El racisme i la xenofòbia són les principals causes de discriminació a la ciutat de Barcelona
Comparteix
L’Ajuntament presenta l’Informe de les Discriminacions de Barcelona 2021.
L’Ajuntament de Barcelona ha publicat per quart any consecutiu l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions 2021. Aquest document mostra la feina i les dades recollides per l’Oficina per la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb vint-i-dues entitats socials de la ciutat agrupades a la Taula d’Entitats amb Servei d’Atenció a Víctimes de Discriminació (SAVD).
Aquest informe es realitza combinant dades de l’OND, de la Taula SAVD i altres informes i recursos que permeten tenir un coneixement més ampli de les discriminacions a la ciutat. Per aquest document s’ha consultat l’Enquesta de Relacions Veïnals i Convivència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, un estudi dut a terme de manera aleatòria a 4.043 persones que viuen a la ciutat per conèixer les seves percepcions i vivències de les discriminacions a la ciutat de Barcelona.
Increment de la discriminació a Barcelona
El document mostra que durant el 2021 es van registrar 504 situacions de discriminació a Barcelona, un 16% més que l’any 2020. Les persones particulars són el principal agent discriminador a la ciutat. Per aquest motiu, l’Administració pública està prioritzant les actuacions en l’àmbit socioeducatiu i els processos de mediació per a la resolució de conflictes.
Racisme immobiliari
El racisme i la xenofòbia han estat les causes principals de discriminació a la ciutat de Barcelona. Aquestes causes s’accentuen amb altres discriminacions, especialment l’LGTBI-fòbia, la islamofòbia i l’aporofòbia. Aquesta discriminació es veu d’una manera especialment greu en l’accés a l’habitatge.
L’Ajuntament, al darrer any, va publicar un estudi sobre racisme immobiliari que demostra que, davant una petició explícita, el 86% dels i les agents immobiliàries exclouen les persones per motius racistes o xenòfobs com a llogateres d’un immoble.
L'informe de l'Observatori de les #DiscriminacionsBCN 2021 ha triat com a tema monogràfic l'habitatge.
S'han detectat els principals reptes i les accions necessàries perquè tothom pugui tenir garantit el dret a l'habitatge.
https://t.co/01gu0JhEEv pic.twitter.com/AYhA53u3mY— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) July 14, 2022
Aquesta activitat d’anàlisi i denúncia pública ha anat acompanyada d’una activitat sancionadora: el mateix any es va realitzar la primera sanció directa per discriminació en l’accés a l’habitatge per raó d’origen de l’Estat espanyol. Una jutgessa de Barcelona va sancionar amb 90.001 euros un agent immobiliari per anunciar un pis de lloguer on s’incloïa com a requisit ser “persona espanyola”.
Afegeix un nou comentari