioritat per a la Generalitat. Per això  des del Departament de Benestar i Famíliar es vol refermar el comprimís del Govern en la lluita contra la pobresa amb mecanismes de prevenció i d’actuació immediata en els casos de risc d’exclusió social.

Des del Govern de la Generalitat es considera necessària un actuació immediata, fixar les accions a emprendre, però sobretot cal garantir i harmonitzar els serveis i prestacions existents, així com agilitzar-ne i facilitar-ne l’accés .

Per això és prioritari garantir una actuació conjunta de les administracions, grups parlamentaris, societat civil, tercer sector social i tots aquells agents socials implicats, per tal de crear estratègies preventives que promoguin la dignitat de la persona i la seva autonomiaa mig i llarg termini.

Gràfica de taxa de risc a la pobresa a Catalunya

Marc històric, actuacions des de la Generalitat per a la lluita contra la pobresa

Del procés d’elaboració del pacte per a la lluita contra la pobresa es diferencien tres etapes: la consultiva, la participativa i la negociadora. És especialment important la  participació de tots els agents implicats en el procés, com és el cas de les entitats del tercers sector social, per tal de garantir un procediment basat en el diàleg i el consens.

Tot i això, per tal d’orientar adequadament les línies d’intervenció en matèria d’inclusió social i lluita contra la pobresa, cal conèixer les diferents actuacions i polítiques públiques que s’han de desenvolupar en el marc de l'Estratègia Europa 2020.

Així els objectius en matèria d’inclusió que s’han fixat a nivell europeu fins el 2020 són:

  • Aconseguir que el 75% de la població amb edats compreses entre els 20 i els 64 anys, estigui ocupada.
  • Destinar el 3% del PIBde la Unió Europea en R+D.
  • Disminuir el percentatge d’abandonament escolaren un 10% i aconseguir que un 40% dels joves tinguin estudis superiors complerts.
  • Reduir el risc de pobresaen 20 milions de persones menys


En concret la política d’inclusió social a Catalunya comença a l’any 1990 amb el Programa integral de la renda mínim d’inserció (PIRMI).

L'any 1992 es revisa aquest programa i des del Parlament de Catalunya es decreta la necessitat d’elaborar el Pla integral de lluita contra la pobresa i l’exclusió social, pels anys 1995-2000.

L'any 2003 es crea un nou organisme, la Comissió Rectora que reconverteix l’anterior Pla, en el nou Pla per a la inclusió i la cohesió social a Catalunya pels anys 2006-2009.

Finalment s’ha elaborar el Pla d’acció per a la inclusió i cohesió social a Catalunya 2010-2013, per tal d’aplicar les directrius i recomanacions europees en matèria d’inclusió social.

Marc Conceptual

Amb l’objectiu de combatre els efectes que la crisi econòmica actual està tenint en el benestar de les persones i de lluitar contra l’augment de la pobresa a la societat catalana, el Govern de la Generalitat es vol impulsar el Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya.

El Pacte ha de ser el resultat d’un estudi rigorós de la situació i de les necessitats socials actuals i futures. Per arribar a les conclusions definitives es pren  com a  punt de partida el Document de propostes per a la lluita contra la pobresa i per a la inclusió social a Catalunya.

Aquest Document de bases per al Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya ha estat elaborat per un grup de treball  integrat per entitats del tercer sector social, entitat municipals, col·legis professionals i personal tècnic de la Generalitat.

En el Document de bases s’estableixen doncs les propostes d’actuació que aborden les problemàtiques actuals d’exclusió social, es detecten  les causes que afavoreixen les desigualtats i la pobresa i es fixen les línies per tal de combatre-la.

A més a més, el Document de bases del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya, serveix per establir unes definicions unitàries de conceptes tant amplis com:

  • Pobresa:és la manca de recursos per satisfer necessitats bàsiques que influeixen en la vida de els persones. És una valoració econòmica i material però també d’implicacions socials.
  • Exclusió social:No es tractat d’una definició econòmica sinó en funció del tipus  de participació que una persona pot tenir en la societat. L’exclusió social és una manca d’integració o participació de la persona en els diversos àmbits de la societat, tenint en compte si es tenen les mateixes possibilitats d’exercir els drets socials de la majoria.
  • Vulnerabilitat: Es tracta d’un concepte a cavall entre el que és integració i exclusió social. Una persona socialment vulnerable, es aquella que es troba en una situació de risc que pot desencadenar en una situació d’exclusió social.
  • Inclusió social: és el procés que assegura que totes les persones tenen les oportunitats i els recursos necessaris per participar plenament en la vida econòmica i social i per gaudir de unes condicions de vida normals.

Fonaments i principis del pacte per a la lluita contra la pobresa

En l’elaboració del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya, s’ha de tenir en compte 4 fonaments bàsics:

  • Transversalitat: s’ha de tenir en compte l’origen multifactorial de la pobresa, per tant s’ha de tractar des de un punt de vista transversal.
  • Territorialitat: cal adaptar les mesures a aplicar tenint en compte la diversitat territorial de Catalunya
  • Temporalitat: és necessari establir criteris que permetin donar solucions ala realitat canviant actual però que puguin adaptar-se a les necessitats futures.
  • Participació: es necessària la implicació de tots els agents en l’elaboració del Pacte per tal d’establir de manera conjunta les línies estratègiques d’actuació.
     

Els principis del Pacte són:

  • La proximitat: la lluita contra la pobresa i l’exclusió social es fa des de les situacions més properes. Les administracions locals han de garantir el benestar dels seus ciutadans.
  • La transversalitat: l’origen de la pobresa i de l’exclusió social és divers, intervenen molts factors, per això és necessari donar als professionals uns espais de treball transversals.
  • La coresponsabilitat, participació i el treball en xarxa: les administracions han de garantir a la població uns espais de participació, per tal de definir de manera conjunta les accions que afectaran a les polítiques socials, la ciutadania i el benestar de les persones.
  • La dignitat al llarg de la vida i l’autonomia personal:Cal establir unes polítiques de protecció social justes i reals. S’han de garantir unes prestacions que permetin que les persones afectades puguin disposar d’uns ingressos mínims per tal de tenir garantida una subsistència digna.
  • L’empoderament: cal activar les capacitats de les persones, per tal de generar oportunitats d’èxit.
  • La inversió social: Es parteix del tercer sector social, com amitja per fomentar ocupació i dinamitzar el treball a partir de l’economia social i solidària.
  • La innovació social: és necessari la creació de projectes innovadors, posant en comú experiències, necessitats i recursos afavorint el treball en xarxa.


El document de bases també estableix els eixos per a la lluita contra la pobresa, al mateix temps que defineix quines han de ser les línies estratègiques que s'han de seguir. En total, el document fixa 8 eixos principals:

  • Cobertura de necessitats bàsiques d'alimentació
  • Salut
  • Habitatge
  • Formació
  • Ocupació
  • Econòmic
  • Relacional
  • Pobresa infantil

 

Comparteix i difon