Àmbit de la notícia
Social

El 'Passaport Edunauta' cerca municipis per fomentar activitats educatives fora de l'escola

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
  • El Passaport Edunauta fomenta les activitats educatives fora de l'aula.
    El Passaport Edunauta fomenta les activitats educatives fora de l'aula.
  • Educació 360 vol ampliar el programa vint territoris.
    Educació 360 vol ampliar el programa a vint territoris. Font: Educació 360.

Educació 360 desenvolupa aquest programa que fomenta que els infants puguin fer activitats educatives en el seu entorn un cop han acabat l’horari lectiu.

Des de fa tres anys l’aliança Educació 360 duu a terme el programa 'Passaport Edunauta'. D’aquesta manera, els infants poden fer activitats educatives, com ara visitar un museu, realitzar tallers a centres cívics o gaudir de parcs i jardins. A mesura que els i les participants fan les activitats segellen el passaport.

Per realitzar el programa, cal la participació dels municipis que s’encarreguen de fer de paraigües per englobar diferents entitats de la zona, per exemple, associacions, biblioteques, escoles... L’objectiu és que els infants puguin explorar el seu entorn i aprofitar els recursos per continuar amb el seu aprenentatge fora de l’horari lectiu. Marta Requeno, cap de projectes d’Educació 360, comenta que “el 70% dels infants participants afirma que ha descobert espais que abans no sabia que existien”.

En aquest cas, l’aliança d’entitats que desenvolupa el projecte vol ampliar la xarxa de municipis i cerca vint nous territoris per fer aquest programa que desplegarà en els pròxims dos cursos. Els ajuntaments que s’hi sumin comptaran amb el suport i acompanyament necessari per definir el projecte i articular les activitats a desenvolupar.

Treball en xarxa per la igualtat d’oportunitats

L’objectiu final del programa és afavorir la igualtat d’oportunitats dels infants, un factor que es desequilibra sobretot fora de l’aula: “1 de cada 4 infants no pot accedir a activitats amb potencial educatiu quan acaba l’escola, per motius econòmics, per barreres culturals, socials...”, reflexiona Marta Requeno.

“No participar en aquestes activitats educatives -no només parlem d’extraescolars, sinó de sortides a la natura amb la família, veure un concert...- són hores d’experiència que quan arriben a sisè de primària representen unes 5.000 hores d’aprenentatge que alguns infants no han gaudit”, explica Requeno que, a més, assegura que això impactarà en el futur dels infants.

Per aquesta raó, tot i que la crida està oberta a qualsevol territori, des de l’organització “es valoraran els municipis que presentin una casuística social complexa perquè vegin aquesta eina com un recurs per potenciar la feina sobretot amb infants que presenten situació de desavantatge social”.

Per dur a terme el 'Passaport Edunauta' cal, a més dels ajuntaments, el suport d’entitats que s’hi vulguin sumar i les escoles, encarregades de difondre el catàleg d’activitats entre l’alumnat i les famílies.

Requeno també explica que busquen incloure activitats de caràcter musical o de l’àmbit STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques, per les sigles en anglès), perquè són aquelles a les quals és més difícil accedir.

Des d’Educació 360 esperen, també, impulsar una transformació en la manera d’entendre el fora escola i volen que les activitats puguin anar més enllà del curs en el qual es desenvolupa el programa, per tal que els infants puguin continuar amb el seu aprenentatge.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari