Xarxes socials no tan utilitzades que s’han de tenir en compte
Comparteix
A part de Facebook, Twitter i Instagram, també hi han altres xarxes socials que són interessants de ser-hi presents. Algunes xarxes socials, han sorgit fa ben poquet o s’han popularitzat fa molt poc.
D’ençà que van aparèixer, cada any han anat apareixent xarxes socials. Algunes s’han quedat per sempre i altres han plegat. Tothom recorda les aparicions estel·lars de Panoramio, Google + i Foursquare. Ara mateix, aquestes tres xarxes socials, o bé han estat comprades i reformades, o bé han tancat veles.
Però més enllà de la santíssima trinitat de les xarxes socials, és a dir Facebook, Twitter i Instagram, també n’hi han d’altres que cal tenir en compte. Linkedin és molt interessant en l’àmbit professional, Snapchat pot ser interessant si el públic objectiu és americà i Youtube s’ha de tenir en compte si es genera molt contingut audiovisual.
En els últims mesos, han sorgit algunes xarxes socials que poden ser molt interessants. Algunes ja fa alguns anys que estan creades, i d’altres s’han popularitzat molt. Són xarxes socials que s’han creat de zero, s’han reformulat i ofereixen quelcom diferent de les més utilitzades.
A continuació us detallem algunes d’aquestes xarxes socials que crèiem que poden ser interessants que dóneu un cop d’ull. Tant sigui per provar-les com per introduir-les en la vostra estratègia comunicativa.
Mastodon
De Mastodon ja n’hem parlat a Xarxanet. Però créiem que cal incidir molt en aquesta xarxa social descentralitzada.
Va néixer el 2016 i es caracteritza per ser una xarxa social descentralitzada, que no hi ha publicitat, federada a altres xarxes socials i que utilitza sales de conversa. És una barreja entre les clàssiques sales de xat i Twitter.
La característica més interessant és la possibilitat que aquesta xarxa social pugui federar-se a altres xarxes socials. Això significa que des de Mastodon, es podria notificar a un usuari o una usuària d’una xarxa social federada. Sens dubte, és una característica tecnològica molt important a tenir en compte, ja que no hi ha cap xarxa social comercial que això ho faci.
Sembla que el rebombori que va tenir Mastodon a final de l’any 2019, s’ha calmat una mica. Tanmateix, és una xarxa social que les entitats haurien de tenir, pel simple fet que Mastodon és programari lliure.
WT Social
Publicada la tardor del 2019, és la xarxa social idealitzada per Jimmy Wales, cofundador de la Wikipedia. És una xarxa social pensada perquè les notícies que hi circulin, puguin ser ampliades per la mateixa comunitat.
Wt social és una línia de temps on qualsevol usuari o usuària pot publicar un contingut similar al d’una entrada de blog. Aquest contingut pot contenir text, multimèdia, enllaços, etc. Un cop publicat, el contingut apareix en una línia de temps i la resta d’usuaris i usuàries, el poden comentar, compartir o, atenció, editar! En el cas que s’editi, la persona que ha escrit el contingut original, rebrà un avís.
També existeixen subwikis dedicades a temes concrets. En aquestes subwikis, els membres poden compartir informacions, i la resta poden comentar-les i editar-les. Als perfils des de les persones usuàries apareix de quines subwikis formen part.
Està pensada per lluitar contra les notícies falses que van aparèixer a altres xarxes socials, i que han facilitat l’arribada al poder de molts líders polítics que han fet campanyes publicitàries desinformatives. De moment, ja hi ha gairebé 200.000 persones usuàries.
Tik Tok
Últimament Tik Tok està en boca de moltíssima gent. I no és per menys, perquè és una xarxa social que és molt utilitzada. Tik Tok és una xarxa social on la gent pot publicar vídeos de fins a 60 segons de durada. A aquests vídeos se’ls pot afegir una cançó i múltiples efectes.
A diferència d’Instagram Stories, Facebook Stories o Snapchat, els vídeos de Tik Tok no desapareixen i sempre es poden tornar a visualitzar al perfil de l’usuari o usuària. També van apareixent al fil de vídeos de les persones que seguiu. També s’hi poden afegir moltes etiquetes.
Tik Tok es caracteritza per fer vídeos molt creatius i sorprenents. És una xarxa social molt utilitzada per la gent jove, ja que els vídeos poden ser molt creatius, divertits i sorprenents. Però com va passar amb Instagram, que també era una xarxa social utilitzada per gent jove, també pot convertir-se en una xarxa social utilitzada per altres sectors de la població.
En aquest cas, ja hi ha algunes ONG que han començat a obrir els seus canals de Tik Tok i han començat a publicar-hi contingut. Aquestes ONG són Oxfam i Greenpeace.
Google Maps
L’experiència que té Google amb les xarxes socials no és que sigui molt positiva. Fa poc, va decidir tancar Google+, una de les xarxes socials que gairebé va arribar a ocupar la tercera posició de la santíssima trinitat del socialmedia.
Tanmateix, sembla que Google ha decidit incorporar certs aspectes de xarxes socials en algunes de les seves eines i aplicacions. Una d’aquestes eines que han socialitzat, és Google Maps. A Google Maps, a part de cercar-hi adreces o edificis, també pots desar-hi ressenyes de negocis o entitats sense ànim de lucre.
Si deixes moltes ressenyes, et pots convertir en un guia local, que és com un certificat de Google Maps que certifica que coneixes molts llocs propers. Ara, a més a més, també pots començar a seguir altres perfils de persones usuàries de Google Maps.
Sens dubte, és interessant poder estar present a Google Maps i poder contestar les ressenyes que les persones usuàries d’aquesta xarxa social, deixen a la seu de la vostra entitat.