Àmbit de la notícia
Social

El cinquè 'Projecte Lliures' tria sis iniciatives col·lectives que cobreixen necessitats bàsiques

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • 'Projecte Lliures' busca cada any iniciatives comunitàries i aixecades des de la base per fer-les créixer.
    'Projecte Lliures' busca cada any iniciatives comunitàries i aixecades des de la base per fer-les créixer. Font: Projecte Lliures
  • Imatge d'arxiu del ‘Projecte Ambtu’, de les associacions Quilòmetre Zero i Grow Walking, que rebrà suport de 'Projecte Lliures'.
    Imatge d'arxiu del ‘Projecte Ambtu’, de les associacions Quilòmetre Zero i Grow Walking, que rebrà suport de 'Projecte Lliures'. Font: Quilòmetre Zero

Les Terres de l'Ebre, Manresa, el Pallars Jussà, Ponent i Barcelona són els indrets on s'acompanyaran projectes aquest any.

Un casal per teixir vincles comunitaris i fer formació a càrrec de la cooperativa Alba Jussà, a Tremp; un menjador comunitari de l'Ateneu Popular la Sèquia de Manresa i una cuina i un menjador comunitari al barri del Poblenou de Barcelona, coordinat per la Taula Eix Pere IV, són tres de les iniciatives que rebran acompanyament tècnic i econòmic del 'Projecte Lliures'. Són tres de les sis propostes seleccionades en la cinquena convocatòria de 'Projecte Lliures', impulsada per Coop57, Òmnium Cultural i les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS).

El resultat de la selecció s'ha fet públic ara i es presentarà en un acte a Barcelona el dia 11 de juliol a La Comunal de Sants.

Un punt mòbil d'assessorament laboral per als temporers agrícoles de Ponent, impulsat per l'Associació Fruita amb Justícia Social, i una mentoria social per acompanyar joves extutelats de les Terres de l'Ebre en el seu pas a la vida adulta, amb les associacions Quilòmetre Zero i Grow Walking són els altres dos projectes socials que s'incorporen a 'Lliures'.

Espais d'autoorganització

"No només s'hi oferirà assessorament, sinó que s'hi promouran espais d’autoorganització en la defensa dels seus drets”, apunta Llibert Reixach, de l'Associació Fruita amb Justícia Social. Mentre que Marina Claverías, de Quilòmetre Zero, avança: “Podrem reproduir a Tortosa la mentoria social per a jovent extutelat que tenim consolidada a Tarragona i que es va inspirar de l’experiència a Barcelona. És una mostra de l’èxit de la reproductibilitat de les respostes socials fetes des de l’arrelament territorial i els principis ètics”.

L'altra és la cooperativa Top Manta, la iniciativa d'autoocupació i d'activisme antiracista sorgida de l'autoorganització del col·lectiu de manters de Barcelona. En el cas de Top Manta, però, es tracta d'una proposta que ja va rebre suport l'any 2020 per fer obres d'adequació al taller i ara en rep per tirar endavant una nova línia de roba.

Seixanta-cinc iniciatives socials d'arreu del territori català s'han presentat a la convocatòria. Del tipus de propostes "se'n desprèn un augment de la urgència per cobrir les necessitats més bàsiques i, alhora, una tendència a allunyar-se de l'assistencialisme", indica una portaveu de 'Lliures'. Per donar-hi suport es valoren elements com ara que les persones que se'n beneficiïn hi estiguin implicades, que hi hagi autoorganització i també arrelament al lloc on es fa.

Aquestes sis iniciatives rebran l'acompanyament tècnic i econòmic de 'Lliures' al llarg d'un any. El pressupost és de 120.000 euros i són fons recollits d'aportacions de la societat civil. “Cada projecte ens ensenya alguna cosa. Ens reafirmem en la voluntat de continuar apostant pel model de 'Lliures' per anar donant resposta a les necessitats més bàsiques", resumeix Teresa Crespo, d'ECAS.

Els detalls sobre els projectes seleccionats i veure cap a on es volen encaminar es coneixeran el dimarts 11 de juliol a les 19 h, a l'espai cultural cooperatiu La Comunal del barri de Sants de Barcelona (carrer Riera d'Escuder, 38). Serà un acte obert a tothom -tot i que cal fer la inscripció- i conduït per la periodista de 'La Directa' Gemma Garcia Fàbrega. També es podrà veure l'evolució de projectes d'edicions anteriors i es podran comprar els seus productes, així com un monòleg de Març Llinàs i una sessió de música llatina de la mà de La Niña Mai.

Una cooperativa gastronòmica creada per persones migrants i racialitzades a Barcelona, deu grups de costura de diferents indrets de la ciutat de Barcelona contra l'exclusió laboral i un projecte pilot d'intervenció social a l'Hospitalet de Llobregat a través de les arts escèniques per evitar l'abandonament escolar de noies van ser algunes de les iniciatives seleccionades en l'edició del 2022.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari