Àmbit de la notícia
Social

Amics de la gent gran fa campanya per canviar la definició de la RAE del terme vellesa

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Rosa, persona gran acompanyada, i la Lídia, la seva voluntària, i part de l’equip tècnic de la fundació: Albert Quiles, director d’Amics de la Gent Gran; Marina Artés, responsable d’acció social a Madrid, i Bernardo Garrido, responsable d’Aliances estratè
    Rosa, persona gran acompanyada, i la Lídia, la seva voluntària, i part de l’equip tècnic de la fundació: Albert Quiles, director d’Amics de la Gent Gran; Marina Artés, responsable d’acció social a Madrid, i Bernardo Garrido, responsable d’Aliances estratè Font: Amics de la gent gran

L'entitat ha lliurat una carta a l'acadèmia i a les persones que en formen part sol·licitant la revisió de la definició de la paraula vellesa per tal de modificar els aspectes discriminatoris.

L'edat, motiu de discriminació

Segons l'Organització de les Nacions Unides (ONU), l'edat és la tercera causa de discriminació. Es tracta d'un fenomen conegut com a edatisme i és un dels principals factors del sentiment d'exclusió social que pateixen les persones grans. El sentit despectiu que rep aquest terme arriba a Real Academia de la Lengua Española (RAE), que defineix vellesa d'aquesta manera:



Des d'Amics de la gent gran tenen el convenciment que aquesta definició, basada en prejudicis, no representa la vellesa i hauria de fer valdre la dignitat i virtuts de la gent gran. Per aquest motiu, l'entitat fa una crida a tota la ciutadania, entitats i empreses a signar una petició per tal d'aconseguir que la RAE canviï les accepcions discriminatòries d'aquesta paraula i modificar la forma en què es veu a les persones grans i la defensa d'una vellesa digna.

Carta a la RAE

Tal com apunta Albert Quiles, director de la Fundació Amics de la Gent Gran, "volem trencar amb els estereotips i els prejudicis actuals i reivindicar una altra mirada que mostri la diversitat i l'heterogeneïtat de les persones grans, i els aspectes positius de la vellesa".

Membres de l'entitat han lliurat una carta a la seu de la RAE Real Academia Española en què demanen formalment la revisió de la definició de la paraula VEJEZ i se'n modifiquin les accepcions més discriminatòries.

A més, l'Albert afirma que "a la carta, a més d'explicar els motius pels quals considerem que cal revisar aquesta definició, ens oferim com a entitat col·laboradora per redefinir la definició de la paraula vellesa i aconseguir accepcions inclusives que recullin la gran diversitat que representa el conjunt de la gent gran, una definició que mostri els actius i la dignitat de milers de persones que continuen aportant gran valor a la nostra societat"

Campanya #ReescrivimLaVellesa

Aquesta carta a la RAE és una més de les accions que s'emmarquen dins de la campanya #ReescrivimLaVellesa de l'entitat. Que vol ser motor de canvi en la visió que té la ciutadania sobre la vellesa i la gent gran.

L'Albert ens detalla que "posem en marxa la campanya #ReescrivimLaVellesa amb l'objectiu de sensibilitzar i mobilitzar la ciutadania i generar incidència social per canviar la visió existent a la nostra societat sobre la vellesa i les persones grans".

Per últim, l'Albert ens comenta que "en el marc de la campanya #ReescrivimLaVellesa, ens hem proposat canviar la definició que fa la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) de la paraula 'Vejez'. Estem segurs que tots els idiomes poden millorar les seves definicions de la paraula vellesa i complementar-les amb aspectes positius que facin més justícia a la realitat de les persones grans, però el cas de la RAE destaca per sobre d'altres idiomes perquè no inclou cap accepció positiva".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari