Opinió

5 recomanacions sobre com piular des del Twitter de la nostra associació

Un munt de papers i un mòbil a sobre d'una taula

Aquesta xarxa social destaca per la seva senzillesa, immediatesa i síntesi i és freqüentment utilitzada per tot tipus d'entitats.

Sobre l'autor/a:
Roger Buch

Roger Buch

Politòleg. Professor de la Universitat Ramon Llull i consultor en participació i tercer sector a la Fundació Pere Tarrés.

Twitter és una de les xarxes socials més impactants. Diuen que hi abunden els politòlegs i els periodistes, però lluny d’una eina minoritària ha aconseguit una penetració social molt gran en els darrers anys. Té fama de ser niu de polèmiques i baralles, però el cert és que aquesta xarxa social que té per característiques la senzillesa, la immediatesa i la síntesi està sent molt ben aprofitada per entitats de tot tipus. Us proposo  5 recomanacions a l’hora de fer servir el compte de twitter de la vostra entitat:

No et dirigeixis al món mundial. No cal. Una entitat no ha de tenir twitter per adreçar-se al conjunt de la població sinó per adreçar-se al seu entorn. Al seu entorn actual i, amb una mica de sort, al seu possible entorn del futur... De fet, només seguiran el compte de twitter de l’entitat, si es fa bona feina, aquelles persones properes a l’entitat, bé perquè en formen part o en simpatitzen o bé perquè són afins a la causa o la temàtica de l’organització.

Es podria dir que només hi ha dos motius que justifiquin la no presència a twitter per part de les entitats. Un, és que sigueu una associació sense entorn i que les activitats que feu no calgui compartir-les amb ningú més. L’altre, és que la gran majoria de persones de l’associació o del seu entorn no utilitzin aquesta xarxa social. Per un tema generacional, més que no pas d’edat, twitter potser no és gaire útil per a entitats de gent gran, en les que, per exemple, si que triomfa el WhatsApp.

Decidiu què piuleu i cada quan piuleu. No cal que piuleu cada dia, ni cal que sigueu regulars. Ningú us hi obliga. Piuleu quan passin coses al voltant de l’entitat. És recomanable consensuar una mini estratègica per decidir què s’ha de piular i quan. Per exemple sempre podríem piular per convocar a les activitats o sempre per explicar les activitats una vegada fetes o sempre que iniciem algun projecte interessant. No cal fer un pla de xarxes socials ambiciós. Consensuant uns quants models de tweets per fer regularment potser ja n’hi pot haver prou.

Esprem les possibilitats de l’eina. Depèn de quin tipus d’associació sigueu podeu adaptar l’ús de l’eina a les vostres necessitats. Si us dediqueu a la reflexió, és ideal enllaçar documents i informes rellevants; si sou una entitat de cultura popular, penjar fotos a l’instant de les vostres actuacions és tant agraït com senzill. Mireu com ho fan les altres entitats, copieu tècniques i recursos. No cal fer cap curs, simplement estar a l’aguait i provar! Mireu com ho fan les colles de cultura popular per animar a assistir als seus assajos dels divendres!

Fes economia d’escala, que piuli el qui ja ho fa. Qui ha de piular amb el compte de l’entitat?, doncs algú que ja ho faci habitualment a nivell personal i que estigui implicat en el dia a dia de l’organització. El millor és que diverses persones tinguin accés al compte i puguin piular des del seu telèfon mòbil. D’aquesta manera podran piular en directe quan l’entitat estigui realitzant activitats. Hi haurà un dia que algú, per error, farà un tweet personal des del compte de l’entitat. No patiu! Normalment som tots bona gent i no diem gaires bestieses i això provocarà uns rialles i prou, després, és clar, d’haver esborrat ràpidament el tweet.

Cuideu l’entorn, mimeu la gent i feliciteu. No només parleu de què fantàstica és la vostra entitat i de com d’importants sou per la comunitat; parleu també de les entitats semblants que també fan coses interessants i d’allò que motiva al vostre entorn. Feliciteu! Twitter és una gran eina per agrair als qui fan bona feina!. A twitter, com a la vida, és útil fer lloances i abraçades. Sempre tornen!

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari