Àmbit de la notícia
Comunitari

Una formació vivencial per forjar els lideratges del futur als barris de Barcelona

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • El programa 'Nous lideratges als barris' és un programa de formació vivencial per a joves de barris vulnerables.
    El programa 'Nous lideratges als barris' és un programa de formació vivencial per a joves de barris vulnerables. Font: Nous lideratges als barris.
  • El programa es desenvolupa en tres caps de setmana intensius i combina diversos ingredients formatius.
    El programa es desenvolupa en tres caps de setmana intensius i combina diversos ingredients formatius. Font: Nous lideratges als barris.
  • La iniciativa promou l'apoderament de les joves perquè es reconeguin com a agents de transformació social.
    La iniciativa promou l'apoderament de les joves perquè es reconeguin com a agents de transformació social. Font: Nous lideratges als barris.

El programa ‘Nous lideratges als barris’ proposa una formació vivencial a jovent dels barris més vulnerables de la ciutat per potenciar el seu rol com a agents de transformació social.

En Youssef Sultan té trenta-cinc anys i sempre ha estat vinculat al barri barceloní de la Trinitat Vella. Des dels quinze hi ha treballat com a educador, ajudant el jovent amb els estudis i la integració social a través d’activitats de lleure i esportives, entre moltes altres coses. Avui, és director al Centre Cívic del barri i un dels impulsors de Reflexes, una cooperativa d’iniciativa social que ofereix serveis socioeducatius per al jovent des d’una visió integral. 

El 2018, el Youssef va ser un dels joves que va formar part de la primera edició del programa ‘Nous lideratges als barris’, un programa de formació vivencial i empoderadora per a joves. Confessa que, en un primer moment, quan va rebre la convocatòria ho va veure “com una cosa una mica estranya, perquè semblava una oferta de feina, però no ho era”. Malgrat els dubtes inicials, s’hi va apuntar perquè “no hi tenia res a perdre” i de seguida va veure que no s’havia equivocat: “Va ser una connexió pura des del minut zero”, expressa a Xarxanet.

Una iniciativa que s’emmarca en el Pla de Barris

‘Nous lideratges als barris’ és un programa impulsat pel Pla de Barris i l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) que s’adreça a joves d’entre vint i trenta anys dels setze barris en què incideix el Pla de Barris, la iniciativa municipal que cerca revertir les desigualtats en diversos àmbits de la ciutat. La idea és que les participants puguin contribuir millor a construir teixit social i a ser promotors de propostes col·lectives als seus barris i al conjunt de la ciutat. 

“L’objectiu central és que les joves s’empoderin i puguin reconèixer-se a elles mateixes com a agents de transformació social amb capacitat per impulsar canvis en els seus barris”, detalla la Cira Piquer, referent de participació de foment de ciutat/Pla de Barris, en conversa amb Xarxanet. 

El programa va sorgir arran de diverses recerques impulsades per l’IGOP, com ‘Barris i Crisi’, que fan palès que en territoris amb elevats indicadors de vulnerabilitat i complexitats socioeconòmiques és més difícil identificar nous actius comunitaris i articular iniciatives impulsades per la mateixa població. Sovint, la situació social, laboral i econòmica que s’hi viu no facilita el desplegament del potencial de les persones amb idees, il·lusió i empenta del barri, expliquen els impulsors del programa.

Per capgirar aquesta situació, la iniciativa proposa a les joves una formació vivencial gratuïta que s’imparteix al llarg de tres caps de setmana intensius, en què treballen aspectes de desenvolupament comunitari, coneixement i comprensió de l’entorn sociopolític, per tal de generar un procés de capacitació i apoderament en les participants. “La formació s’aborda des de moltes mirades, perspectives i àmbits: gènere, habitatge, educació, salut i medi ambient, entre altres, per oferir una visió completa i entendre millor la realitat que els envolta”, suma Piquer.

Per a cada edició se seleccionen una quinzena de joves provinents de diferents barris i àmbits per tal de formar un grup divers i heterogeni. “La idea és reunir una diversitat de perfils a tots els nivells, tant de gènere com pel que fa a contextos culturals i socioeconòmics, perquè al propi grup es generin estímuls i relacions enriquidores”, apunta la Cira Piquer.

