El Tercer Sector reclama un Pacte d’Estat per la Inclusió Social
Comparteix
Les entitats del Tercer Sector d’Acció Social de tot l’Estat espanyol hem elaborat un manifest conjunt per reclamar a les administracions un compromís públic per reduir les desigualtats i la pobresa. Demanem un Pacte d'Estat per la Inclusió Social i que s’incrementi el percentatge del pressupost social fins al 27%.
La principal conseqüència de la crisi econòmica actual és un augment de la pobresa, la precarització social i l’aparició de nous col·lectius que es troben en posició de vulnerabilitat. I que aquesta tendència s’agreujarà “si no es prenen mesures serioses amb caràcter urgent”.
Jsutament, amb l’objectiu de definir una estratègia d’inclusió social per als propers 10 anys, les entitats del Tercer Sector d’Acció Social de tot Espanya –representades en la Plataforma de ONG de Acción Social, la Plataforma del Voluntariado de España i la Red Europea de Lucha contra la Pobreza y la Exclusión Social (EAPN)- ens hem reunit a Madrid els dies 30 de setembre i 1 d’octubre en la Convención del Tercer Sector de Acción Social 2010.
De la convenció n’ha sortit un manifest que denuncia la injustícia i immoralitat d’un sistema econòmic que agreuja les desigualtats: “els més de 15 anys d’alt creixement econòmic no només no han reduit les taxes de pobresa sinó que han ampliat les desigualtats entre els segments més rics i més pobres de la població”:
És per això que el manifest reclama a les administracions públiques un acord per la inclusió social, que s’hauria de concretar en un Pacte d’Estat per la Inclusió Social, Plans d’Inclusió Social a nivell estatal, autonòmic i local, un compromís clar per erradicar la pobresa extrema en els propers 10 anys i que s’incrementi el percentatge del pressupost social fins al 27%.
D’altra banda, les entitats ens comprometem a intensificar els nostres esforços, a col·laborar estretament amb les administracions i a treballar de manera unida i coordinada.
Podeu veure el manifest complert i també us en fem un resum:
Les entitats del Tercer Sector d’Acció Social...
DENUNCIEM
- L’incompliment per part dels Estats membre dels objectius marcats en l’Estratègia de Lisboa 2000-2010, especialment en relació a la erradicació de la pobresa.
CONSTATEM
- Que la principal conseqüència de la crisi econòmica actual és un augment de la pobresa, la precarització social i l’aparició de nous col·lectius que es troben en posició de vulnerabilitat. I que aquesta tendència s’agreujarà “si no es prenen mesures serioses amb caràcter urgent”.
- Que en més de 15 anys d’altes taxes de creixement econòmic no només no han reduït la pobresa sinó que han ampliat les desigualtats entre els més rics i els més pobres
- Que les mesures que s’estan prenent suposen una reducció dràstica de les despeses socials i, per tant, una reducció de drets i un major empobriment de la població
RECORDEM
- Que és obligació dels poders públics garantir de manera efectiva els drets fonamentals de totes les persones, entre ells tenir una vida digna.
- Que la desigualtat s’ha convertit en la principal característica d’una economia inestable i insostenible a nivell global. El desenvolupament econòmic només té sentita si està al servei del benestar de les persones.
- Que és insostenible econòmicament, injust democràticament i immoral socialment una societat en què s’agreugen les desigualtats i en què grups de persones no tenen els recursos imprescindibles per viure amb dignitat.
- Que el paper del Tercer Sector està sent fonamental i pot ser essencial en el manteniment de la cohesió social si s’aprofiten adequadament les seves potencialitat i valors afegits
RECLAMEM
- Que s’adopti un Pacte d’Estat per la Inclusió Social per la propera dècada amb un àmpli nivell de consens social i polític, que persegueixi un objectiu fonamental: aconseguir un altre model de desenvolupament en què s’inverteixin les tendències estructurals generadores d’exclusió.
- Que es desenvolupin Plans d’Inclusió Social a nivell estatal, autonòmic i local per garantir que totes les persones tinguin cobertes les necessitats bàsiques.
- Que en el marc de l’Any Europeu de la Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social hi hagi un compromís públic per erradicar la pobresa en la propera dècada, almenys en les seves formes més extremes.
- Que s’incrementi el percentatge de pressupost social fins un 27%, per la qual cosa és imprescindible que es recapti més i racionalitzar les despeses des de criteris de benestar social.
ENS COMPROMETEM
- A intensificar els nostres esforços
- A col·lborar estretament amb el conjunt de les administracions públiques, així com amb tots els actors econòmics i socials
- A treballar de manera unida i coordinada
Afegeix un nou comentari