Càritas alerta que moltes famílies han de retallar la compra d’aliments
Comparteix
La pujada de preus d’elements bàsics com l’alimentació o l’habitatge fan que moltes famílies hagin d’aplicar mesures que acaben afectant la salut, com no menjar productes frescos. Ho adverteix un estudi de Càritas de Barcelona.
Les entitats socials que acompanyen famílies en situació de vulnerabilitat saben que sempre hi ha dues prioritats: l’habitatge i l’alimentació. Ara, però, veuen com la inflació està portant moltes famílies al límit. Càritas Diocesana de Barcelona ha augmentat aquest any un 36% les ajudes econòmiques directes per comprar aliments i un 28% les destinades a pagar habitacions de relloguer fins arribar als dos milions d’euros.
L’habitual compareixença davant dels mitjans de comunicació de Càritas de Barcelona abans de Nadal s’ha convertit en un crit d’alerta amb la presentació de l’estudi ‘Impacte de la inflació en les persones ateses per Càritas Diocesana de Barcelona’. “Ens trobem amb tres crisis superposades: la gran recessió, la de la Covid-19 i la inflació. Tres crisis que deixen nivells de pobresa exclusió molt elevats”, planteja el director de Càritas de Barcelona, Salvador Busquets.
El retrat de Càritas a la ciutat de Barcelona és que una de cada tres persones es troba en situació d’exclusió social. Les persones que viuen de relloguer -amb uns preus altíssims-, les llars monoparentals, les persones sense feina i les que estan en situació administrativa irregular són les més afectades per aquestes tres crisis que apunta Busquets.
Avui, #diamundialvoluntariat, volem agrair el compromís de totes les persones voluntàries que participen dels projectes de @caritasbcn.
— Càritas Barcelona (@caritasbcn) December 5, 2022
Llegeix el nostre manifest 'A totes les persones voluntàries, guaites de l’esperança' https://t.co/EgOtJQCCTQ
“El 74% de les persones que atenem es troben sense feina”, explica la cap d’anàlisi social i incidència de l’entitat, Míriam Feu. I hi afegeix que gairebé nou de cada deu de les persones que atén Càritas han hagut de reduir les despeses en alimentació, amb el que això comporta de possibles problemes de salut. Tal com es conclou a l’estudi, el 43% d’aquestes famílies no poden seguir una dieta adequada i un 65% han deixat de comprar productes frescos.
Busquets denuncia que aquestes situacions, tant de precarietat en l’alimentació com en l’habitatge en el marc d’una pujada del cost de la vida, és resultat d’una manca de polítiques socials efectives. Càritas Barcelona tancarà l’any amb 2,5 milions d’euros en ajudes econòmiques a les famílies, un 13% més que l’any 2021. I pel que fa a persones ateses, arribarà a les 21.400, un 2% més que l’any passat.
Prop de quatre mil llars ateses no poden pagar les despeses de l’habitatge (lloguer o relloguer) o subministraments (aigua, llum i gas), i quatre de cada deu han hagut de canviar de domicili per qüestions econòmiques. I una dada molt preocupant ara que s’entra a l’hivern és també que el 55% de famílies estan en situació de pobresa energètica, perquè no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada.
Desigualtats que creixen
“Les polítiques per superar les crisis no s’han fet pensant en els més pobres -lamenta Busquets-. Les desigualtats s’han convertit en un fenomen estructural creixent i les persones amb menys recursos no s’han recuperat dels estralls de la crisi de 2008, de la Covid-19 i ara es troben amb la inflació”. A l'abril, l'entitat ja va advertir que un 32% de la població de la diòcesi de Barcelona es trobava en situació d’exclusió social, respecte al 29,1% a Catalunya i al 23,4% al conjunt d’Espanya. Feina i habitatge n'eren les principals causes.
El màxim responsable de Càritas de Barcelona considera urgent una política d’habitatge, una d’ingressos mínims i una de suport a les famílies amb infants i adolescents. Fa un any, precisament es va posar l'atenció en les dificultats de moltes famílies amb infants, perquè mentre la mitjana dels països de la Unió Europea destinen un 2,4% del PIB a despesa social en família i infància, l’Estat només hi dedica un 1,3% del PIB.
Com també han fet altres entitats, Càritas de Barcelona ha explicat com la inflació impacta en els seus comptes: el cost de subministraments d’aigua, llum i gas en pisos i espais de l’entitat ha augmentat un 50% respecte a l’any passat, i això vol dir que arriben als 400.000 euros.
Afegeix un nou comentari