El paper de les ciutats i els drets socials, protagonistes en la primer jornada del Congrés

F Pere Tarrés
 Font: Taula del Tercer Sector Social
La jornada ha comptat amb múltiples espais de participació al llarg del dia.
 Font: Taula del Tercer Sector Social
La jornada ha comptat amb múltiples espais de participació al llarg del dia.
 Font: Taula del Tercer Sector Social
La jornada ha comptat amb múltiples espais de participació al llarg del dia.

El paper de les ciutats i els drets socials, protagonistes en la primer jornada del Congrés

F Pere Tarrés

Resum: 

La jornada, plena d’esdeveniments, ha servit per fer una radiografia profunda de l’estat actual del sector i la seva influència en la societat del segle XXI.

El VI Congrés del Tercer Sector Social ha donat el tret de sortida sota el lema 'Desigualtats socials, solucions locals’ amb la conferència inaugural 'On som?' a càrrec de Lorena Zárate. La presidenta d'Habitat International Coalition ha posat de manifest el paper de la ciutat com a actor clau en la generació de polítiques de desenvolupament social. La ponent ha destacat que “les ciutats generen el 70% del PIB però també consumeixen el 70% de l’energia, amb el cost que té això tant a nivell econòmic com social”. Zárate ha reivindicat el “dret a la ciutat” per a tota la ciutadania en una xerrada en què ha fet menció als Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030. A continuació, tres debats simultanis en diversos espais han copsat l’atenció del públic assistent.

Fernando Fantova, Pau Batlle de Dipsalut i Montserrat Falguera, presidenta de FEATE han posat sobre la taula com el model d'atenció ha de posar la persona al centre i avançar cap a una prestació de serveis i suports més integrada. Mentrestant, a l’auditori, Manuel Aguilar, de la Universitat de Barcelona i Emília Pallàs, de Barcelona Activa consensuaven la necessitat de regular las noves formes de treball per garantir els drets de la ciutadania. Dessirée Garcia de Càritas Barcelona es preguntava “perquè sempre són els mateixos els qui es queden fora del sistema”. El debat sobre els millors models de col·laboració público-social l’han dut a terme Susana Ferrer, d'ICAB, Joan Segarra, president de La Confederació i Josep Berga, de l'Ajuntament d'Olot.

Entrada la tarda, en el col·loqui ‘La defensa dels drets socials com a garantia d’igualtat d’oportunitats’ Mercè Barceló, de la Universitat Autònoma de Barcelona ha exposat com les iniciatives legislatives populars són un bon mecanisme per promoure drets socials. Per la seva banda, Antón Costas, de la Universitat de Barcelona ha manifestat el gran repte que té la ciutadania enfront de les desigualtats ja que “destrueixen les societats des de dins” amb un interessant debat amb David Fernández. En ‘El món local com a generador de polítiques socials’, han compartit taula Ricard Gomà, de l’IERMB, Marina Subirats, del Consell Econòmic i Social de Barcelona i Oriol Nel·lo, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Sensors, intel·ligència artificial i reforma horària a l’espai ‘m4social’

L’encarregat de debutar en aquest espai, novetat d’aquest any, ha estat Antoni Aroles, de Cellnex Telecom, que ha parlat del projecte de sensorització d’habitatges socials. Més tard, Lluís Torrents, Director de Planificació i Innovació de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona ha evidenciat com la intel·ligència artificial pot ser clau en la millora de l'assistència a les persones i les oportunitats que representa per a les administracions i el tercer sector. Per acabar, Òscar Bermejo i Xavier Peralta han presentat l’app de la reforma horària, una eina per fer més atractiva aquesta iniciativa a les organitzacions.

Afegeix un comentari nou