Alhora, es busca que siguin persones actives socialment, amb un tarannà comunitari, il·lusionades i motivades per sumar i comprometre’s a participar en tot el procés formatiu i a fer un retorn a la comunitat i al barri

Un itinerari que combina diversos ingredients formatius

Així, durant tres caps de setmana, es proposa a les participants diverses activitats, com la visita a projectes i experiències d’iniciativa comunitària de diferents àmbits perquè puguin incorporar reflexions, coneguin de primera mà els impulsors d’aquestes iniciatives i aprenguin a partir de l’intercanvi d’experiències de qualitat que podran aplicar a nivell personal.

Com a exemple, en edicions passades les joves es van apropar al projecte comunitari del Rec Comtal, que té per objectiu promoure activitats al voltant del canal mil·lenari, de la mà de l’Associació de Veïns Can Sant Joan. També van visitar entitats de rellevància social com la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH), entre altres.

Igualment, per aprofundir en la promoció d’una mirada crítica de la pròpia realitat i de les accions que s’emprenen, al llarg de la formació es programen entrevistes a persones rellevants de diversos camps de l’activitat social, política, tècnica o comunitària que serveixen per generar reflexió crítica entre el jovent, trencar estereotips i rebatre tòpics. En programes anteriors, les usuàries han tingut l’ocasió d’entrevistar-se de manera privada amb personalitats com l'alcaldessa Ada Colau, el periodista David Fernàndez o l’economista Antón Costas.

A banda, a partir de les experiències viscudes durant la formació, es fomenten moments de debat i reflexió que funcionen com a espais de construcció col·lectiva i es promouen moments de convivència amb el propòsit de crear xarxa, reforçar els vincles, la complicitat i la cohesió entre les membres del grup.

“Un dels aspectes que més vaig valorar del programa són les experiències amb el grup, de fet, en tres caps de setmana vam aconseguir teixir una xarxa molt potent entre persones similars i connectades que avui, cinc anys després, continua vigent”, assegura el Youssef, que va participar en la primera edició.

En aquest sentit, un dels aspectes en què es posa més atenció és l’autogestió del grup com a estratègia per reforçar l’aprenentatge en el treball en equip i la presa de consciència de les relacions d’interdependència entre grups. Es tracta, doncs, d’incidir en aquesta part més invisible, però imprescindible a l’hora de bastir qualsevol projecte col·lectiu, com són les relacions, les emocions, els lideratges, la comunicació i els conflictes, entre altres.

L’experiència vivencial, al centre

Un dels eixos vertebradors del programa ‘Nous lideratges als barris’ és que es tracta d’una formació que potencia molt la part vivencial. “És una de les claus del programa, no és una formació en què les participants arriben allà i reben unes classes i uns continguts teòrics, al contrari, el centre de l’experiència és la vivència”, assevera la Cira Piquer. 

Precisament, per potenciar aquest vessant, també es preveu realitzar una experiència vital significativa, és a dir, una activitat amb especial significació per consolidar la idea de vivència única i experiència del grup. A tall d’exemple, en edicions anteriors s’ha dut a terme una sortida en vaixell pel litoral barceloní amb aquest propòsit.  

“Hi ha persones –no totes, és clar– que després de participar al programa han fet un pas endavant”, assenyala la referent de participació de foment de ciutat/Pla de Barris. Aquesta és una de les raons de ser de la iniciativa, que les joves adquireixin les eines i trobin l’empenta per liderar propostes col·lectives i projecte al seu barri o comunitat. Des del programa s’acompanya aquest procés i s’ofereix suport i tutorització per tal que ho facin realitat.

A mesura que passa el temps, el Youssef assegura que està més content d’haver participat a ‘Nous lideratges als barris’ i està content el programa continuï en marxa. “Més que una formació, per a mi va ser una transformació que m’ha servit en molts aspectes de la meva vida”, i rebla: “humilment, sento que començo a ser aquella persona que els nous lideratges venen a veure”.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari